Celular fosta inchisoare Pitesti foto Maria Axinte (12) JPG

Clădirea unde au fost torturați deținuții în Experimentul Pitești devine monument istoric

📁 Comunismul in România
Autor: Denis Grigorescu
🗓️ 22 mai 2023

Celularul fostei închisori Pitești va deveni monument istoric în scurtă vreme, cel mai târziu în această vară. A primit deja aviz favorabil de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice.

Adevărul” a vorbit pe această temă cu Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și cu Maria Axinte, președintele Fundației Memorialul Închisoarea Pitești.

O parte din fosta închisoare Pitești, locul unde s-a desfășurat teribilul Experiment Pitești în perioada 1949-1951, a fost la un pas să fie demolată. Intervenția unei fundații a stopat însă planurile.

În ianuarie 2021, o firmă ce a construit zeci de blocuri în Pitești și Capitală obținuse de la Primăria Pitești un certificat de urbanism pentru desființarea unei clădiri. Numai că respectiva clădire pentru care se cerea desființarea era chiar celularul fostei închisori Pitești, adică locul unde au fost torturați sute de deținuți politici în cadrul Experimentului Pitești.

Clădirea este proprietatea firmei Conarg, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, ce dorea să o demoleze pentru a ridica un bloc de locuințe.

Numai că Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești, ce deține fosta clădire administrativă a închisorii Pitești, a aflat de această inițiativă și a început demersurile și solicitările la Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului pentru ca celularul fostei închisori Pitești să fie clasat monument istoric în regim de urgență. Maria Axinte a depus sute de documente, studii și fotografii ca argumentare a demersului său.

Una dintre încăperile unde au fost torturați sute de deținuți (foto: Maria Axinte)
Una dintre încăperile unde au fost torturați sute de deținuți (foto: Maria Axinte)

Fostul Penitenciar Pitești este clasat ca ansamblu în Lista Monumentelor Istorice, cu subcomponentele: Pavilionul administrativ și Pavilionul deținuți – camera 4 spital. Însă celularul fostei închisori nu era clasificat monument istoric.

După mai multe insistențe, dosarul privind fostul celular al Închisorii Pitești a ajuns la Comisia Națională a Monumentelor Istorice la finalul anului trecut.

”Documentația înaintată Ministerului Culturii a fost analizată în plenul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, având propunerea de aviz favorabil. Această documentație este în cadrul procedurii de clasare. În urma analizei în Comisia Națională a Monumentelor Istorice, Institutul Național al Patrimoniului va redacta avizul în vederea clasării și ordinul de ministru. Clasarea va fi adusă la cunoștința proprietarilor și a autorităților locale de către Ministerul Culturii, putând fi contestată în 30 de zile de la data comunicării”, a precizat pentru ”Adevărul” Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

După ce va fi clasat monument istoric, fostul celular va putea fi vizitat de către turiști.

Trebuie spus că importanța acestui complex al fostului penitenciar Pitești este în primul rând una memorială - imobilul este chiar locul unde sute de studenți au fost torturați și "dezbrăcați" de demnitate de către liderii represiunii comuniste, fiind obligați să se dezică de crez, identitate, familie și prieteni în violențele cunoscute azi ca Experimentul Pitești.

”Tot acesta este locul unde alte sute și mii de persoane au fost aruncate de dictatura comunistă pentru că au refuzat să intre în colectiv, membri sau sprijinitori ai grupurilor de rezistență anticomunistă din zonă, membri sau simpatizanți ai partidelor istorice, persoane care au încercat să fugă din țară, persoane acuzate de spionaj, cetățeni iugoslavi”, spune Maria Axinte, președintele Memorialului Închisoarea Pitești.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...