44 de ani de când Al. Dubček devenea liderul Cehoslovaciei, deschizând drumul „Primăverii de la Praga“
La 5 Ianuarie 1968, Alexander Dubcek era ales prim secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia. Imediat, el lansează un vast plan de reforme liberale. Perioada martie-august 1968 a fost denumită „Primăvara de la Praga".
Pe durata acestei perioade, Dubček a încercat să liberalizeze guvernul şi să instaleze aşa-zisul „socialism cu faţă umană". Restricţiile privind libertatea de circulaţie şi de exprimare au fost ridicate, „socialism cu faţă umană" se instala într-o ţară mult timp controlată în chip stalinist. Dar acestă deschidere nu a durat decât opt luni.Răspunsul sovietic la deschiderea din unul din statele sale satelit a fost trimiterea a sute de mii de trupe şi mii de tancuri în Cehoslovacia, la 20 August 1968. În faţa acestei invazii, protestatarii cehi, în mare parte studenţi, nu au putut face faţă forţelor înarmate ale Pactului de la Varşovia.
România a refuzat să intervină în CehoslovaciaRomânia a fost singurul stat membrul al Tratatului de la Varşovia care a refuzat să intervină în Cehoslovacia. Gestul lui Jan Palach, un student care şi-a dat foc în ianuarie 1969 pentru a protesta faţă de intervenţia sovietică, arată sentimental de neputinţă din rândul populaţiei. „Primăvara de la Praga" a fost rapid înăbuşită, iar în aprilie 1969 Dubček este înlocuit din fruntea Partidului Comunist cu Gustav Husak care avea sarcina de a aduce Cehoslovacia înapoi pe linia socialismului de tip sovietic. În 1970, Dubček a fost exclus din Partid şi-a încheiat cariera ca tehnician la Direcţia păduri şi ape.Dubček l-a sprijinit pe HavelDubček s-a născut în Cehoslovacia, la Uhrovec (actualmente localitate în Slovacia) şi a crescut în Uniunea Sovietică, mai precia în actualul Kîrgîztan. Tatăl său s-a mutat din Cleveland (SUA) în Cehoslovacia în timpul Primului Război Mondial.În timpul Marii Depresii familia sa s-a mutat în Uniunea Sovietică, pentru a ajuta construirea socialismului, dar şi forţaţi de lipsa de locuri de muncă din Cehoslovacia. În 1938 familia s-a reîntors în Cehoslovacia, iar Dubček a intrat în partidul comunist. În 1958 a absolvit Colegiul Politic din Moscova şi în 1962 devine devine membru cu drepturi depline al Comitului Central al Partidului Comunist Cehoslovac.În timpul Revoluţiei de Catifea din 1989, Dubček a sprijinit Forumul Civic al lui Vaclav Havel. A murit la 7 noiembrie, 1992, în urma unui accident de maşină, fiind îngropat la Bratislava.
Sursa:www.adevarul.ro