Calendar 21 aprilie: 753 î.Hr. - Întemeierea Romei - Potrivit tradiției, Romulus și fratele său geamăn Remus au fondat „orașul etern”

753 î.Hr. - Întemeierea Romei - Potrivit tradiției, Romulus și fratele său geamăn Remus au fondat „orașul etern”. 

La Titus Livius, Plutarh sau Vergilius găsim personajul legendar pe nume Romulus, urmașul lui Aeneas, pe seama căruia se pune întemeierea cetății. Mitul se cristalizează în primul secol p.Hr., în cadrul cercului de literați al lui Augustus. Originea ilustră din neamul lui Aeneas apare ca o dorință de a menține legătura cu o mare cultură, dar și de a se erija în răzbunători ai troienilor, dominându - i politic pe grecii care le erau superiori ca civilizație.

Legenda arhicunoscută este susținută parțial și de sursele arheologice, care atestă pe colina Palatinului o prezență umană în secolul al VIII-lea. Latium reprezintă o regiune specială, pentru că se află la confluența dintre două civilizații importante:cea etruscă și cea greacă, ultima având un aport deosebit la definirea aristocrației locale, care achiziționează produse materiale din această zonă. Fondarea Romei are considerente strategice demne de menționat. Cetatea se află pe drumul sării, într - un loc în care Tibrul se poate traversa ușor. Este de asemenea aproape de mare dar suficient de departe pentru a fi ferită de atacuri ale piraților.

Conform surselor, Roma a avut șapte regi: Romulus, Numa Pompilius, Tullus Hostilius, Ancus Marcius, Tarquinius Priscus, Servius Tullius și Tarquinius Superbus, dintre care ultimii trei etrusci. Teoria structurii tripartite a societății, propusă de Georges Dumenzil, ne propune să-i privim pe acești regi legendari ca pe simboluri ale celor trei categorii sociale:oratores (cei ce se roagă) - primii doi regi care organizează activități religioase, bellatores (cei ce se luptă) - Tullus Hostilius care întreprinde campanii militare și laboratores (cei ce muncesc) - Ancus Marcius care, conform legendei, construiește portul de la Ostia. Cât despre regii etrusci, inovațiile lor sunt minore:ceremonialul regal, reforma cenzitară sau… privarea de libertate din cauza abuzurilor ultimului rgee, care a dus la căderea regalității.

1509 - Henric al VIII-lea al Angliei a devenit rege după decesul tatălui său, Henric al VII-lea.

1689 - Biserica Neagră din Brașov a fost cuprinsă de un mare incendiu, care a distrus acoperișul și mobilierul din interior.

1729 - S-a născut țarina Ecaterina a II-a a Rusiei (d. 1796).

1816 - S-a născut scriitoarea britanică Charlotte Brontë (d. 1855).

1882 - La Sankt Petersburg, a fost încheiat un acord între Regatul României și Imperiul Țarist, cu privire la lichidarea datoriilor din Războiul din 1877-1878.

1910 - A murit, scriitorul american Mark Twain (n. 1835).

1918 - Baronul Manfred von Richthofen, cunoscut drept „Baronul roșu" a fost ucis într-o confruntare aviatică.

1926 - S-a născut Elisabeta a II-a, regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (d. 2022).

1960 - Inaugurarea orașului Brasilia, noua capitală federală a Braziliei, orașul a fost construit între anii 1957 și 1960 după planurile arhitectului Oscar Niemeyer și ale urbanistului Lucio Costa.

1967 - O lovitură de stat a avut loc în Grecia, instaurând un regim dictatorial supranumit „Regimul Coloneiilor”, care a activat până pe 23 iunie 1974.

Mai multe