ana aslan

Ana Aslan, „Doamna de fier” a medicinei românești, „a lansat o veritabilă revoluție socială”

Consilierul prezidențial Diana Loreta Păun a afirmat miercuri, la un eveniment dedicat marelui gerontolog Ana Aslan, că aceasta a fost „Doamna de fier” a medicinei românești, care a lansat, prin institutul dezvoltat, ”o veritabilă revoluție socială” și ”o transformare de mentalitate”.

„Nu cred că ar fi o exagerare să spunem că Ana Aslan a fost «Doamna de fier» a medicinei românești și că, la fel ca Margaret Thatcher, a demonstrat că acțiunea fermă poate fi completată de tact și delicatețe. Deși a fost un veritabil om de știință, declarațiile ei din timpul vieții trădau o sensibilitate umanistă în felul în care se raporta la misiunea gerontologiei. «Aceasta este scopul gerontologiei, spunea ea, (...) prelungirea duratei de viață și în același timp prelungirea activității. Să adaugi ani vieții și viață anilor». Prin institutul dezvoltat, ea a lansat o veritabilă revoluție socială, o transformare de mentalitate de care poate populațiile avem altor state nu erau atât de străine, dar care, cu siguranță, era complet nouă pentru români”, a spus Diana Loreta Păun, confoem Agerpres.

În cadrul evenimentului „Ana ASLAN - 50 de ani în Academia Română”, organizat de Comisia Națională a României pentru UNESCO împreună cu Academia Română, Diana Loreta Păun a susținut că „pe cât de excepțională a fost în epoca ei, pe atât de relevantă continuă și astăzi”, când „decalajul participării femeilor în profesiile din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii și medicinei continuă să ne priveze de contribuția altor femei la fel de remarcabile”.

„Sunt convinsă că numele doamnei profesor Ana Aslan va dăinui, dar îmi doresc, ca, pe lângă o zi națională sau alte simpozioane sau conferințe ca cea de astăzi, să avem de fapt dialoguri de substanță despre ce a făcut posibilă ascensiunea ei și cum putem ajuta alte tinere să atingă același nivel de performanță. (...) Este de datoria noastră să promovăm patrimoniul științific moștenit și să-i celebrăm, prin dinamizarea cercetărilor în gerontologie, în onoarea și spiritul de pionierat pe care ea ni l-a oferit. Să ne alăturăm eforturilor internaționale de a descoperi noi metode și tratamente, care să îmbunătățească viața persoanelor în vârstă și să colaborăm cu toți actorii interesați pentru a implementa terapiile existente deja în domeniu”, a arătat Diana Loreta Păun.

Cine a fost Ana Aslan?

Ana Aslan se naște în 1897 într-o familie de intelectuali brăileni. După ce tatăl ei moare în 1910, familia se mută la București, unde tânăra Ana studiază la Școala Centrală. Decide, în pofida împotrivirii mamei sale, să se înscrie la Facultatea de Medicină – și face chiar greva foamei pentru a-i demonstra mamei hotărârea de a-și urma visul. Urmează cursurile de medicină în anii 1915-1922, iar în perioada refugiului la Iași din Primul Război Mondial lucrează în spitalele militare îngrijind răniți.

După absolvirea facultății, Ana Aslan devine preparator la clinica din București condusă de profesorul Daniel Danielopolu, care îi devine mentor, și își începe studiile de doctorat. În următorii ani, Ana Aslan va lucra la spitalul Filantropia, la Institutul Clinico-Medical al Facultății de Medicină, la Clinica Medicală din Timișoara și la Spitalul CFR. După Al Doilea Război Mondial, preia șefia Secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, moment în care își începe propriu-zis cariera în gerontologie. Din 1952 devine director al noului Institut de Geriatrie, primul de acest gen din lume.

În 1952 prepară vitamina H3, cunoscută sub numele de Gerovital, un medicament menit să întârzie procesul de îmbătrânire. În următoarele trei decenii, tratamentul cu Gerovital H3, brevetat de Ana Aslan, avea să devină cunoscut în întreaga lume.

Începând cu anii '60, clinica Anei Aslan de la Otopeni devine o destinație extrem de căutată de către celebritățile lumii. Numeroși actori și șefi de stat călătoreau în România sau se întâlneau cu doamna dr. Ana Aslan în străinătate și urmau tratamentul ei cu Gerovital. I-au fost pacienți Nikita Hrușciov, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Charles de Gaulle, Tito, Mao Zedong, Regele Arabiei Saudide, Aristotel Onassis și mulți alții.

Ana Aslan a murit în mai 1988. Ar fi dorit să fie înmormântată creștinește alături de familia sa, în cripta Kalindero-Danielopolu. Ultima dorință nu i-a fost însă respectată din cauza Elenei Ceaușescu, care nu a dorit ca Anei Aslan să-i fie organizată o slujbă religioasă. Ana Aslan este înmormântată la cimitirul Bellu din capitală.

Mai multe pentru tine...