Teruel, minunea Aragonului jpeg

Teruel, minunea Aragonului

Unul dintre ora┼čele care atrag mii de turi┼čti anual ├«n ciuda dimensiunii modeste, av├«nd o popula┼úie de doar 34.240 de locuitori, ┼či asta gra┼úie faptului ca are statutul de capital─â a provinciei cu acela┼či nume din Aragon, Teruel este dovada armoniz─ârii istoriei cu modernitatea.

Originile

Cucerit─â ├«n secolul al VIII-lea de c─âtre mauri ┼či denumit─â Tirwal, cetatea Teruel va trece ├«n zona de influen┼ú─â cre┼čtin─â ca urmare a ofensivei conduse de c─âtre regele Alfonso II, ├«n anul 1171. Suveran al Coroanei de Aragon ┼či conte al Barcelonei, acestuia i se datoreaz─â structura pe care ora┼čul o va p─âstra pe tot parcursul Evului Mediu, fiind ├«nconjurat de ziduri de fortifica┼úie, av├ónd ini┼úial ┼čapte por┼úi de acces.

Obiectivele turistice

Ceea ce frapeaz─â ├«n momentul ├«n care r─ât─âce┼čti pe str─âzile ├«nguste ale ora┼čului este perfecta acomodare a edificiilor reprezent├ónd epoci diferite la acela┼či context citadin. Istoria s-a depus ├«n straturi, pe accea┼či strad─â turistul put├ónd descoperi turnurile de ap─ârare construite ├«n stilul maur, dar cu finalit─â┼úi cre┼čtine (cunoscut ca stil mudejar) din secolul al XII-lea, cl─âdiri renascentiste, edificii apar┼úin├«nd stilului modernista (varianta spaniol─â a art-nouveau) precum ┼či monumente dat├«nd din perioada contemporan─â.

Cimborrio Mudejar Catedral de Teruel png png

Una dintre cele mai populare atrac┼úii ale ora┼čului este Catedrala. Fiind la origine o catedral─â romanic─â, de-a lungul secolului al XIII-lea ┼či al XIV-lea aceasta a suferit transform─âri sensibile, fiind reconstruit─â ├«n jurul anului 1335 ├«n stil mudejar-renascentist. Cea mai valoroas─â pies─â din cadrul catedralei este f─âr─â ├«ndoial─â tavanul, care conserv─â picturile de secol XIII ├«n varianta original─â.

mausoleo de los amantes de teruel jpg jpeg

Un alt obiectiv turistic cu o importan┼ú─â deosebit─â pentru bugetul local este Mausoleul Aman┼úilor┼či mai ales s─ârb─âtoarea care se celebreaz─â anual ├«n cel de-al treilea sf├ór┼čit de s─âpt─âm├ón─â al lunii februarie, cunoscut─â sub numele de Nun┼úile Isabelei de Segura. Conform legendei, Diego Marcilla, fiu al unui c─âpitan de vi┼ú─â nobil─â sc─âp─âtat este respins de c─âtre p─ârin┼úii Isabelei, care ├«i acord─â cinci ani pentru a str├ónge banii de care avea nevoie pentru a se putea c─âs─âtori cu fiica lor. Acesta ├«nt├órzie ├«ns─â o zi, suficient pentru ca Isabel sa fie c─âs─âtorit─â cu alt b─ârbat. Povestea are un deznod─âm├ónt tragic, Diego murind ca urmare a refuzului aesteia de a-i daun ultim s─ârut. 

220px TorreSanPedro jpg jpeg

O alt─â atrac┼úie pe care ora┼čul le-o ofer─â turi┼čtilor s─âi este Dinopolis. Situ├óndu-se ├«ntr-o zon─â cu numeroase ┼čantiere paleontologice, dintre cele 15 complexe aragoneze ├«n care s-au descoperit schelete de dinozauri, 13 afl├óndu-se ├«n Teruel, Dinopolis reprezint─â at├ót un muzeu realizat respect├ónd rigorile ┼čtiin┼úifice, c├ót ┼či un parc de distrac┼úii dedicat copiilor. 

Experienţa unui student Erasmus

Am ajuns ├«n Teruel ├«ntr-o zi de s├ómb─ât─â, 4 februarie. Primul contact cu acest ora┼č a fost intimidant. Cobor├ónd ├«n gar─â, am ├«nt├ólnit ni┼čte sc─âri uria┼če, decorate cu scene religioase, dar construite ├«n stil maur. Aveam s─â aflu mai t├órziu c─â acea construc┼úie impozant─â se numea Escalinata, ┼či avea rolul de a servi ├«n secolele trecute credincio┼čilor catolici care doreau s─â recreeze drumul calvarului, experiment├ónd suferin┼úa cristic─â.

Am vizitat catedrala, care la fel ca ├«ntregul ora┼č este o mostr─â a trecerii timpului, fiind construit─â ├«n stil maur, dar ├«nglob├«nd altare renascentiste, baroce ┼či amenaj─âri realizate ├«n secolul al XIX-lea. Am avut ocazia s─â v─âd tavanul de lemn pictat, adev─ârata m├óndrie a ora┼čului, ghidul inform├óndu-ne asupra faptului c─â al─âturi de scenele religioase, exist─â o serie de personaje reprezentate av├ónd ca model locuitorii epocii c─âreia artistul i-a apar┼úinut. Biletul de intrare la catedral─â a fost de 2, 5 euro, ├«n afara acesteia, cei care doreau put├«nd vizita ┼či bogata colec┼úie de sculpturi ┼či picturi religioase g─âzduit─â de Muzeul de Art─â Sacr─â.

399px Escalinata neomudejar Teruel jpg jpeg

Surpriza cea mare pentru mine a reprezentat-o s─ârb─âtoarea Aman┼úilor din Teruel care  s-a desf─â┼čurat sub forma unui t├órg medieval, grupuri numeroase de familii locuind ├«n corturi ├«n incinta ┼či ├«n afara zidurilor ora┼čului, purt├ónd haine specifice epocii evocate ┼či defil├ónd cu ocazia procesiunii dedicate breslelor medievale. Dincolo de aspectele comerciale ale acestei puneri ├«n scen─â, era evident sentimentul de apartenen┼ú─â ┼či de continuitate pe care participan┼úii, de la cei mai mari la cei mai mici ├«l manifestau.

Locuitorii Teruelului sunt extrem de ata┼ča┼úi de simbolurile locale pe care le promoveaz─â cu asiduitate, unul dintre acestea fiind jamonul. Niciun turist nu poate refuza un platou de jamon, care este ├«n realitate carne de porc afumat─â, tare ┼či s─ârat─â puternic din care se taie felii sub┼úiri care se servesc cu vin. Deasemenea, odat─â ajun┼či ├«n Teruel nu pot fi ratate pr─âjiturile cofet─âriei Mu├▒oz sau ciocolata special─â cu migdale.