O barcă sumeriană extrem de rară, descoperită în apropierea ruinelor orașului mesopotamian Uruk (foto: Julia Nador / Deutsches Archäologisches Institut)

Barcă sumeriană din mileniul al II-lea î.Hr., descoperită în Irak

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 28 aprilie 2022

O barcă sumeriană extrem de rară, ce datează din mileniul al II-lea î.Hr., a fost descoperită recent de cercetători germani și irakieni în apropierea ruinelor orașului mesopotamian Uruk.

Ambarcațiunea a fost ascunsă de nisipurile Mesopotamiei timp de 4.000 de ani. Ea a fost descoperită în ultimele săptămâni în proximitatea ruinelor orașului sumerian Uruk, aflate pe teritoriul actual al Irakului, de cercetători de la Institutul german de arheologie. Vestigiile delicate ale acelei bărci străvechi ar avea o vechime de aproximativ 4.000 de ani, au estimat arheologii, care le-au transportat, pe 23 martie, la Muzeul Național din Bagdad, conform Agerpres.

Cu o lungime de șapte metri, barca se află într-o stare de conservare foarte fragilă. Fragmente din acea barcă au fost găsite în timpul unei prime identificări din 2018, a precizat Institutul german de arheologie.

Ambarcațiunea descoperită era mai degrabă un șlep sau o barjă decât una dintre faimoasele bărci mesopotamiene cu trei catarge. Ea nu este însă cu nimic mai puțin valoroasă, au precizat arheologii. Conform primelor observații, structura bărcii, în întregime conservată, a fost construită cu ajutorul unor elemente organice neidentificate - trestie, lemn sau tije de palmier.

Osatura bărcii a fost unsă cu bitum natural, pentru a-i asigura etanșeitatea, precum și rezistența acelor elemente organice, dezintegrate însă integral de-a lungul celor 4 milenii care au trecut de la fabricarea sa.

Cum a ajuns o barcă sumeriană la aproape 10 kilometri de țărmul Eufratului?

Vestigiile celebrului oraș-stat sumerian se află astăzi la aproape 10 kilometri de țărmul Eufratului, în urma deplasării albiei fluviului pe parcursul mileniilor. Albia fluviului era în trecut mai apropiată de Uruk.

Potrivit cercetătorilor germani, ambarcațiunea naviga probabil pe canalele care irigau domeniul agricol al orașului Uruk. Ea a fost descoperită de arheologi de-a lungul unui curs de apă secundar, unde a eșuat probabil în circumstanțe necunoscute.

În ceea ce privește navele antice descoperite în nisip, cea mai renumită dintre ele continuă să fie barca solară a faraonului Keops. Descoperită la baza piramidelor din Giza, barca din mileniul al III-lea î.Hr. a fost transferată cu mare fast, în august 2021, la un nou muzeu construit în Cairo.

O barcă sumeriană extrem de rară, descoperită în apropierea ruinelor orașului mesopotamian Uruk (foto: Julia Nador / Deutsches Archäologisches Institut)