182 ani de la nașterea regelui Carol I jpeg

182 ani de la nașterea regelui Carol I

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția
🗓️ 20 aprilie 2021

Astăzi se împlinesc 182 ani de la nașterea lui Carol I, cel care a fost ultimul domnitor și primul rege al României, Carol I (20 aprilie 1839, castelul Sigmaringhen, Prusia – 10 octombrie 1914, castelul Peleș, Sinaia, România).

Pentru a marca acest eveniment, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" a publicat pe pagina de socializare a instituției un interesant articol despre Crucea Jubiliară a Semicentenarului Domniei Regelui Carol. Piesa face parte din patrimoniul Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I", și provine din decorațiile găsite în palatul regal din Calea Victoriei, după abolirea monarhiei de către comuniști.

Într-un articol publicat în „Studii și Materiale de Muzeografie și Istorie Militară” (SMMIM, MMC), nr. 13/1980, p. 291-294, intitulat „Proiecte de decorații românești neinstituite”, regretatul nostru coleg, Floricel Marinescu, excelent cercetător în domeniul faleristicii, preciza, comentând existența acestei medalii: „Având în vedere moartea acestuia (regele Carol I – n.n.), în toamna lui 1914, piesa a fost realizată cu cel puțin un an și jumătate înainte de data comemorării, când trebuia instituită și distribuită în mod oficial, ceea ce pare destul de curios; dacă ne gândim însă la ceea ce s-a întâmplat în 1906, cu medalia „Jubiliară 40 de ani de domnie”, medalie ce a fost comandată la trei furnizori deosebiți, pentru a se putea acoperi, în timp util, necesarul și la defecțiunile care s-au ivit, la unele variante, este posibil să se fi încercat evitarea unei astfel de situații, prin executarea, din timp, a unor studii și proiecte care după aprobare, urmau a fi realizate în bune codițiuni, de către o singură casă furnizoare, în cantitate suficientă până la data comemorării”.
Crucea este realizată din bronz prin turnare; este o cruce tip „Rupert”, cu diametrul de 35 mm, având o cunună din frunze de palmier, între brațele a căror grosime descrește dinspre medalionul central spre capete; acest medalion, de 20 mm, are pe avers efigia în „hautrelief” a regelul Carol I și inscripția laterală CAROL I REGE AL ROMÂNIEI, iar pe revers datele 1866-1916 scrise pe două rânduri orizontale; modelul se „inspiră” după „Crucea jubiliară a 60 ani de domnie a împăratului Franz Joseph”; nu avem date asupra gravorului sau a casei de bijuterii care a executat modelul; însă, ținând cont de identitatea formei cu crucea austro-ungară amintită, nu este exclus ca piesa românească să fie opera firmei care a realizat-o și pe cea austriacă.
În privința producătorului, în același articol din 1980, Floricel Marinescu face presupunerea că: „ținând seama de comanda medaliei „Avântul țării”, realizată cu numai câteva luni înainte, este extrem de plauzibil ca firmă „Metall-Industrie Wirter et Abdear A. G.”, căreia i se acordase aceasta, să se fi grăbit să facă o ofertă pentru un însemn ce ar fi fost cu siguranță instituit dacă Carol I ar mai fi trăit”.
Crucea aflată la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, nu are panglică; dintr-un alt articol, cu un titlu asemănător celui din 1980, „Proiecte de decorații românești inedite sau mai puțin cunoscute”, în „Revista Muzeului Militar Național”, nr. 1-1991, p. 189, scris împreună cu Radu Ocheșeanu, un alt regretat cercetător în domeniul faleristicii, de la Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București, aflăm că la muzeul municipal se află un exemplar cu panglică; aceasta este din rips moarat, cu lățimea de 38 mm, având, în centru, pe o lățime de 24 mm culorile tricolorului național, flancate de două benzi de fir alb-argintiu vârstate cu trei dungi negre (reprezentând culorile Casei de Hohenzollern), fiecare dintre aceste benzi cu lățimea de 7 mm.
Din păcate nu vă putem prezenta, în colori, decât exemplarul nostru, fără panglică și alb/negru pe cel cu panglică, preluat din articolul din anul 1991. Text de dr. Corneliu Andonie.

Mai multe fotografii și informații, pe pagina de socializare a Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I"