Adevărul: Calvarul ţăranilor în perioada colectivizării, dezbătut de scriitorul Romulus Rusan la Muzeul Unirii
Elevi din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia au participat astăzi, la Muzeul Unirii, la o conferinţă despre calvarul ţăranilor români din perioada colectivizării comuniste, susţinută de scriitorul Romulus Rusan.
Romulus Rusan conduce Centrul Internaţional pentru Studiul Comunismului din Bucureşti. Conferinţa a fost precedată de vernisajul expoziţiei „Ţăranii şi comunismul“, deschisă la muzeu până la 1 martie 2011.
"Expoziţia de azi face parte din Ansamblul memorial de la Sighet şi vorbeşte despre tragedia ţăranului român în vremea colectivizării care în România a început în 1949. Tocmai pentru că ţăranul era legat de modul lui de viaţă şi nu se supunea uşor, procesul colectivizării a durat 13 ani. Prin colectivizare ţăranul român şi-a pierdut rădăcinile, şi-a luat lumea în cap şi a început să facă naveta la oraş pentru că începuse industrializarea, iar recoltele trebuiau culese de miliatri, elevi şi studenţi“, a spus Romulus Rusan, citat de Adevarul.ro