DESCOPERIRE UNICĂ Templu roman în incinta fostului castru al Legiunii a XIII a Gemina de la Apulum jpeg

DESCOPERIRE UNICĂ Templu roman în incinta fostului castru al Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum

📁 Dacia antică
Autor: Nicu Neag
🗓️ 7 aprilie 2011

Arheologii spun că este primul templu roman descoperit în  incinta fostelor castre romane de legiune de pe teritoriul Daciei. Existenţa templului în zona fostului castru roman din Cetatea Alba Iulia este confirmată de un altar votiv şi o placă de marmură cu o inscripţie în limba latină.

Altarul votiv a ieşit la lumină în urmă cu o săptămână, în zona Porţii a IV-a a Cetăţii bastionare, la capătul dinspre Catedrala Romano-Catolică. Are forma unui paralelipiped, cu dimensiunea de 1 metru/60 de centimetri.

Altar votiv roman 

image

Arheologii au avansat încă de atunci, ideea existenţei unui edificiu sacru.

Zona în care se presupune că era templul roman de la Apulum

image

Ulterior, cu ajutorul,   inscripţiei  în limba latină de pe  basorelief, au constatat că  era o ofrandă adusă unei zeităţi, Nemesis, zeiţa răzbunării în lumea romană. Ipoteza a fost confirmată joi, odată cu descoperirea unei plăci de marmură, care-l reprezintă pe un ofiţer roman, care-i antrena pe gladiatori, adică sclavi care luptau în arenenele Romei antice cu alți luptători sau cu animale sălbatice.Descoperire unică

„Placa de marmură, care are toate elementele unui tablou sacru îl reprezintă cel mai probabil pe un centurion roman, adică un ofiţer care se ocupa de antrenamentul gladiatorilor. Cred că  placa de marmură este de producţie locală şi se remarcă prin decorul pictural deosebit. În reprezentarea bărbatului se regăsesc elemente care ne permit să avansăm ideea că era un ofiţer roman, probabil un centurion de pe vremea dinastiei Severilor. Urmează ca specialiştii în epigrafie să se pronunţe asupra conţinutului exact al inscripţiei“, a precizat Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii.

Arheologii susţin, pe baza artefactelor descoperite, că este vorba de primul templu roman confirmat în incinta fostelor castre romane de legiune din Dacia. Mai mult fac lumină asupra societăţii multiculturale din anticul Apulum.

image

„Din cercetările arheologice de până acum, s-a constatat că sunt foarte rare astfel de descoperiri în zona fostelor castre de legiune, cum a fost cel de la Apulum.  Au mai fost găsite doar la Sarmisegetusa Regia, în Hunedoara, şi la Porolissum, în Sălaj. Elementele care creionează templul din incinta fostului castru de la Apulum sunt descoperiri unice, până acum, pe teritoriul Daciei romane “, a completat arheologul Constantin Inel. Templul de la Alba Iulia este primul descoperit într-un castru în care a staţionat o legiune romană, în acest caz Legiunea a XIII-a Gemina.

Citiţi şi: Locuinţa comandantului Legiunii a XIII-a Gemina şi drumul roman, scoase la lumină în Cetatea Alba

O descoperire similară a fost confirmată de arheologi în zona Vindobona, în apropiere de Viena, unde exista un sistem de apărare folosit de romani, care consta dintr-un zid de piatră sau dintr-un val de pământ, construit la granițele provinciilor. Deocamdată nu există indicii despre ritualurile care aveau loc în templul de la Apulum, dar cercetările vor fi extinse.

„ Din primele cercetări se pare că textul inscripţiei de pe placa de marmură ar fi «secunda rudis», a doua sabie de lemn. Era un semn de promovare in carieră pentru gladiatori, erau ridicaţi la rangul de ofiţeri în armata romană“, a spus reprezentantul Muzeului.

Vestigiile fostului castru roman

Lucrările de pe strada Mihai Viteazul, care leagă Porţile III şi IV ale Cetăţii Alba Carolina, au scos la iveală şi vestigii ale castrului roman de la Apulum, ridicat pe vremea împăratului Hadrian. S-a conturat un segment din via principalis, adică drumul roman care lega porţile de sud şi de nord ale complexului militar.

În apropierea Porţii a III-a fortificaţiei, a fost descoperită o structura de ziduri din piatră spartă, pe care se presupune că a fost ridicată o baracă dublă pentru soldaţii Legiunii a XIII-a Gemina.

image
image
image