Dezbatere „Historia”: Franţa şi Anglia condamnă Tratatul de Pace de la Bucureşti: „Un dictat impus României”
În planul relaţiilor internaţionale, Tratatul de Pace de la Bucureşti din 7 mai 1918, a fost condamnat de Franţa şi Anglia, state care au numit-o ,,dictatul impus României”, ceea ce şi era de fapt.
În planul relaţiilor internaţionale, Tratatul de Pace de la Bucureşti din 7 mai 1918, a fost condamnat de Franţa şi Anglia, state care au numit-o ,, dictatul impus României”, ceea ce şi era de fapt. Tratatul a fost ratificat de către Germania: pe 4 iunie 1918 – Bundesratul german, 3 iulie - Reichstagul german, de către Camera Deputaţilor pe 28 iunie, de către Senatul român pe 4 iulie 1918. Din fericire, regele Ferdinand a refuzat să semneze şi prin aceasta, să ratifice documentul. Ironia sorţii face ca acelaşi prim-ministru care la semnat din partea României, în speţă Alexandru Marghiloman, să fie şi cel care la sfârşitul lunii octombrie l-a denunţat.
De ce a ratificat Parlamentul României Pacea de la Bucureşti? Care au fost culisele prin care România a încercat să îşi menţină armata mobilizată? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Dan Falcan, Florin Cristescu, profesor de istorie, şi Ciprian Plăiaşu, editor Historia, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro.