Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt: «Președintele Klaus Iohannis a început un fel de dialog prin care se acceptă parțial autonomia ținutului secuiesc»
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat în deschiderea Universității de Vară de la că el nu a avut speranțe prea mari înainte de la vizita președintelui Klaus Iohannis în secuime, dar recunoaște că este un pas mare că președintele României a venit în secuime.
„Faptul că președintele României Klaus Iohannis a ascultat imnul secuiesc stând în picioare arată faptul că el respectă imnul secuiesc. Primirea steagului secuiesc, dând în schimb tricolorul, înseamnă că Președintele României recunoaște steagul secuiesc. Președintele a declarat că respinge autonomia pe criterii etnice, dar noi (ungurii și secuii n.r.) nu am cerut niciodată autonomie etnică, ci autonomie teritorială. De aceea față de ceea ce spune Președintele Iohannis și anume că este de acord cu autonomia regională, ceea ce spunem noi (ungurii și secuii n.r.) nu este cu nimic diferit, ci e doar o diferență semantică”, a declarat vicepremierul Ungariei.
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt (al patrulea din dreapta), la Universitatea de Vară de la Tușnad Băi
„După părerea noastră, prin vizita sa, președintele Klaus Iohannis a început un fel de dialog prin care se acceptă parțial autonomia ținutului secuiesc. Noi ungurii nu am cerut ceva ce nu există deja în Uniunea Europeană. Dacă există anumite drepturi pentru minorități în Uniunea Europeană și nouă, ungurilor și secuilor, nu ni se acordă înseamnă că noi suntem considerați cetățeni europeni de rangul doi. Noi, ungurii și secuii, nu suntem cetățeni de rangul doi în Uniunea Europeană. Dacă pentru români Unirea de la 1 Decembrie are un rol important în definirea identităților naționale, pentru noi este o zi tristă. Noi le cerem să studieze cu atenție declarația de la Alba Iulia și să se asigure că respectă ceea ce au promis la Alba Iulia!” a mai declarat Semjen Zsolt.
Vicepremierul Ungariei a mai declarat că vizita Iohannis de zilele în trecute în este foarte importantă în contextul recunoașterii autonomiei secuiești.
Președintele Klaus Iohannis, vizită în județele Covasna și Harghita
Președintele Klaus Iohannis vizitat marți județele Harghita și Covasna, unde a participat la dezbateri cu reprezentanți ai administrației publice locale și ai asociațiilor profesionale. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a oferit lui Klaus Iohannis un steag al Ţinutului Secuiesc. Iohannis a urmărit zâmbind cum Kalman a scos steagul şi l-a întins, i-a făcut semn unui consilier să-l ia, apoi a cerut de la stafful său un pachet, din care a scos un steag al României, pe care l-a întins în vîăzul tuturor şi i l-a oferit primarului din Miercurea Ciuc.
Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat împotriva autonomiei pe criterii etnice a Ținutului Secuiesc.
”Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii entice nu este de dorit, pentru că ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca în cazul unei regionalizări să nu se realizeze delimitarea regională pe linia de delimitare etnică”, a precizat președintele României.
Universitatea de Vară de la Tușnad Băi
La deschiderea Universității de Vară de la Tușnad Băi, Potapi Arpad Janos, secretar de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, a declarat ca toți cei prezenți aici vin de peste hotare. ”Noi muncim în continuare ca această sintagmă «de peste hotare» să înceteze”.
Premierul ungar Viktor Orban va rosti un discurs la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad pe 22 iulie. Orban și mai mulți miniștri și secretari de stat din cabinetul său vor participa și vor susține prelegeri pe diferite teme la Universitatea de vară de la Băile Tușnad, la care sunt așteptați circa 70.000 de participanți și unde, printre altele, se va discuta și despre regionalizarea României.
Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) și Fundația Pro Minoritate organizează, în perioada 19-23 iulie, la Băile Tușnad, Harghita, a 28-a ediție a Universității de vară și a taberei studențești de la Băile Tușnad/ Tusvanyos.