A fost descoperită cea mai veche reprezentare a Turnului Babel
O echipă de istorici şi arheologi a descoperit recent cea mai veche imagine a celebrului Turn Babel din scrierile Vechiului Testament. Gravată pe o piatră de culoare închisă, imaginea datează din anii 604-562 înainte de Hristos.
Gravura a fost descoperită în cadrul colecţiei particulare a lui Martin Schoyen, un om de afaceri norvegian, proprietar al celei mai mari colecţii particulare de manuscrise.
Colecţia este compusă din 13.717 manuscrise şi inscripţii care acoperă peste 5.000 de ani de istorie a civilizaţiilor.
În cadrul ei se regăsesc fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă, table cu scrieri cuneiforme şi chiar texte budiste recuperate recent din mâinile talibanilor.
Una dintre gravuri reprezintă Turnul Babel, alături de regele Nabucodonosor al Doilea, cel care a domnit peste Babylon acum 2.500 ani.
Considerat distrugătorul Templului lui Solomon în anul 586 înainte de Hristos, regele Nabucodonosor este cel care i-a trimis pe evrei în robia babiloniană, descrisă în Vechiul Testament.Tot el a fost primul rege din Babilon care a cucerit Egiptul şi a construit faimoasele Grădini Suspendate, uneel dintre cele 7 minuni ale Lumii Antice.
S-a numit pe sine "Un mare restaurator şi constructor al edificiilor sacre" şi a reconstruit Etemenaki, o clădire cu 7 nivele, care atingea înălţimea de 91 metri şi era dedicată zeului Marduk. Cercetătorii consideră în prezent că templul Etemenaki poate fi Turnul Babel, menţuionat în Vechiul Testament de către autorii evrei. Inscripţiile descifrate de pe piatră afirmă că acesta era "Marele Templu al Babilonului".
"Am descoperit în premieră o ilustraţie a Templului contemporană cu regele Nabucodonosor. Lucrările de restaurare şi înălţare a Turnului, reprezentate în gravură, alături de iscripţii şi descrieri, duc la identificarea sigură a Turnului Babel", declară conducerea Colecţiei Schoyen pe propriul website.
sursa:descopera.ro