Secretele Castelului Corvinilor: planurile de restaurare ascunse timp de un secol au fost scoase la lumină jpeg

Secretele Castelului Corvinilor: planurile de restaurare ascunse timp de un secol au fost scoase la lumină

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Daniel Guţă
🗓️ 17 iulie 2013

Peste 1.000 de schiţe vechi de mai bine de de un secol, după care a avut loc cel mai important proces de restaurare a castelului medieval din Hunedoara, au fost scoase la lumină de angajaţii muzeului Castelului Corvinilor. Documentele sunt extrem de valoroase, spun administratorii monumentului istoric, însă până în prezent ele nu au fost puse în valoare.

Angajaţii muzeului Castelului Corvinilor au dat peste o adevărată comoară în arhivele monumentului istoric. Peste 1.000 de schiţe realizate de arhitecţii care au lucrat la restaurarea castelului la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX au fost scoase la iveală, după ce au zăcut, unele, pentru mai bine de un secol în arhive.

„Documentele reprezintă planurile de restaurare ale Castelului Corvinilor între anii 1868 şi 1914, după ce castelul fusese mistuit de incendiul de la mijlocul secolului XIX. Sunt schiţe şi planuri de restaurare pentru toate componentele monumentului:ziduri, acoperişuri, curtea exterioară şi perimentrul din jurul Castelului Corvinilor. Sunt extrem de valoroase, de aceea intenţionăm să le inventariem şi să le clasificăm ca bun de tezaur”, a spus arheologul Cristian Roman, din cadrul Muzeului Castelului Corvinilor.

Schiţele realizate de arhitecţii secolelor trecute reprezintă numai o parte din documentele prin care a fost scrisă istoria Castelului Corvinilor. O altă parte a acestora se află la Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. Documentele din arhiva castelului vor fi prezentate publicului larg, după ce vor fi examinate de specialişti. De asemenea, ele vor fi puse la dispoziţie ca material ştiinţific pentru cercetătorii şi studenţii interesaţi.

Restaurare de aproape jumătate de secol

În perioada din care datează planurile Castelului Corvinilor, monumentul intrase în cel mai amplu proces de restaurare din istoria de peste 600 de ani. Aceasta după ce, în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor care a distrus practic castelul.

Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg monumentul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. “Încăperile castelului sunt în mare parte distruse, fie de incendiul care l-a mistuit în urmă cu câţiva ani, fie din cauza neglijării lor care i-a urmat acestuia. Sala mare şi camerele alăturate, coridoarele frumoase sunt sortite prăbuşirii şi se află într-o stare periculoasă”, îl descria David Ansted, un scriitor englez care a vizitat castelul în 1865.

Oamenii donau bani pentru castel Restaurarea începută trei ani mai târziu a fost realizată de guvernul austro-ungar, dar o parte din fondurile necesare reabilitării au fost strânse de la români, de la oamenii de rând, în urma unor colecte publice. „Macheta Castelului Corvinilor, care este păstrată şi în prezent la castel, era purtată prin oraşe, iar oamenii erau invitaţi să doneze bani pentru restaurarea monumentului istoric”, a mai spus Cristi Roman. În acea perioadă a sfârşitului secolului al nouăsprezecea au mai existat astfel de iniţiative. În primii ani de la înfiinţarea în 1871 a primului liceu din Deva, „Decebal”, localnicii orăşelului de la poalele cetăţii au fost de acord să plătească taxe suplimentare şi să doneze bani pentru construirea unei clădiri în care elevii să poată învăţa.

Sursa:www.adevarul.ro