Descoperire importantă în oraşul scufundat Thonis-Heracleion din Egipt: O corabie militară antică şi morminte greceşti
Experții de la Institutul European de Arheologie Subacvatică au fost uimiți să facă o descoperire importantă pe fundul Mării Mediterane, unde au găsit vechiul oraș scufundat denumit Thonis-Heraklion. Scafandrii au scos la iveală rămășițele unui vas militar, care a ajuns în adâncuri, atunci când faimosul templu al lui Amon, zeul Soarelui în Egipt, s-a prăbușit în secolul al II-lea î.Hr.
Odinioară, orașul Thonis-Heraklion a fost cel mai mare port din Egipt de la Marea Mediterană. Acesta controla intrarea în țară pe un braț al Nilului, dominând regiunea timp de secole, înainte de întemeierea Alexandriei de către Alexandru cel Mare, în anul 331 î.Hr., potrivit CNN.
Așezarea a fost distrusă și scufundată pe o zonă întinsă din delta Nilului, datorită mai multor cutremure și valurilor uriașe ale mării.
Referitor la vasul descoperit, studiul arheologilor arată că el era o navă cu vâsle și o pânză mare, fiind construit în tradiția clasică din acea vreme, caracteristici ale egiptenilor antici.
În altă zonă a orașului scufundat, misiunea arheologică a descoperit rămășițele unei zone funerare grecești, care datează din primii ani ai secolului al IV-lea î.Hr.
”Această descoperire ilustrează prezența negustorilor greci, care locuiau în acel oraș”, a anunțat ministerul egiptean al antichităților și turismului. Instituția precizează faptul că grecilor li s-a permis să locuiască acolo, în timpul dinastiilor faraonice târzii.