image

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

📁 Istorie recentă
🗓️ 8 septembrie 2022

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani, înconjurată de familie, la Castelul Balmoral, care a fost de mult timp unul dintre locurile preferate ale suveranei.  

Regina Elisabeta a II-a se afla sub supraveghere medicală la Balmoral, după ce doctorii au devenit îngrijorați pentru sănătatea ei, a anunțat Palatul Buckingham. Prințul Charles și Prințul William au plecat la Balmoral, pentru a fi alături de suverana Marii Britanii în ultimele ei clipe. Și Harry, care se află în Germania, va merge în Scoția.

Premierul Liz Truss a declarat că, în aceste momente, gândurile sale și ale oamenilor din întreaga Marea Britanie sunt alături de Majestatea Sa și de familia ei.

Elisabeta a II-a a devenit regină la 6 februarie 1952, odată cu decesul tatălui ei, George al VI-lea. Ea nu era în Londra atunci, ci într-un turneu internațional cu soțul ei, prințul Philip. Vestea tragică i-a prins în Kenya, pe atunci colonie britanică.

Astfel, după ce Regele George VI a murit în februarie 1952, încoronarea fiicei sale a fost organizată abia peste un an și jumătate. Ceremonia a fost al doilea mare eveniment regal din Marea Britanie după Al Doilea Război Mondial, primul fiind chiar nunta prințesei Elisabeta, din noiembrie 1947.

Mai multe pentru tine...