A fost şi Luna de vină pentru naufragiul Titanicului? jpeg

A fost şi Luna de vină pentru naufragiul Titanicului?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Vlad Andriescu
🗓️ 6 martie 2012

Titanicul a fost distrus de către impactul cu un aisberg, acest lucru este sigur. Cu toate acestea, studiile din domeniu nu au încetat din 1912 încoace, astronomii venind acum cu teoria conform căreia aisbergurile ar fi ajuns pe traiectoria uriaşului vapor din cauza mişcării Lunii.

În ianuarie 1912 luna a ajuns cel mai aproape de Pământ în 1.400 de ani. Practic, acest eveniment a creat o maree uriaşă pe 12 ianuarie 1912, care a eliberat o mulţime de bucăţi de gheaţă cu trei luni înainte de scufundarea Titanicului, pe 14 aprilie.

Potrivit astronomilor citaţi de presa britanică, aisbergurile de lângă Newfoundland au fost eliberaţi pe cursul vaselor de croazieră care traversau Oceanul Atlantic atunci. Asttfel, acesta era atât de plin de gheaţă încât vapoarele care au venit să-i salveze pe cei din cel mai mare vapor al timpului au fost nevoit să încetinească pentru a nu risca o a doua tragedie.

În mod obişnuit, uriaşele bucăţi de gheaţă plutitoare rămân pe loc şi nu pot să îşi reia „călătoria" până când nu se topesc destul încât să plutească la loc. Cu toate acestea, uneori, în cazuri foarte rare, mareea creşte nivelul apei şi îi face să pornească din loc. O călătorie a unui aisberg poate dura şi câţiva ani.

„Bineînţeles, cauza scufundării Titanicului rămâne neschimbată. Acesta nu a putut să încetinească, chiar dacă a primit mai multe semnale de avertizare-dar prezenţa numeroaselor aisberguri ar explica şi impactul nimicitor care a scufundat o minune a tehnicii moderne, consideră de nescufundat.