Ilinca Tomoroveanu a murit. Actrița a fost nepoata poetului Octavian Goga
Actrița Ilinca Tomoroveanu a murit joi, 2 mai 2019, au anunțat reprezentanți ai Teatrului Național I.L.Caragiale din București (TNB). Nepoată a poetului Octavian Goga, actrița avea 77 de ani și a fost director artistic al TNB.
”Doamna ILINCA TOMOROVEANU, actriță de prim rang a teatrului românesc, Director Artistic al Teatrului Național I.L.Caragiale din București a părăsit astăzi ( 2 mai 2019 – n.r.) scena vieții, dar și scena teatrului, căreia i s-a dăruit mai bine de jumătate de veac. Cu toții suntem profund îndurerați și ne rugăm pentru sufletul Doamnei Ilinca! Eleganța, frumusețea, talentul și timbrul său inconfundabil, grija pe care a arătat-o pentru mai tinerii ei colegi, zâmbetul suav și farmecul hărăzit dintotdeauna, dăruirea pe care a arătat-o pentru lumea teatrului, toate acestea ne vor rămâne vii de-acum înainte, când Doamna Tomoroveanu își ia adio de la această lume”, se arată în comunicatul publicat pe pagina de Facebook a TNB.
Născută la 21 august 1941 în Bucureşti, Ilinca Tomoroveanu a fost absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoția 1964, clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar, şi a avut roluri memorabile în teatru, film şi televiziune. A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2004) şi a fost numită Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (2012). Ilinca Tomoroveanu a fost căsătorită, din 1977, cu actorul Traian Stănescu, cu care a avut un fiu, Mihai Stănescu.
Nepoată a lui Octavian Goga, Ilinca Tomoroveanu s-a născut la trei ani după moartea poetului. Actrița a păstrat amintiri dragi despre „paradisul” cunoscut de poet la Rășinari, „locul cel mai frumos de pe lume”, după cum îl descria în urmă cu câțiva ani, într-un interviu publicat de ziarul Cotidianul.
”Locul cel mai frumos de pe lume și unde uneori îmi pot încărca bateriile. Un loc sfânt. Și cum să nu te încarci de energie bună, de frumusețe, de autentic, de melancolie când știi și simți că pașii tăi, spiritualul tău bântuie pe urmele pașilor și spiritelor lui Eminescu, Caragiale, Delavrancea, Coșbuc, Vlahuță, Șt. O. Iosif, Aurel Vlaicu, Onisifor Ghibu, George Călinescu, Emil Cioran și câți, câți alții… Și când știi și simți că strămoșii tăi sunt de secole acolo… E un privilegiu, dar și o mare responsabilitate în fața istoriei. Rășinariul, de fapt, este Livada mea de vișini”, spunea Ilinca Tomoroveanu, în interviul citat.
Alături de alți urmași ai lui Octavian Goga, actrița a înființat o Fundație culturală și a reușit să reabiliteze casele poetului din Rășinari.
”La câțiva kilometri de burgul sibian, ca un goblen cusut din culori şi arome, satul în care s-a născut Octavian Goga păstrează încă urmele „paradisului” cunoscut de poet. La câteva sute de metri, pe o uliță pietruită ce urcă spre deal din bulevardul principal care îi poartă numele, pe Ulița popilor, la numărul 778, străjuită de brazi, e casa în care s-a născut Octavian Goga. Prin crăpăturile porților de lemn se zăresc cărări înghesuite în vegetația stufoasă care a năpădit curtea. Tocmai pentru a-i păstra vie memoria și opera, în 1999 am înființat alături de alți descendenți și de câțiva importanți oameni de cultură din București, Sibiu, Cluj și Rășinari o Fundație culturală care îi poartă numele, cu sediul la Rășinari, și a cărei președintă de onoare sunt. Am reușit apoi să publicăm o antologie și o reeditare a volumului de debut din 1905 la Editura Coresi. Am publicat câteva scrisori inedite ale acestuia. Am reușit cu dificultate să reabilităm casele Goga din Rășinari”, povestea Ilinca Tomoroveanu.