„Anul Smaranda Brăescu” – 125 de ani de la naștere și 90 de ani de la stabilirea recordului mondial la parașutism
Luni, 18 aprilie 2022, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară a găzduit, în sala „Ștefan cel Mare” a Cercului Militar Național, reuniunea omagială „Smaranda Brăescu – 125 de ani de la naștere și 90 de ani de la stabilirea recordului mondial la parașutism (1932)”.
Evenimentul a fost organizat ca parte a manifestărilor prilejuite de celebrarea „Anului Smaranda Brăescu”, instituit prin Legea nr. 19/2022. Anul acesta marcăm două momente importante din viața și cariera Smarandei Brăescu: 125 de ani de la naștere și 90 de ani de la stabilirea recordului mondial de altitudine la saltul cu parașuta (19 mai 1932). În acest context, manifestarea și-a propus să ofere un cadru de discuții și dezbateri privind cariera și personalitatea Smarandei Brăescu, a cărei viață s-a remarcat prin recorduri absolute în domeniul parașutismului, dar și prin realizări remarcabile pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, activând ca aviatoare în Escadrila Albă.
Alocuțiunile de deschidere din cadrul reuniunii au fost rostite de Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, și Dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară. În discursul său, secretarul de stat a subliniat importanța omagierii Smarandei Brăescu – o femeie remarcabilă, care prin ambiție, voință, perseverență și mai ales prin dragostea și loialitatea față de țară a devenit o sursă de inspirație pentru noi cei de astăzi, dar și mai important, pentru generațiile viitoare. De asemenea, a evidențiat faptul că aniversarea „Anului Smaranda Brăescu” este și un prilej de omagiere a rolului femeilor care s-au dedicat carierei militare, precum și de recunoaștere a contribuției acestora la eforturile naționale de apărare.
În cadrul reuniunii a fost proiectat un scurt film documentar dedicat Smarandei Brăescu, acesta fiind urmat de vernisajul expoziției omagiale ce conține documente și fotografii reprezentative pentru viața și cariera acesteia. În cea de-a doua parte a reuniunii a avut loc o serie de dezbateri și discuții, pe parcursul cărora participanții la activitate au evocat personalitatea și realizările curajoasei aviatoare.
Mai citește: