30 de gardieni de la Auschwitz ar putea ajunge în fața justiției
În Germania, 30 foști gardieni de la Auschwitz ar putea ajunge în fața justiției, scrie BBC. Ministrul de justiție din Baden-Wurttemberg, care conduce ancheta, a declarat că 49 de foști gardieni au fost cercetați până acu, dintre care 30 ar putea să fie acuzați. Respectivii trăiesc în Germania, iar alți 7 în alte țări, și au până la 97 de ani.
Cazul lui John Demjanjuk, de acum doi ani, a schimbat radical situația legală a celor care au lucrat în lagărele de concentrare din timpul Germaniei naziste. Demjanjuk a murit anul trecut, înainte de a finaliza apelul la sentința de 5 ani închisoare primită pentru complicitate în uciderea a 28.000 evrei la Sobibor. Judecătorul a hotărât atunci că, deși nu există dovezi clare că el ar fi comis crimele în mod direct, activitatea lui ca angajat al lagărului a facilitat crimele în masă. Până atunci, justiția germană lua în considerare doar cazurile în care suspecții naziști erau acuzați că ar fi comis crimele personal.
„Late-but not too late”:Un slogan potrivit și în România
În luna iulie, Centrul Simon Wiesenthal, cea mai cunoscută organizație ce se ocupă cu investigarea criminalilor de război naziști, a lansat o campanie în Berlin pentru găsirea dovezilor necesare pentru pedepsirea vinovaților ce au scăpat până acum de justiție. Campania s-a desfășurat sub sloganul Late – but not too late.
În Baden-Wurtemberg, investigația s-a concentrat asupra 49 de foști gardieni de la Auschwitz. Între timp, 9 dintre ai au murit. În curând, rezultatele investigației vor fi predate procuririlor, pentru începerea urmăririi penale. Șase cazuri vor fi judecate în Baden-Wurtemberg, șapte în Bavaria, două în Saxonia-Anhalt, patru în Renania de Nord-Westphalia, patru în Saxonia Inferioară, două în Hesse și câte unul în Renania-Palatinate, Hamburg, Schlewig-Holstein, Saxonia și Mecklenburg-Pomerania de Vest.
Un oficial a declarat că justiția germană se concentrează acum pe aducerea în fața legii a persoanelor (de rândul miilor) care au ajutat la funcționarea lagărelor naziste. „Cei acuzați... sunt toți foști gardieni de la lagărul Auschwitz-Birkenau și considerăm că această slujbă, indiferent de acuzațiile ce li se pot aduce personal, îi face vinovați de complicitate la crimă”, a declarat procurorul Kurt Schrimm.
În următoarele luni, vor fi investigate persoane care au lucrat la lagărul Majdanek, din estul Poloniei.
Mai bine de 7000 de oameni, personal SS, au lucrat în complexul Auschwitz-Birkenau între 1940 și 1945. Dintre aceștia, doar câteva sute au fost judecați.