Înarmarea Serbiei produce îngrijorări în Occident în contextul războiului din Ucraina: Armata sârbă tocmai a primit un sofisticat sistem antiaerian chinezesc
Serbia, un aliat al Rusiei, a primit în weekendul trecut, în cadrul unei operaţiuni voalate, un sofisticat sistem antiaerian chinezesc. Această înarmare are loc în contextul în care Occidentul este îngrijorat că războiul din Ucraina ar putea ameninţa pacea fragilă din Balcani, relatează The Associated Press (AP), citat de adevarul.ro.
Şase avioane de transport de tip Y-20 ale Forţelor Aeriene Chineze au aterizat sâmbătă dimineaţa pe Aeroportul Nikola Tesla din Belgrad, capitala Serbiei. Cele şase aparate de zbor au adus sisteme de rachete sol-aer HQ-22 destinate armatei sârbe, relatează presa de la Belgrad, care citează experţi militari. Această livrare de armament, efectuată deasupra teritoriului a cel puţin două state membre NATO, şi anume Turcia şi Bulgaria, este văzută de unii experţi militari ca o demonstraţie a continuării extinderii Chinei la nivel global. „Apariţia avioanelor Y-20 a ridicat semne de întrebare, pentru că au zburat în grup, nu într-o serie de zboruri cu o singură aeronavă”, scrie The Warzone.
Contactat de AP pentru a comenta această informaţie, Ministerul sârb al Apărării nu a oferit niciun răspuns. Preşedintele sârb Aleksandar Vucici aproape că a confirmat livrarea sistemului cu rază medie de acţiune, spunând sâmbătă că va prezenta - marţi sau miercuri - „cea mai nouă mândrie” a armatei ţării sale. Acest sistem a fost livrat în baza unui contract semnat în 2019. În 2020, Washingtonul a atenţionat Belgradul în legătură cu această achiziţie, care contravine aspiraţiilor sale afişate de a adera la Uniunea Europeană şi la alianţele occidentale. Deşi susţine că vrea să adere la UE, Serbia se înarmează cu sisteme chinezeşti şi ruseşti.
În 2020, China a furnizat Serbiei drone Wing Loong. Occidentalii sunt îngrijoraţi că înarmarea Serbiei de către China şi Rusia ar putea încuraja această ţară să ducă un nou război în Balcani, în special împotriva Kosovo. Serbia a votat rezoluţiile ONU care condamnă atacurile sângeroase din Ucraina, dar a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale impuse Moscovei şi să denunţe atrocităţile comise de armata rusă.