A murit Lascăr Zamfirescu, ultimul dintre elevii Clasei Palatine, coleg și prieten al Regelui Mihai
Lascăr Zamfirescu, ultimul palatin, coleg de clasă și prieten apropiat al Regelui Mihai a plecat dintre noi astăzi, la vârsta de 98 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!
Născut în 23 mai 1922, la Berlin, domnul Lascăr Zamfirescu venea dintr-o familie de scriitori și diplomați, fiind fiul lui Alexandru Duiliu Zamfirescu (1892-1968) și al Luciei n. Gărdescu, nepotul lui Duiliu Zamfirescu (1858-1922) și al Henriettei n. Alilievi. Pe linia bunicului patern, străbunicii săi au fost Lascăr Zamfirescu și Sultana Mincu (sora arhitectului Ion Mincu). Din partea mamei avea o străbunică din familia Pârâianu.
Citește și:
O şcoală pentru un singur copil
Toţi oamenii regelui. Lascăr Zamfirescu, prieten şi fost coleg de clasă: „Am fost disperat – am fost furios când a abdicat regele Mihai!“
Lascăr Zamfirescu a copilărit în străinătate, împreună cu sora sa, Sanda Stolojan (1919-2005), viitoare diplomat și scriitor, și fratele său, Duiliu Constantin Alexandru Zamfirescu (1923-2007), viitor inginer și scriitor, însoțindu-l pe tatăl lor, om de încredere al lui Nicolae Titulescu, în misiunile sale diplomatice: de la Berlin au mers la Haga (1929) și apoi Rio de Janeiro (1933), de unde Alexandru Zamfirescu fusese însărcinat să organizeze legațiile României în Brazilia, Argentina și Chile. La bătrânețe, domnului Lascăr Zamfirescu îi plăcea să rememoreze golful Guanabara lângă care se afla legația română. În 1936, tatăl său l-a trimis înapoi în țară, pentru a-și continua studiile în limba română (născut în Italia, tatăl său fusese marcat de faptul că, revenit în țară ca voluntar al armatei române în Al Doilea Război Balcanic - 1913, vorbea limba română cu accent).
Datorită încrederii pe care tatăl său o inspira Regelui Carol al II-lea, Lascăr Zamfirescu a fost ales să se alăture colectivului Clasei Palatine a Principelui Moștenitor Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia. Alăturându-se clasei a V-a de liceu (clasa a 9-a de astăzi), s-a integrat repede în colectiv, legând cu colegii săi prietenii de o viață. Partener al curselor automobilistice și al vacanțelor din Italia ale Principelui Mihai (tatăl său ajunsese ministru pltenipotențiar la Roma), Lascăr Zamfirescu a cunoscut-o la Florența pe Regina-Mamă Elena. În 1938, din motive neclare, s-a luat decizia excluderii lui din Clasa Palatină, Lascăr Zamfirescu transferându-se la Liceul Sfântul Sava, pe care l-a absolvit în 1940.
Convins de tatăl său că ”vitorul aparține inginerilor”, Lascăr Zamfirescu a urmat Institutul Politehnic, pe care l-a absolvit în 1946. A lucrat la Uzinele Malaxa - 23 August, apoi la Institutul de Proiectări, la Iprochim și din nou la Institutul de Proiectări. A fost un remarcabil inginer, autorul câtorva invenții pentru care a rămas necreditat și unul dintre cei mai buni specialiști români în producerea cuptoarelor industriale. Urmărit de Securitate, nu s-a compromis și a mimat disponibilitatea pentru colaborare. A fost singurul dintre frații săi care nu a ajuns în Exil (sora la Paris, fratele la Bruxelles), întemeindu-și o familie în țară, alături de soția sa, Elena Rosetti-Bălănescu (1910-2007). A fost rănit în decembrie 1989, în timpul Revoluției, în drum spre Poiana Brașov unde a mers să-și adăpostească copiii aflați la ski.
În 1990 s-a reîntâlnit cu colegii săi de Clasă Palatină. S-a preocupat de recuperarea proprietăților familiei și de memoria Zamfireștilor. Reînnodând prietenia cu Regele Mihai, a fost descoperit ca martor istoric, prima dată grație doamnei Marilena Rotaru, care l-a întervievat pentru filmul din 2006, ''Regele Mihai - a 85-a aniversare'', apoi de către editorul coordonator Historia, Florentina Țone, care a scris pentru ziarul Adevărul, dar și pentru revista Historia o serie de materiale dedicate lui și Clasei Palatine. Domnul Zamfirescua vorbit îndelung cu jurnaliști și iubitori ai istoriei și monarhiei, mărturiile sale rămânând astăzi în paginile cărților și ziarelor.
Ultima întâlnire a domnului Zamfirescu cu Regele a avut loc în 19 noiembrie 2014, la Palatul Elisabeta, cu prilejul ultimelor Porți Deschise în prezența Majestății Sale. Despărțirea lor a avut loc în Sala Tronului, la catafalcul Măriei Sale, în decembrie 2017. De atunci, ultima sa apariție publică a fost la Garden Party-ul din 10 Mai 2018.
Pasionat de pian (studiase la școală cu Florica Musicescu și în privat cu Dagobert Buchholz), de mașini și de golf, poliglot (cunoștea engleza, franceza, germana, portugheza și olandeza), domnul Lascăr Zamfirescu a fost o personalitate deosebită. Poate nu întâmplător porțile Cerului i s-au deschis în prag de Înălțare! Îi supraviețuiesc doi copii și trei nepoți.
Sursă text: pagina de Facebook a lui Tudor Vișan-Miu