Cea mai veche fosilă de Homo Sapiens descoperită în afara Africii / FOTO  jpeg

Cea mai veche fosilă de Homo Sapiens descoperită în afara Africii / FOTO

Un fragment de mandibul─â cu ╚Öapte din╚Ťi, descoperit ├«ntr-o pe╚Öter─â din Israel, reprezint─â cea mai veche r─âm─â╚Öi╚Ť─â de Homo Sapiens g─âsit─â ├«n afara Africii.

Cercet─âtorii israelieni au anun╚Ťat descoperirea fosilei av├ónd o vechime estimat─â ├«ntre 177.000 ╚Öi 194.000 de ani - datat─â pe baza a trei metode ╚Ötiin╚Ťifice - ╚Öi au declarat c─â din╚Ťii prezint─â tr─âs─âturi de Homo sapiens care nu se reg─âseau la rudele apropiate umane ├«n via╚Ť─â la acea vreme, inclusiv la neanderthalieni, relateaz─â Agerpres.

Această fosilă demonstrează că strămoșii oamenilor moderni au părăsit Africa mult mai devreme decât se credea anterior. Până acum, antropologii considerau că Homo Sapiens a apărut în Africa în urmă cu circa 250.000 - 300.000 de ani și a început să migreze în afara Africii în urmă cu aproximativ 100.000 de ani.

Aceast─â descoperire d─â ├«napoi ceasul istoriei omului cu cel pu╚Ťin 50.000 de ani, potrivit cercet─âtorilor de la Universitatea din Tel Aviv. Partea st├óng─â fosilizat─â a mandibulei superioare apar╚Ťin├ónd unui adult t├ón─âr - sexul persoanei este deocamdat─â incert - provine din pe╚Ötera Misliya de pe versantul vestic al Muntelui Carmel, situat la circa 12 kilometri sud de Haifa.

pesetra jpg jpeg

Peștera în care a fost descoperit fragmentul de mandibulă (foto: Mina Weinstein-Evron, Universitatea din Haifa)

Homo Sapiens a apărut în urmă cu 500.000 de ani?

Până în prezent, cele mai vechi fosile de Homo sapiens găsite în afara Africii provin din alte două peșteri din Israel, Skhul și Qafzeh, una dintre acestea aflându-se tot în zona Muntelui Carmel, având o vechime estimată între 90.000 și 120.000 de ani.

Paleoantropologul Israel Hershkovitz din cadrul Universit─â╚Ťii din Tel Aviv, cel care a condus cercet─ârile efectuate ├«n pe╚Ötera Misliya, consider─â c─â Homo Sapiens ar fi putut ap─ârea ├«n urm─â cu aproximativ 500.000 de ani.

maxilar 2 jpg jpeg

Foto: Israel Hershkovitz, Tel Aviv University

ÔÇŁ├Äntreaga nara╚Ťiune a evolu╚Ťiei Homo sapiens trebuie ├«mpins─â ├«napoi ├«n timp cu cel pu╚Ťin 100.000-200.000 de ani. Cu alte cuvinte, dac─â oamenii moderni au ├«nceput s─â c─âl─âtoreasc─â ├«n afara Africii ├«n urm─â cu circa 200.000 de ani, ├«nseamn─â c─â ei au ap─ârut ├«n Africa ├«n urm─â cu cel pu╚Ťin 300.000-500.000 de aniÔÇŁ, a declarat Hershkovitz.

Foto sus: Gerhard Weber, Universitatea din Viena