Un oraş pe două continente: Istanbul jpeg

Un oraş pe două continente: Istanbul

Istanbul, întemeiat de Constantin cel Mare şi cunoscut în vechime sub numele de Constantinopol, este un oraş fascinant şi încărcat de istorie, ce ascunde multe poveşti şi întâmplări extraordinare.

Aflat pe malul Bosforului, la punctul de întâlnire între Europa şi Asia, Istanbul este unul dintre cele mai interesante oraşe ale lumii.Timp de 16 secole a fost punctul comun a două imperii şi religii şi a păstrat importante mărturii ale fiecărei ere.

Oraşul Istanbul a fost întemeiat de de Constantin cel Mare şi mult timp a fost cunoscut sub numele de Constantinopol. Abia după anul 1930 a fost recunoscut oficial sub numele de Istanbul.

Arhitectura de baza este cea otomană, dar clădirile reflectă influenţe ale diferitelor popoare şi imperii – bizantine, române, greceşti. Numeroase construcţii religioase, creştine sau musulmane îşi profilează turlele şi minaretele pe cerul oraşului.

În 2010, Istanbul a fost capitală culturală europeană. Este un oraş în continuă dezvoltare, cu o bogată ofertă atât pe plan cultural, cât  şi social sau comercial.

Este destinaţia perfectă pentru o scurtă vacanţă sau chiar şi pentru un weekend. Odată ajuns la Istanbul, sigur nu te vei plictisi. Poţi alege să mergi la shopping sau să vizitezi metropola.

Moscheea Albastra jpg jpeg

Atmosfera  acestui oraş este magică. Cele mai cunoscute atracţii istorice şi culturale – Hagia Sophia, Moscheea Albastră, Hipodromul, Palatul Topkapi şi nu în ultimul rând Palatul Ciragan, vechea reşedinţă a Sultanului.

Cel mai important vestigiu rămas din Hipodrom este obeliscul egiptean, ridicat de faraonul Thutmosis III la Karnak în 1472 IC.

Hagia Sophia este construită pe un deal, cu vedere la Marea Marmara şi la Golful Bosfor şi întâmpină cu minaretele sale, de la mare depărtare, vasele sosite la Istanbul. A fost ridicată de împăratul Iustinian în 532-537 şi a servit că şi lăcaş de închinare la Dumnezeu pentru 1386 de ani, chiar şi sub stăpânirea sultanilor. Este decorată cu marmură, mozaicuri şi picturi, pietre semipreţioase şi aur. Astăzi a devenit muzeu şi este vizitată de mii de turişti anual.

Grand Bazaar Shop jpg jpeg

Moscheea Albastră este singură moschee cu 6 minarete, şi a fost construită între 1610-1619 sub sultanul Ahmed I pe situl Marelui Palat, lângă Hagia Sophia. Numărul neobişnuit de minarete, precum şi alternanţa de domuri şi semidomuri fac din Moscheea Albastră un exemplu deosebit de arhitectură islamică.

Cele mai frumoase panorame ale oraşului le poţi imortaliza din Eyup District.

La estuarul Bosforului, un loc de importanţă culturală şi isorica, sunt câteva dintre cele mai importante moschee şi mausolee care se pot vizita.

Istanbul are şi numeroase centre comerciale foarte cunoscute. Cele tradiţionale, precum Grand Bazaar, Mahmutpasa Bazaar, Egyptian Bazaar, sunt atracţia pricipala pentru turiştii veniţi din toată lumea. Grand Bazaar este una dintre cele mai mari pieţe acoperite din lume, dimensiunile sale rivalizând cu cele ale Mall-urilor americane. Aici sunt tarabe diverse, viu colorate, ticsite cu de toate, de la condimente la haine, covoare, vase din cupru şi bijuterii. Este binecunoscut faptul că turiştii ajunşi aici n-ar trebui să plătească niciodată primul preţ. Totul se negociază!

lokum jpg jpeg

Galeriile comerciale ce satisfac gusturile şi nevoile lumii moderne se află mai ales în zona nouă a oraşului, aproape de centrele financiare şi rezidenţiale. Istinge Park şi City’s Nisatasi sunt două mall-uri adresate consumatorilor high-end, dedicate aproape în exclusivitate brandurilor şi designerilor de top.

În ceea ce priveşte gastronomia Turcia este renumită pentru aromele sale complexe, cu lokum-ul în cele mai atrăgătoare combinaţii, înghețata roşie, prăjiturile cu brânză, baclavaua aromată şi Doner Kebab-ul.

Ediția estivală a revistei Historia Digital pornește în căutarea vacanțelor pierdute. Ne oprim în Marsilia, Provence, Ravenna, Murano, Avignon, Strasbourg, Matera, Plovdiv, Sofia, Atena, Basel, Edinburgh, Amsterdam, Saint-Tropez, Paris și în multe alte locuri încărcate de istorie. Revista Historia Digital este disponibilă pe platforma paydemic.com.

Cumpără Acum

coperta calatorii jpg jpeg