Topul celor mai frumoase oraşe din lume
Realizarea unui clasament al celor mai frumoase oraşe ale lumii devine, de cele mai multe ori, un demers subiectiv. Criteriile ce ar putea ajuta la stabilirea unui astfel de clasament sunt multiple şi de cele mai multe ori greu de aplicat fiecărui oraş în parte. Oraşul este o entitate complexă, ci se dezvăluie subiectiv în faţa fiecărui vizitator. Cu toate acestea de-a lungul vremii au exista o mulţime de clasamente ale celor mai frumoase, interesante, aglomerate sau bune de locuit oraşe ale lumii. Fie că este vorba de site-uri de călătorie, agenţii turistice sau chiar bloguri personale există câteva oraşe ale lumii menţionate frecvent. Iată câteva oraşe ce au reuşit să atragă atenţia lumii întregi.
Paris, Franţa
Paris este o lecţie de istorie în aer liber. Sena şi podurile care o traversează, marile bulevarde, pieţele monumentale, monumentele magnifice, străzile fermecătoare din Montmartre, muzeul Louvre sau turnul Eiffel – acestea sunt imagini ce confirmă că Parisul este unul dintre cele mai fermecătoare oraşe ale lumii.
Stehen Clarke, autorul bestsellerului "A Year in the Merde", descria Parisul într-un mod inedit:“Parisul nu este în totalitate unic. Poţi să stai la o cafenea şi să porţi haine de firmă şi în multe alte oraşe. Însă te simţi unic, în tot ceea ce faci, de la a cumpăra lenjerie intimă, până la a mesteca un colţ de baghetă, şi este cumva mai stilat, pantru că faci aceste lucrui la Paris. ”
Este “arta de a trăi” ceea ce transformă Parisul într-un oraş adorat şi vânat.
Veneţia, Italia
Despre Veneţia se poate afirma cu uşurinţă că este un oraş unic în lume. Întregul oraş este o operă de artă. Cu “străzile principale” ce sunt de fapt canale, fără trafic şi ambuteiaje, Veneţia este un amestec de arhitectură renascentistă, bizantină, gotică şi barocă.
Un moment important al Veneţiei este carnavalul veneţian cu o veche tradiţie. Este festivalul care celebrează trecerea de la iarnă la primavară, o perioadă în care totul pare realizabil şi perfect posibil, inclusiv iluzia că cei mai săraci oameni pot deveni cei mai puternici purtând pe faţă măşti. Festivalul din Veneţia datează încă din anul 1296, când Senatul Republicii Veneţia a declarat Carnavalul un eveniment oficial. După o întrerupere de peste două secole tradiţia Carnavalului din Veneţia a fost redescoperită de municipalitate în anul 1980, iar de atunci a avut loc anual şi s-a bucurat de un succes tot mai mare.
Florenţa, Italia
Florenţa este sinonimă cu Renaşterea italiană. Veţi găsi în Florenta urme ale civilizaţiilor romane şi etrusce, dar epoca în care oraşul s-a dezvoltat cel mai mult a fost Renaşterea. Perioada de strălucire maximă a Florenţei a fost în secolele XIV-XV, mai ales pe timpul lui Lorenzo Il Magnifico, membru al familiei Medici, care i-a adus la curtea lui pe Brunelleschi (un maestru al arhitecturii renascentiste), pe Boticelli, Masaccio, Donatello, Michelangelo şi Leonardo da Vinci.
Insă Florenţa a fost descoperită de către străini abia în secolul al-XVIII-lea, devenind o mecca a milioanelor de turişti care vin aici în fiecare an, atraşi de eleganţa palatelor sale, de bogăţia artistică şi culturală şi, evident, de apusul soarelui peste râul Arno.
Vancouver, Canada
The New York Times spunea:„Eşti minunat, baby, eşti sofisticat, trăieşti bine. Vancouver este Manhattan cu munţi. Este oraşul lichid, oraşul de mâine, având părţi egale din India, china, Anglia, Franţa. Este cel mai atre oraş din America de Nord, frate.”
Vancouvers este, de asemenea, cunoscut ca unul dintre cele „trăibile oraşe”, gradul de poluare fiind cel mai scăzut în comparaţie cu alte oraşe ale Americii de Nord.
Cape Town
Oraşul este o combinaţie culturală rară, rezultată din amestecul coloniştilor indenezieni, francezi, olandezi, engleti şi germani, triburile locale Bushman şi Hottentot, şi triburile Bantu din nord.
Impresionantul Munte Table, flancat de Vârful Devil şi de Dealul Signal, se înalţă cu mândrie deasupra oraşului. Peninsula Cape, cunoscută pentru speciile rare de flori şi pentru râurile învolburate, este încadrată de minunate plaje cu nisip alb.
Braşov şi Sinaia
Primul ghid de călătorie video din mediul online, GeoBeats, include în lista destinaţiile de vizitat în lume şi oraşele Braşov şi Sinaia.
În filmuleţul de prezentare a Braşovului, GeoBeats a ales să promoveze cea mai veche clădire situată în Piaţa Sfatului, Casa Sfatului. În această clădire funcţiona camera execuţiilor medievale, iar mai târziu a adăpostit birourile Primăriei. „Este o bucurie pentru noi să auzim că suntem promovaţi în toată lumea şi este o iniţiativă frumoasă", a spus Radu Ştefănescu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, care funcţionează acum în vechea clădire.
De asemenea în filmuleş sunt amintite Castele Bran şi Peleş, ca fiind doua destinaţi interesante de vizitat.