Toate drumurile duc la Roma jpeg

Toate drumurile duc la Roma

├Äntr-un top al celor mai populare ÔÇ×branduri urbaneÔÇŁ din lume, Roma ar ocupa cu siguran┼ú─â un loc frunta┼č. Al treilea cel mai vizitat ora┼č din Uniunea European─â, capitala Italiei este o experien┼ú─â cultural─â ├«n sine.

Pentru o istorie a Romei trebuie s─â ne ├«ntoarcem ├«n timp cu mai bine de dou─â milenii, mai exact p├«n─â la 21 aprilie 753 ├«.Hr., data legendar─â a ├«ntemeierii ora┼čului. Roma antic─â a cunoscut o evolu┼úie impresionant─â ┼či a fost, la apogeul s─âu, cel mai mare ora┼č al Antichit─â┼úii. A urmat ├«ns─â declinul Imperiului Roman ┼či, implicit, al capitalei sale, care ┼či-a redob├óndit farmecul ┼či grandoarea abia o mie de ani mai t├órziu, ├«n perioada Rena┼čterii. Istoria modern─â a ora┼čului a fost una zbuciumat─â, c├ónd Roma a devenit o anex─â a imperiului napoleonian, apoi centru al reunific─ârii italiene ┼či, ├«n secolul XX, centrul ÔÇ×imperiului mediteraneanÔÇŁ imaginat de Mussolini.        

O istorie at├ót de bogat─â ┼či-a l─âsat ad├ónc amprenta ├«n universul Romei;spun univers pentru c─â ora┼čul este, ├«ntr-adev─âr, o lume aparte.

Orice vizit─â la Roma porne┼čte de la marile simboluri ale ora┼čului de pe Tibru:Colosseumul, Forul Roman, Vaticanul,  Basilica San Pietro ┼či Fontana di Trevi. Chiar dac─â acestea sunt destina╚Ťii turistice prin excelen╚Ť─â, nu po┼úi s─â mergi la Roma ┼či s─â ratezi vreuna.

Roma Antic─â

simeon stalpnicul png

Pentru Roma veche, Colosseumul ┼či Forul Roman sunt cele dou─â obiective principale. Colosseumul, pe care toat─â lumea ├«l ┼čtie din c─âr┼úi sau din filme, e ├«ntr-adev─âr impresionant prin ideea c─â o construc┼úie at├ót de veche ├«nc─â st─â ├«n picioare. Acest amfiteatru a fost construit ├«n secolul I ┼či era menit s─â fie gazda evenimentelor de entertainment tipic antice (dintre care cele mai cunoscute sunt luptele de gladiatori). Totu┼či, o parte semnificativ─â din monumentul original nu s-a p─âstrat, iar arena interioar─â e mai mic─â ├«n realitate dec├ót pare ├«n filme.

Un bilet de intrare la Colosseum ├«┼úi asigur─â ┼či intrarea ├«n Forul Imperial (pentru aprox. 15 euro, cu men┼úiunea c─â cet─â┼úenii non-UE pl─âtesc mai mult ÔÇô politic─â foarte profitabil─â av├ónd ├«n vedere mul┼úimea de turi┼čti asiatici).

├Än spa┼úiul forumului se g─âsesc ruinele mai multor temple antice, cl─âdiri institu┼úionale ÔÇô precum Curia Iulia, sediul Senatului-, ┼či arcuri de triumf. De asemenea, aici se afl─â morm├óntul lui Cezar, unde ├«ntotdeauna se afl─â c├óte un buchet de flori proaspete. Prin Forum, care se vede integral cam ├«n 2 ore, te plimbi practic ca printr-un parc ÔÇô un parc plin de istorie.

Tot ├«n circuitul Romei antice trebuie v─âzut ┼či Pantheonul. Construit ├«n secolul al II-lea la ordinul ├Ämp─âratului Hadrian, este una din cele mai bine p─âstrate cl─âdiri vechi din lume. Spa┼úiul este ast─âzi folosit drept l─âca┼č de cult (astfel c─â nu exist─â tax─â de intrare), ┼či este, de asemenea, locul de ├«nmorm├óntare a doi dintre regii italieni:Vittorio Emanuele al II-lea ┼či Umberto I.

