125 de ani de la naşterea lui Charlie Chaplin, cel mai mare „Vagabond“ al cinematografiei mondiale
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la naşterea lui Charlie Chaplin, unul dintre cele mai mari simboluri ale cinematografiei. Pe 2 februarie, lumea artistică a celebrat un secol de la debutul în film al actorului.
Vagabondul, alter ego-ul marelui actor, este unul dintre cele mai mari simboluri ale cinema-ului secolului XX. Puţin trist, puţin naiv, puţin împiedicat, puţin impertinent, puţin ironic, puţin optimist, puţin rebel. Aşa a intrat, iremediabil, în inima publicului personajul cu baston, mustăcioară şi pălărie-melon.
„A fost un monument al cinemaului din toate ţările, din toate timpurile. A fost cel mai frumos cadou pe care ni l-a făcut cinematografia“, l-a descris regizorul René Clair. „Suntem norocoşi că am fost contemporanii lui“, a declarat şi actorul Bob Hope. Născut la Londra, pe 16 aprilie 1889 (deşi aceste informaţii nu au fost niciodată găsite în registrele oficiale), Chaplin a fost fiul lui Hannah şi al lui Charles Chaplin (paternitatea este un alt lucru incert din biografia actorului).
Mama sa, o actriţă măruntă, era mai mereu prin spitale, din cauza problemelor psihice, iar tatăl său, cântăreţ, şi-a părăsit familia şi a murit din cauza alcoolismului, în 1901. Copilăria lui Chaplin s-a derulat în camere de hotel şi în case de orfani. Sărăcia din aceşti primi ani de viaţă l-a inspirat pentru costumaţia Vagabondului, care avea întotdeauna pantofii scâlciaţi şi pantalonii prea largi.
Din cauza problemelor a fost nevoit să abandoneze şcoala şi a început să joace în spctacole de vodevil de la vârsta de zece ani. După mai multe turnee prin ţară şi roluri în spectacolele londoneze, s-a alăturat companiei de teatru conduse de Fred Karno, cu care a şi plecat într-un turneu în SUA, în 1913. Iar pentru el, America s-a dovedit a fi Tărâmul Făgăduinţei.
A fost remarcat după doar şase luni de turneu, iar în septembrie 1913 i s-a oferit un contract de 150 de dolari pe săptămână, la studiourile Keystone. Şi cum tânărul Charlie Chaplin îi părea şefului său mult mai tânăr decât în realitate – avea, atunci, 24 de ani – a fost nevoit să Pe 2 februarie 1914, Charlie Chaplin îşi făcea debutul cinematografic în filmul scurt „Making a Living“ (13 minute), însă celebrul Vagabond (The Tramp) avea să apară pentru prima oară în faţa publicului cinci zile mai târziu, pe 7 February 1914, odată cu lansarea peliculei „Kid Auto Races at Venice“ (11 minute). În 1916, la doi ani de la debutul în film, câştiga 10.000 de dolari pe săptămâna, iar asta l-a transformat în cel mai bine plătit actor din lume, la vremea respectivă.Cel mai cunoscut om din lume
Au urmat nenumărate filme, iar popularitatea actorului în epoca cinematografiei mute devenea incomensurabilă. De fapt, se spune că în anii ’20 era cel mai cunoscut om din lume. „Goana după aur/The Gold Rush“, „Luminile oraşului/City Lights“, „Timpuri/Modern Times“ şi „Dictatorul/The Great Dictator“ sunt doar câteva dintre capodoperele care l-au transformat pe Chaplin într-un idol şi, cu toate că a apelat la muzică şi efecte sonore (în „Timpuri moderne“ vocea lui este imprimată pe o melodie), abia „Dictatorul“ este primul film în care vorbeşte cu-adevărat.
„Era hotărât să continui să fac filme mute. Am fost un mim, iar în acel mediu, al filmelor mute, eram unic şi, fără falsă modestie, un maestru“, explica Chaplin atitudinea cu care a sfidat progresul tehnic. Şi-a continuat prodigioasa carieră cu filme sonor, ba chiar a încheiat-o astfel. Dar poate muzica sa a „vorbit“ mai mult. Pentru mulţi dintre noi încă răsună, printre amintiri, genericul Telecinematecii:piesa „This Is My Song“, din coloana sonoră a filmului „Contesa din Hong Kong“. Cât despre Vagabond, spiritul lui nu mai rezona cu noul Hollywood, cu timpurile moderne. „El nu şi-ar mai fi găsit locul, acum. Lumea a devenit mai disciplinată. Şi nu, nu e mai fericită, în niciun caz. Vagabondul aparţine unei alte epoci“, mai spunea Charlie Chaplin.
Trei premii Oscar onorifice
Charlie Chaplin a primit, în timpul vieţii, trei Oscaruri onorifice. În 1929, la prima ediţie a Premiilor Academiei Americane, a fost răsplătit cu un trofeu pentru contribuţia extraordinară la filmul „Circul“ (scenarist, actor, regizor, producător). În 1972 a primit un Oscar pentru realizările din întreaga carieră, iar în 1973, cu o întârziere de 20 de ani, unul pentru muzica din „Luminile Rampei“. Deşi „Luminile Rampei“ fusese lansat în 1952, nu rulase în cinematografele din zona Los Angeles, nefiind astfel eligibil pentru o nominalizare.Citeste mai mult: adev.ro/n445as