Disc solar, vechi de peste 2000 de ani, descoperit într un teatru roman jpeg

Disc solar, vechi de peste 2000 de ani, descoperit într-un teatru roman

├Än urma ac┼úiunilor de excavare ├«ntreprinse ├«n incinta unui teatru roman, ├«n apropiere de Monte Cassino, Italia, arheologii au descoperit un disc solar intact ┼či inscrip┼úionat, vechi de aproape 2000 de ani. Obiectul a fost sculptat ├«ntr-un bloc de calcar, acest tip sferic fiind unul destul de comun ├«n Roma Antic─â.

dwdew jpg jpeg

Nu numai că discul solar a supravieţuit fără a fi deteriorat timp de două milenii, dar imporanţa sa este cu atât mai mare cu cât încă se pot descifra două mici texte în latină. Se presupune că discul a fost lăsat în urmă în perioada medievală, când materialele de construcţie antice încercau a fi refolosite, iar discul fusese mutat de pe un loc proeminent, eventual pe partea de sus a unui stâlp în forumul din apropiere.

ÔÇ× Mai pu┼úin de o sut─â de astfel de discuri solare au supravie┼úuit, ├«ns─â numai c├óteva sunt ┼či inscrip┼úionate, iar acest detaliu face ca descoperirea s─â fie una ├«ntr-adev─âr important─âÔÇŁ, a declarat dr. Alessandro Launaro, lector al Universit─â┼úii Cambridge. Se pare c─â discul fusese o comand─â a unui politician roman, Marcus Novius Tubula, care ├«┼či s─ârb─âtorea ├«n ora┼čul natal ocuparea unei func┼úii ├«n Tribunus Plebis.