A fost descoperită cea mai veche saltea din lume
Cea mai veche saltea descoperită până în prezent are vârsta de peste 70.000 ani şi conţine plante care îndepărtează ţânţarii.
O echipă internaţională de arheologi a descoperit străvechea saltea într-o peşteră din Sibudu, o formaţiune carstică în depozitele de gresii din Africa de Sud. Până la această descoperire, cea mai veche saltea cunoscută avea vârsta de circa 20.000 ani.
Materialul vegetal din care a fost făcută salteaua este foarte bineconservat, permiţând identificarea speciilor de plante utilizate;printre acestea se aflăCryptocarya woodii, o plantă africană folosită des în medicina tradiţională de aici. Frunzele sale proaspăt zdrobite elimină substanţe care au proprietatea de a goni ţânţarii.
"Alegerea acestei plante pentru alcătuirea saltelei ne arată că locuitorii de acum 70.000 ani din zona Sibudu aveau cunoştinţe avansate cu privire la proprietăţile florei înconjurătoare", a declarat Lyn Wadley, arheolog în cadrul Universităţii Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud.
Din aceeaşi perioadă cu cele mai vechi saltele cunoscute datează şi alte dovezi arheologice, care arată că populaţiile umane din zonă atinseseră un nivel de dezvoltare avansat:mărgele din cochilii perforate, arcuri şi săgeţi, vârfuri ascuţite de os folosite, probabil, la vânătoare, utilizarea capacanelor pentru prinderea animalelor şi fabricare unui clei pentru ataşarea mânerelor uneltelor de piatră.