Descoperiri spectaculoase în orașele scufundate ale Egiptului Antic / FOTO
O echipă condusă de Franck Goddio, specialist în arheologie subacvatică, a descoperit rămășițele unui templu și numeroase alte obiecte, printre care bijuterii de aur și monede orașele scufundate Heracleion și Canop, a anunțat Ministerul Antichităților din Egipt.
În ultimele două luni, în urma excavațiilor efectuate la Heracleion arheologii au descoperit rămășițele unui templu de mari dimensiuni, inclusiv coloanele sale de piatră, și urmele unui templu grecesc, mai mic, îngropat sub un strat de un metru de sedimente, a anunțat Antichităților din Egipt.
Orașul Heracleion, numit după legendarul Hercule, a fost întemeiat în secolul al VIII-lea î.Hr. în Delta Nilului, în apropiere de Marea Mediterană. Orașul scufundat a fost redescoperit în urmă cu aproape 20 de ani de arheologul franco-italian Franck Goddio, cel care a condus și echipa de arheologi egipteni și europeni care a efectuat cercetările din ultimele luni.
Arheologii au utilizat un instrument de scanare care a transmis imagini cu obiectele îngropate sub sedimente pe fundul apei. Monedele de bronz descoperite în Heracleion datează din timpul faraonului Ptolemeu al II-lea (283 - 246 î.Hr.).
De asemenea, echipa de arheologi a cercetat și orașul scufundat Canop care se află în apropiere de Heracleion. Aici a fost descoperit un complex de clădiri antice care extind suprafața cunoscută a orașului cu circa un kilometru. Totodată, au fost descoperite monede din perioada ptolemeică și bizantină, inele și cercei, dar și rămășițele unui port antic. Aceste descoperiri demonstrează că orașul Canop a fost un centru urban înfloritor, începând din secolul al IV-lea î.Hr. până în era islamică.