Încoronarea regelui Charles al III-lea (foto: Facebook / The Royal Family)

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea / LIVE VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 6 mai 2023

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și regina consoartă Camilla vor fi încoronați sâmbătă la Abația Westminster din Londra.

Procesiunea pornește de la Palatul Buckingham spre Trafalgar Square, spre Whitehall și strada Parlamentului, Piața Parlamentului și apoi spre Marea Poartă de Vest de la Westminster Abbey, informează Știrile TVR.

Regele Charles și Regina Consoartă Camilla se vor afla în Caleașca Diamond Jubilee și nu vor folosi pentru această parte vechea caleașcă, mult mai inconfortabilă, Gold State. Diamond Jubilee a fost construită în 2012 în Australia, pentru a fi folosită la festivitățile destinate marcării a 60 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a. Caleașca are aer condiționat și suspensii hidraulice. Cântărește 3 tone. Este trasă de 6 cai, din care 3 cu călăreți.

La ora 13.00, Regele ajunge la Westminster Abbey, iar ceremonia începe. În momente cheie ale ceremoniei, Regele Charles al III-lea va primi Globul crucifer, Sceptrul cu cruce, simbolizând puterea și justiția, și Sceptrul cu porumbel, simbolizând rolul spiritual al monarhului. Toate au fost făcute în 1661 pentru Regele Charles al II-lea și au fost folosite de atunci la ceremoniile de încoronare.

Momentul încoronării

În momentul în care Coroana Sfântului Eduard este așezată pe capul noului suveran, vor fi trase 6 salve de tun. Regina Consoartă va primi și ea însemne regale asemănătoare cu Sceptrul cu cruce și cu cel cu porumbel.

La ora 15.00, Regele și Regina Consoartă se întorc la Palatul Buckingham, de această dată în Caleașca Gold State, folosită la fiecare ceremonie de încoronare din vremea lui William al IV-lea (1831). A fost construită în 1762, din lemn, și este poleită cu frunze de aur.

La ora ora 16.15, Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă Camilla vor saluta de la balconul Palatului Buckingham mulțimea adunată și vor urmări parada aeriană a Royal Air Force.

România este reprezentată la eveniment de președintele Klaus Iohannis și de soția lui, Carmen Iohannis, de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Radu, Principele Consort.

Foto sus: Facebook / The Royal Family