Mulțimea adunată în fața palatului Buckingham, în seara zilei de 8 septembrie 2022 (© Katie Chan / Wikimedia Commons)

Când vor avea loc funeraliile reginei Elisabeta a II-a

📁 Istorie recentă
🗓️ 12 septembrie 2022

Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, 19 septembrie, la ora locală 11.00 (13.00 ora României), la Westminster Abbey din Londra, a anunțat sâmbătă Palatul Buckingham.

Această zi va fi sărbătoare legală în Marea Britanie, după cum a autorizat sâmbătă noul monarh, Charles al III-lea, într-unul dintre primele sale ordine.

Lideri importanți ai lumii, printre care președintele Statelor Unite, Joe Biden, și reprezentanți ai caselor regale sunt așteptați să participe la funeraliile Elisabetei a II-a, care a murit joi, la Castelul Balmoral, din Scoția, informează adevarul.ro.

Britanicii vor avea posibilitatea să se reculeagă la catafalcul reginei Elisabeta a II-a, după ce luni sicriul va fi depus la Catedrala St Giles din Edinburgh, după o procesiune condusă de regele Charles al III-lea.

În după-amiaza zilei de luni, se va forma o procesiune în fața Palatului Holyroodhouse pentru a transporta sicriul la Catedrala St Giles. Regele și membrii Familiei Regale vor lua parte la procesiune și vor participa la o slujbă în Catedrala St Giles pentru a primi sicriul.

Sicriul Majestății Sale se va odihni apoi în Catedrala St Giles, păzit de trupele de veghe ale Companiei Regale de Arcași, pentru a permite poporului să își prezinte omagiile, timp de 24 de ore.

Sicriul va fi apoi transportat cu avionul de la Edinburgh la Londra, marți seara, și va fi expus pe catafalc în Westminster Hall, sediul Parlamentului, la Londra, începând de miercuri, 14 septembrie.

A doua zi, sicriul va fi mutat din nou, de la Palatul Buckingham la Westminster Hall pentru a fi așezat în stare de veci, care se va încheia în dimineața funeraliilor de stat.

În dimineața zilei de 19 septembrie - o zi de sărbătoare legală în Marea Britanie - se va încheia ceremonia de depunere a coroanei reginei. Sicriul va merge apoi din nou în procesiune până la Westminster Abbey pentru funeraliile de stat.

După slujba de înmormântare, sicriul va fi dus din nou în procesiune de la Westminster Abbey la Wellington Arch. De acolo, va fi dus la Windsor. Odată ajuns la Windsor, mașina mortuară se va deplasa la capela St George's din Castelul Windsor pentru slujba de înmormântare.

Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la proprietatea sa de la Balmoral, în Scoția. Înmormântarea reginei va avea loc la Londra pe 19 septembrie.

Mai multe pentru tine...