Dezbatere «Historia»: România, locul trei la pierderi umane în Primul Război. Perioada interbelică a fost o «epocă de aur» pentru România? / VIDEO
Pierderile umane şi distrugerile cauzate de Primul Război Mondial au fost uriaşe pentru România. De altfel, România este pe locul trei într-o statistică a pierderilor umane din Primul Război.
În jur de 250.000 de militari şi 430.000 de civili au murit în anii războiului, la care se adaugă un deficit de peste 400.000 de nou născuţi între 1916-1919. Toate acestea conduc la un deficit total de 14% faţă de populaţia antebelică. Deficit depăşit doar de Serbia cu 31,3% şi Rusia cu 18,5 %. Şi distrugerile materiale au fost uriaşe pentru România şi au fost evaluate în jurul sumei de 31 de miliarde de lei aur.
Bucuria împliniri aspiraţiei de unitate naţională a românilor a fost umbrită de numeroasele probleme economice ce s-au abătut asupra României după Primul Război Mondial, în ciuda „convingerilor” majorităţii românilor că perioada interbelică a fost o „epocă de aur” pentru ţară. De ce cred românii că perioada interbelică a fost o „epocă de aur” pentru România? Ce probleme economice şi sociale a întâmpinat România în perioada interbelică?
La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Cătălin Manea, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru, şi transmisă de adevarul.ro.