DESCOPERIRE UNICĂ Templu roman în incinta fostului castru al Legiunii a XIII a Gemina de la Apulum jpeg

DESCOPERIRE UNICĂ Templu roman în incinta fostului castru al Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum

­čôü Dacia antic─â
Autor: Nicu Neag

Arheologii spun c─â este primul templu roman descoperit ├«n  incinta fostelor castre romane de legiune de pe teritoriul Daciei. Existen┼úa templului ├«n zona fostului castru roman din Cetatea Alba Iulia este confirmat─â de un altar votiv ┼či o plac─â de marmur─â cu o inscrip┼úie ├«n limba latin─â.

Altarul votiv a ie┼čit la lumin─â ├«n urm─â cu o s─âpt─âm├ón─â, ├«n zona Por┼úii a IV-a a Cet─â┼úii bastionare, la cap─âtul dinspre Catedrala Romano-Catolic─â. Are forma unui paralelipiped, cu dimensiunea de 1 metru/60 de centimetri.

Altar votiv roman 

image

Arheologii au avansat încă de atunci, ideea existenţei unui edificiu sacru.

Zona ├«n care se presupune c─â era templul roman de la Apulum

image

Ulterior, cu ajutorul,   inscrip┼úiei  ├«n limba latin─â de pe  basorelief, au constatat c─â  era o ofrand─â adus─â unei zeit─â┼úi, Nemesis, zei┼úa r─âzbun─ârii ├«n lumea roman─â. Ipoteza a fost confirmat─â joi, odat─â cu descoperirea unei pl─âci de marmur─â, care-l reprezint─â pe un ofi┼úer roman, care-i antrena pe gladiatori, adic─â sclavi care luptau ├«n arenenele Romei antice cu al╚Ťi lupt─âtori sau cu animale s─âlbatice.Descoperire unic─â

ÔÇ×Placa de marmur─â, care are toate elementele unui tablou sacru ├«l reprezint─â cel mai probabil pe un centurion roman, adic─â un ofi┼úer care se ocupa de antrenamentul gladiatorilor. Cred c─â  placa de marmur─â este de produc┼úie local─â ┼či se remarc─â prin decorul pictural deosebit. ├Än reprezentarea b─ârbatului se reg─âsesc elemente care ne permit s─â avans─âm ideea c─â era un ofi┼úer roman, probabil un centurion de pe vremea dinastiei Severilor. Urmeaz─â ca speciali┼čtii ├«n epigrafie s─â se pronun┼úe asupra con┼úinutului exact al inscrip┼úieiÔÇť, a precizat Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Na┼úional al Unirii.

Arheologii susţin, pe baza artefactelor descoperite, că este vorba de primul templu roman confirmat în incinta fostelor castre romane de legiune din Dacia. Mai mult fac lumină asupra societăţii multiculturale din anticul Apulum.

image

ÔÇ×Din cercet─ârile arheologice de p├ón─â acum, s-a constatat c─â sunt foarte rare astfel de descoperiri ├«n zona fostelor castre de legiune, cum a fost cel de la Apulum.  Au mai fost g─âsite doar la Sarmisegetusa Regia, ├«n Hunedoara, ┼či la Porolissum, ├«n S─âlaj. Elementele care creioneaz─â templul din incinta fostului castru de la Apulum sunt descoperiri unice, p├ón─â acum, pe teritoriul Daciei romane ÔÇť, a completat arheologul Constantin Inel. Templul de la Alba Iulia este primul descoperit ├«ntr-un castru ├«n care a sta┼úionat o legiune roman─â, ├«n acest caz Legiunea a XIII-a Gemina.

Citi┼úi ┼či: Locuin┼úa comandantului Legiunii a XIII-a Gemina ┼či drumul roman, scoase la lumin─â ├«n Cetatea Alba

O descoperire similar─â a fost confirmat─â de arheologi ├«n zona Vindobona, ├«n apropiere de Viena, unde exista un sistem de ap─ârare folosit de romani, care consta dintr-un zid de piatr─â sau dintr-un val de p─âm├ónt, construit la grani╚Ťele provinciilor. Deocamdat─â nu exist─â indicii despre ritualurile care aveau loc ├«n templul de la Apulum, dar cercet─ârile vor fi extinse.

ÔÇ× Din primele cercet─âri se pare c─â textul inscrip┼úiei de pe placa de marmur─â ar fi ┬źsecunda rudis┬╗, a doua sabie de lemn. Era un semn de promovare in carier─â pentru gladiatori, erau ridica┼úi la rangul de ofi┼úeri ├«n armata roman─âÔÇť, a spus reprezentantul Muzeului.

Vestigiile fostului castru roman

Lucr─ârile de pe strada Mihai Viteazul, care leag─â Por┼úile III ┼či IV ale Cet─â┼úii Alba Carolina, au scos la iveal─â ┼či vestigii ale castrului roman de la Apulum, ridicat pe vremea ├«mp─âratului Hadrian. S-a conturat un segment din via principalis, adic─â drumul roman care lega por┼úile de sud ┼či de nord ale complexului militar.

În apropierea Porţii a III-a fortificaţiei, a fost descoperită o structura de ziduri din piatră spartă, pe care se presupune că a fost ridicată o baracă dublă pentru soldaţii Legiunii a XIII-a Gemina.

image
image
image