Roma renascentist─â ┼či baroc─â

C├ónd spui Roma, spui San Pietro. Nu se poate altfel, c─âci e probabil cel mai impresionant monument din ora┼č. Basilica de azi e construit─â ├«n perioada Rena┼čterii pe locul unei foste basilici, la r├óndul ei ridicat─â pe locul morm├óntului Sf.Petru. Aten┼úie, nu uita╚Ťi c─â urmeaz─â s─â vizitezi simbolul arhitectural al Bisericii Catolice. ├Änc─â dinainte de a intra propriu-zis ├«n biseric─â, trebuie s─â treci de verificarea gen┼úilor (ca la aeroport):orice obiect ascu┼úit e interzis, la fel ┼či umbrelele. Apoi al doilea filtru verific─â vestimenta┼úia:f─âr─â genunchi sau umeri descoperi┼úi!

simeon stalpnicul png

Odat─â ajun╚Öi ├«n─âuntru, uluire profund─â! Nici nu ┼čtii ce s─â te surprinde mai mult:arhitectura absolut uimitoare, m─âre┼úia construc┼úiei (e cea mai mare biseric─â din lume) sau o marmur─â a┼ča cum nu o s─â mai vezi niciunde altundeva (faimoasa statuie Pieta a lui Michelangelo se afl─â aici).

Pe l├óng─â vizitarea interiorului, po╚Ťi vedea catacombele unde sunt ├«nmorm├ónta┼úi fo┼čtii Suverani Pontifi (intrare gratuit─â), sau po┼úi pl─âti 5 euro pentru a urca la cupol─â. Ascensiunea dureaz─â cel pu┼úin 10 minute;nu e obositoare, dar poate fi dificil─â pentru claustrofobi. La baza cupolei, pe interior a fost montat un de balcon de unde po┼úi admira basilica de la ├«n─âl┼úime. Dup─â aceea, mai merge╚Ťi pu┼úin pentru a ajunge pe acoperi┼č (unde exist─â un magazin de suveniruri ┼či un restaurant), apoi se urc─â propriu-zis la Cupol─â. Priveli┼čtea este magnific─â, iar panorama a devenit o imagine-simbol a Romei.

Muzeele Vaticanului și Fontana di Trevi

O zi ├«ntreag─â ar trebui dedicat─â turului Muzeelor Vaticanului. Se vorbe┼čte despre muzeele Vaticanului, de╚Öi acestea reprezint─â un complex unitar care este unul dintre cele mai mari muzee din lume. Pentru o tax─â de 16 euro (cu reduceri pentru studen┼úi) se poate vedea o vast─â colec┼úie de art─â ┼či monumente antice, renascentiste, clasice ┼či moderne. Apogeul vizitei este ├«ns─â Capela Sixtin─â, integrat─â complexului muzeal. ├Än interiorul Capelei ai nevoie de mult timp pentru a putea admira, cu r─âbdare, ├«ntreaga pictur─â (care nu se poate fotografia).

Ultimul simbol al Romei este Fontana di Trevi. Arhicunoscut─â datorit─â promov─ârii ├«n media din secolul al XX-lea, Fontana di Trevi e cea mai mare f─ânt├ón─â baroc─â din lume ┼či una din cele mai cunoscute f─ânt├óni din lume. Asociat─â ei este tradi┼úia conform c─âreia dac─â arunci o moned─â ├«n apa f─ânt├ónii te vei ├«ntoarce la Roma. Astfel, s-a ajuns ca aproape 3.000 de monede s─â fie aruncate acolo ├«n fiecare zi.

simeon stalpnicul png

Pe l├óng─â aceste puncte simbolice ale ora┼čului, mai sunt nenum─ârate alte locuri care merit─â vizitate. ├Än primul r├ónd, toate celelalte basilici din ora┼č, care vor p─ârea ├«ns─â aproape nesemnificative odat─â ce ai v─âzut San Pietro. Merit─â v─âzute ╚Öi numeroasele pie┼úe ale ora╚Öului, dintre care cele mai cunoscute sunt Piazza Navona (un loc ├«nc├ónt─âtor), Piazza di Spagna sau Piazza del Popolo. Monumentul Il Vittoriano, construit ├«n primele decenii ale secolului XX, este ╚Öi el impresionant. Dedicat regelui Vittorio Emmanuele, primul rege al Italiei unificate, acest monument impresioneaz─â prin dimensiuni ┼či arhitectur─â, iar interiorul s─âu g─âzduie┼čte un muzeu al mi┼čc─ârii de unificare italiene.

├Än ansamblu, Roma e un ora┼č ciudat. Pe de-o parte, ruinile antice te trimit cu g├óndul la gloria Imperiului Roman;pe de alt─â parte, te love┼čti opulen┼úa ┼či m─âre┼úia cl─âdirilor baroce. ┼×i, nu ├«n ultimul r├ónd, te ┼čocheaz─â viteza ┼či ritmul nebun al civiliza┼úiei de azi tradus ├«n num─ârul imens al turi┼čtilor din ora┼č, inundat de oameni, aparate de fotografiat ┼či suveniruri. Fiecare alege Roma lui, fie cea imperial─â, baroc─â sau modern─â. Pentru oricine ├«ns─â, ora┼čul, c├óndva centru al lumii, e un adev─ârat simbol istoric.