Centenarul României, sărbătorit la Parlamentul European de la Bruxelles
Parlamentul European din Bruxelles a găzduit, la finalul lunii noiembrie, o conferință dedicată Centenarului Marii Uniri, prilejuită de lansarea albumului The Making of Greater Romania. 1918. Cum s-a făcut România Mare. Albumul, realizat de istoricii George Damian și Marius Diaconescu, cuprinde fotografii cu soldați și ofițeri pe front, prizonieri, adunări publice și politicieni care au făcut Unirea, completate cu câteva hărți etnografice de epocă și cu documentele Unirii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei, care ilustrează istoria Unirii românilor, în perioada 1916-1922, de la intrarea României în Primul Război Mondial până la Încoronarea de la Alba Iulia.
Academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, prefațează printr-un „Cuvânt înainte” această istorie a Unirii prin imagini și hărți. Textele explicative ale imaginilor sunt bilingve, în română și engleză, pentru ca albumul să fie accesibil și străinilor. Scopul editării acestui album constă în promovarea istoriei Unirii Românilor în 1918 prin imagini, într-un format cât mai accesibil, și este destinat unui public românesc și străin mai puțin avizat în istorie.
Albumul a fost editat din inițiativă privată, și fără niciun sprijin financiar de la autoritățile statului, de două ONG-uri, Asociația Ars Historica și Centrul de Studii pentru Resurse Românești, sub egida Universității din București.
Conferința de lansare a albumului la Bruxelles a fost singura manifestare dedicată Centenarului care a reunit parlamentari români din toate cele patru grupuri parlamentare. Manifestarea a fost onorată de participarea ambasadorului României pe lângă UE, Luminița Teodora Odobescu, alături de politicieni și personalități culturale. Cu acest prilej, politicianul irlandez Dick Roche, ministru al Afacerilor Europene în perioada negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, a rememorat rolul Irlandei în aderarea României (Irlanda asigura președinția rotativă a UE în acea perioadă), precum și entuziasmul populației adunate în Piața Universității din București în seara zilei de 31 decembrie 2006.
Toate intervențiile participanților au reiterat semnificația istorică a anului 1918 și au subliniat importanța integrării României în UE. Conferința din Parlamentul European a fost organizată de europarlamentarul Norica Nicolai.