Dezbatere ÔÇ×HistoriaÔÇŁ, ora 11 00: Cum va face fa┼ú─â viitorul pre┼čedinte marilor provoc─âri de securitate? jpeg

Dezbatere ÔÇ×HistoriaÔÇŁ, ora 11.00: Cum va face fa┼ú─â viitorul pre┼čedinte marilor provoc─âri de securitate?

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Viitorul pre┼čedinte al Rom├óniei va avea de dat piept cu numeroase provoc─âri de securitate. ├Än estul Rom├óniei, rebelii pro-ru┼či controleaz─â un teritoriu destul de vast din Ucraina. ├Änghe┼úarea spre care alunec─â acest conflict avantajeaz─â doar regimul de la Moscova.

Pe de alt─â parte, drumul Republicii Moldova spre UE este ├«n┼úesat cu numeroase piedici fabricate ├«n laboratoarele Kremlinului, iar Transnistria este un adev─ârat bolovan gata oric├ónd s─â schimbe orientarea Chi┼čin─âului. ├Än sudul Rom├óniei, Bulgaria ┼či Serbia alunec─â tot mai mult ├«n umbra Rusiei, care ├«┼či intensific─â colaborarea cu regimul de la Budapesta a lui Viktor Orban.

Acestea sunt doar c├óteva dintre realit─â┼úiile de politica extern─â care ├«nconjoar─â Rom├ónia. Care sunt marile provoc─âri de securitate la adresa Rom├óniei? Cum trebuie viitorul pre┼čedinte s─â le abordeze? La aceste ├«ntreb─âri, dar ┼či la multe au r─âspuns Sergiu Celac, fost ministru de externe ╚Öi ambasador al Rom├óniei,  Oana Popescu, analist de politic─â extern─â, ┼či Ciprian Pl─âia┼ču, editor ÔÇ×HistoriaÔÇŁ, ├«ntr-o edi┼úie special─â a dezbaterilor ÔÇ×HistoriaÔÇŁ, moderat─â de Ion M. Ioni┼ú─â ┼či transmis─â de adevarul.ro.

Declaraţii:

Oana Popescu: ÔÇ×M─â ├«ntreb care va fi staff-ul cu care viitorul pre┼čedinte va veni pentru c─â de foarte mult timp, Ministerul de Experne a fost afectat de lupa dintre palate. Rezervorul de idei care este Ministerul de Externe trebuie scos din paralizie. Este necesar s─â aib─â loc un proces serios de definire a interesului na┼úional al Rom├óniei pe termen lung. Ce rol poate s─â joace Rom├ónia ├«ntr-un orizont de cinci-zece ani? Care ne sunt alia┼úii? Care ne sunt inamicii? Cum ne preg─âtim pentru calea respectiv─â ┼či cum o parcurgem?"

image

Sergiu Celac: ÔÇ×Politica extern─â are surprize. Unul dintre riscuri ├«n venirea unui nou ┼čef al statului este c─â o s─â-┼či pun─â ┼čtampila personalit─â┼úii sale. Suntem de 10 ani membri NATO, de ┼čapte ani membrii UE, suntem ├«ntr-o bun─â companie, ├«ns─â Rom├ónia trebuie s─â aib─â vocea ei ├«n urm─âtorii ani. Trebuie s─â ne evalu─âm punctele tari ┼či eventualele sl─âbiciuni ┼či s─â lucr─âm ├«n cuno┼čtin─â de cauz─â. Eu cred c─â e nevoie de o ac┼úiune incremental─â ├«n ra┼úionalizarea imputurilor diferitelor institu┼úii ale statului ├«n ceea ce prive┼čte politica extern─â, transformarea consiliului de ap─ârare al ┼ú─ârii ├«ntr-un adev─ârat sistem de siguran┼ú─â na┼úional─â. Pentru armonizarea dintre institu┼úii nu este neap─ârat nevoie s─â schimb─âm Constitu┼úia, nu ea a fost rea, oamenii au fost r─âi."

image

ÔÇ×Pe problema Moldovei, faptul c─â exist─â abord─âri diferite este grav, poten┼úial periculos ┼či z─âp─âcitor pentru colegii de acolo. Orice nuan┼ú─â, orice cuv├ónt diferit rostit de un oficial al statului rom├ón poate fi interpretat. Rom├ónia nu poate conta pe securitatea proprie pentru integritatea ┼ú─ârii dec├ót prin NATO. UE nu are for┼úa de securizare pe care o are NATO ┼či NATO o are numai datorit─â prezen┼úei Statelor Unite ├«n alian┼ú─â. Pentru ridicarea nivelului de trai din Rom├ónia, nu putem f─âr─â Europa, deci nu a┼č ierarhiza cele dou─â pentru c─â securitatea ┼či prosperitatea sunt egale ca valoare pentru un stat ┼či priorit─â┼úi separate ale politicii."