Comoara legendară a unui rebel chinez din secolul al XVII lea a fost descoperită în albia unui râu din provincia Sichuan jpeg

Comoara legendară a unui rebel chinez din secolul al XVII-lea a fost descoperită în albia unui râu din provincia Sichuan

Peste 10.000 de monede din aur ┼či argint au fost descoperite recent de arheologi ├«n albia r├óului Min din provincia chinez─â Sichuan. Monedele fac parte dintr-o comoar─â ce a fost ascuns─â de liderul unui grup de rebeli din secolul al XVII-lea, despre care oamenii de ┼čtiin┼ú─â nu ┼čtiau p├ón─â acum dac─â apar┼úinea realit─â┼úii istorice sau legendei, informeaz─â Le Figaro.

Legendara comoar─â a rebelului Zhang Xianzhong a fost ├«n sf├ór┼čit descoperit─â ┼či autentificat─â, a anun┼úat la ├«nceputul acestei s─âpt─âm├óni agen┼úia de pres─â Xinhua.  

  ├Än provincia Sichuan din centrul Chinei, pe fundul r├óului Min, peste 10.000 de monede din aur ┼či argint, vechi de 350 de ani, au fost recuperate de arheologii din aceast─â ┼úar─â. 

  ÔÇŁAm recuperat cantit─â┼úi importante de monede din aur, argint ┼či bronz, bijuterii ┼či arme din fier, precum s─âbii, cu┼úite ┼či suli┼úeÔÇŁ, a declarat Gao Dalun, directorul Institutului de Cercet─âri Arheologice din Sichuan. ÔÇŁAceste obiecte sunt foarte pre┼úioase pentru ┼čtiin┼ú─â, istorie ┼či art─â, dar ┼či pentru cercet─ârile despre via┼úa politic─â, economic─â, militar─â ┼či social─â din timpul dinastiei MingÔÇŁ, a spus Li Boqian, profesor de arheologie la Universitatea din Beijing. 

  Legenda liderului rebel Zhang Xianzhong 

  Aceast─â descoperire este cu at├ót mai important─â cu c├ót existen┼úa real─â a comorii era dezb─âtut─â de mult─â vreme de istorici. Zhang Xianzhong a fost liderul revoltelor ┼ú─âr─âne┼čti care au izbucnit ├«n China ├«ncep├ónd din 1620 ┼či care au contribuit la pr─âbu┼čirea dinastiei Ming.  

image

Stimulat de fragilitatea imperiului, liderul revoltelor a creat o mic─â armat─â pentru a guverna provincia Sichuan. 

  Dar, sim┼ú├ónd c─â autoritatea lui ├«ncepea s─â sl─âbeasc─â, Zhang Zianzhong a decis s─â p─âr─âseasc─â regiunea ┼či s─â fug─â cu roadele jafurilor sale spre Shaanxi, o provincie ├«nvecinat─â. Manciurienii, care invadau pe atunci imperiul chinez, l-au ├«mpiedicat, iar fostul lider al rebelilor a fost ucis de unul dintre secunzii lui, ├«n 1647. Potrivit legendei, Zhang Zianzhong ar fi ├«ncercat cu un an ├«naintea mor┼úii sale s─â ascunde toate bog─â┼úiile acumulate ├«n sudul Chinei, mobiliz├ónd o mie de b─ârci pe r├óul Min. ├Än urma unei ambuscade, ├«ntreaga comoar─â s-ar fi pierdut ├«n apele acelui r├óu. 

R├óul Min a fost drenat 

  S─âp─âturile arheologice aflate la originea acestei descoperiri au dus ┼či la alte realiz─âri, asociate aceleia┼či legende. ├Än 2005, c├ó┼úiva muncitori chinezi au g─âsit ┼čapte lingouri din aur pe malul r├óului Min. Cinci ani mai t├órziu, regiunea a amenajat un sit protejat, apoi un studiu aprofundat a argumentat ├«n favoarea existen┼úei faimoaselor b─ârci scufundate. ├Äns─â s─âp─âturile nu au fost lansate imediat. 

image

De atunci, ho┼úii de comori nu au ezitat s─â plonjeze ├«n apele r├óului pentru a ├«ncerca s─â g─âseasc─â pre┼úioasa comoar─â. ├Än 2015, 31 de persoane au fost arestate, iar autorit─â┼úile au confiscat c├óteva mii de monede aflate ├«n posesia lor.  

├Än ianuarie, liderii provinciei Sichuan au decis s─â demareze s─âp─âturile arheologice ┼či, ├«n loc s─â ├«i oblige pe arheologi s─â plonjeze cu costume de scafandri pe fundul r├óului, au decis s─â dreneze r├óul Min ├«n sezonul secetos, apoi s─â sape p├ón─â la ad├óncimea de cinci metri. 

  A fost nevoie de aproape patru secole pentru a scoate la lumin─â comoara legendar─â a rebelului Zhang Xianzhong.