A fost descoperit un drum roman vechi de 1 900 de ani jpeg

A fost descoperit un drum roman vechi de 1.900 de ani

­čôü Roma, m─âre┼úia ┼či declinul s─âu
Autor: Alina Vasile
­čŚô´ŞĆ 8 februarie 2011

Speciali┼čtii ├«n silvicultur─â au descoperit, ├«n p─âdurea din Dorset, ceea ce este considerat a fi unul dintre primele drumuri romane din Marea Britanie.

Autostrada veche de 1.900 de ani f─âcea leg─âtura ├«ntre Londra ┼či Exeter, exper┼úii fiind de p─ârere c─â drumul a fost construit pentru a demonstra puterea Imperiului Roman.Drumul const─â ├«ntr-o por┼úiune de p─âm├ónt mai ridicat─â, de o parte ┼či de alta exist├ónd ┼čan┼úuri.Comisia pentru Silvicultur─â ┼čtia de existen┼úa acestui drum, dar cum era acoperit de copaci foarte de┼či, nu a reu┼čit s─â-i dea de urm─â. Dup─â t─âierea mai multor copaci ├«ns─â, terasamentul de circa 800 de metri este acum vizibil.Chiar dac─â nu au fost efectuate prea multe cercet─âri asupra descoperirii, primele concluzii indic─â faptul c─â drumul a fost realizat ├«n primul secol, la scurt timp de la invazia roman─â.Pe mijlocul drumului exist─â o "strad─â" pietruit─â, cel mai probabil aceasta fiind folosit─â pentru deplasarea rapid─â a trupelor, ├«n timp ce p─âr┼úile laterale erau destinate deplas─ârii animalelor, iar ┼čan┼úurile pentru scurgerea apei.

image

"Este absolut imens ┼či diferit de orice am mai v─âzut p├ón─â ├«n prezent. Este un drum mare cu ┼čan┼úuri ad├ónci, situate de fiecare parte. Este posibil ca drumul s─â fi fost realizat ├«nc─â din primele zile ale ocupa┼úiei romane, ceea ce cu siguran┼ú─â i-a intimidat pe localnici", este de p─ârere expertul Peter Addison.