Varosha, un oraș  de milioane, pe care nimeni nu îl vizitează jpeg

Varosha, un oraș de milioane, pe care nimeni nu îl vizitează

Varosha a fost una dintre cele mai faimoase ╚Öi scumpe destina╚Ťii de vacan╚Ť─â la ├«nceputul anilor 1970. Conflictul turco-grec a scos ora╚Öul de pe harta turistic─â a lumii ╚Öi l-a pus, ├«n schimb, sub sechestrul Turciei ╚Öi al uit─ârii.

Dac─â faci un joc simplu al imagina╚Ťiei ╚Öi gole╚Öti cea mai luxoas─â destina╚Ťie turistic─â ÔÇô cum ar fi, s─â zicem, St. Tropez sau Miami ÔÇô de agita╚Ťia zilnic─â, de via╚Ťa economic─â ╚Öi cea de noapte, rezult─â un peisaj de o triste╚Ťe ╚Öi o frumuse╚Ťe, deopotriv─â, sublime. Natura ├«╚Öi restabile╚Öte rapid drepturile asupra locurilor ├«n care, c├óndva, oameni de pretutindeni ├«╚Öi etalau frumuse╚Ťea, poten╚Ťialul contului bancar sau, pur ╚Öi simplu, dezinhibi╚Ťiile. A╚Öa se reg─âse╚Öte, ast─âzi, sta╚Ťiunea Varosha, din Ciprul de Nord.

Localizat─â pe coasta de vest a insulei, ├«n Marea Mediteran─â, sta╚Ťiunea a fost, la ├«nceputul anilor 1970, alegerea preferat─â de vacan╚Ť─â pentru o multitudine de milionari ╚Öi vedete de cinema ale vremii. Considerat─â cea mai popular─â destina╚Ťie turistic─â, era frecventat─â deseori de actri╚Ťe sofisticate, precum Brigitte Bardot sau Elizabeth Taylor, care ╚Ötiau s─â aprecieze ╚Öi albastrul-turcoaz al apei, ╚Öi plajele cu nisip fin.

Atunci, ora╚Öul g─âzduia aproximativ 39 000 de locuitori, ast─âzi este complet ├«ngr─âdit ╚Öi accesul este interzis. Viitorul centrului de relaxare de lux a luat o nou─â turnur─â c├ónd, ├«n 1974, f─âr─â nicio avertizare prealabil─â ╚Öi ├«n plin sezon estival, sta╚Ťiunea a c─âzut victim─â r─âzboiului dintre Grecia ╚Öi Turcia, fiind invadat─â de for╚Ťele terestre ╚Öi aeriene turce╚Öti. ├Än timp ce turi╚Ötii evacuau camerele de hotel f─âr─â a se uita ├«napoi, armata turc─â a ├«nceput izolarea zonei, permi╚Ť├ónd doar accesul militarilor turci ╚Öi personalului ONU.

Faima ╚Öi fastul ora╚Öului au fost spulberate peste noapte, iar asta a l─âsat casele ├«nc─â mobilate, cu mesele preg─âtite pentru cin─â. Un jurnalist suedez care a vizitat ora╚Öul ├«n 1977, declara c─â existau, ├«nc─â, hainele ├«ntinse la uscat ├«n fa╚Ťa caselor, iar ├«n─âuntru, becuri arz├ónd. Reprezentan╚Ťele auto ├«nc─â g─âzduiesc ma╚Öini ÔÇŁabiaÔÇŁ ie╚Öite de pe poarta fabricii din anul invaziei. ├Äntreg ora╚Öul este o capsul─â a timpului sc─âldat─â de razele soarelui.

Pare a nu exista niciun argument pentru a l─âsa, timp de 40 de ani, un asemnea loc s─â dispar─â. O rezolu╚Ťie ONU din 1984 recomanda ca Varosha s─â fie restituit─â locuitorilor ei ini╚Ťiali, dinainte de invazie. Din aceast─â cauz─â, Turcia nu a reintrodus sta╚Ťiunea ├«n circuitul turistic, dar nici nu a restituit-o grecilor, sper├ónd c─â ├«ntr-o zi va putea reprezenta un instrument de negociere politic─â.

Edi╚Ťia estival─â a revistei Historia Digital porne╚Öte ├«n c─âutarea vacan╚Ťelor pierdute. Ne oprim ├«n Marsilia, Provence, Ravenna, Murano, Avignon, Strasbourg, Matera, Plovdiv, Sofia, Atena, Basel, Edinburgh, Amsterdam, Saint-Tropez, Paris ╚Öi ├«n multe alte locuri ├«nc─ârcate de istorie. Revista Historia Digital este disponibil─â pe platforma paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

coperta calatorii jpg jpeg