A fost descoperit un tunel folosit de evrei pentru a scăpa de naziști
Într-o pădure din Lituania a fost descoperit un tunel lung de 35 de metri săpat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit cercetătorilor, acest tunel a fost folosit de 40 de prizonieri evrei în timpul unei tentative de evadare din captivitate.
O echipă de cercetători din Israel, Statele Unite ale Americii, Canada și Lituania s-a ocupat de această anchetă ce vizează tunelul aflat sub pădurea Ponar, aflată la 10 kilometri de Vilnius. În Al Doilea Război Mondial, în această zonă au fost uciși circa 100.000 de persoane, majoritatea evrei.
În 1943, când Armata Roșie a început ofensiva împotriva Wehrmacht-ului, naziștii au alcătuit o unitate specială însărcinată cu mușamalizarea masacrului. În zona Ponar, munca a revenit unui grup de 80 de prizonieri din lagărul de concentrare Stutthof. „Noaptea, prizonierii erau ținuți într-o groapă adâncă, folosită anterior la execuțiile evreilor din Vilnius, iar ziua munceau la săparea mormimntelor comune și adunarea cadavrelor, pe care le incinerau”, au declarat cercetătorii.
Ținuți în lanțuri, acești prizonieri știau probabil că vor avea aceeași soartă odată ce-și terminau munca. Astfel, în rândul lor s-a format un grup secret pentru planificarea unei evadări. Timp de trei luni, prizonierii au săpat un tunel de peste 30 de metri lungime, folosindu-se doar de linguri și propriile mâini. În noaptea de 15 aprilie 1944, oamenii și-au făcut curaj și au încercat să evadeze. După ce au reușit să-și taie lanțurile cu o pilă, 40 de prizonieri s-au tărât prin tunelul îngust. Au fost însă descoperiți și împușcați. Doar 15 dintre ei au reușit să se ascundă în pădure, iar dintre ei, 11 au ajuns la forțele Aliate și au supraviețuit războiului.
După 1945, aici a fost ridicat un memorial în onoarea celor uciși, însă până acum, locația exactă a tunelului a rămas un mister.