Povestea templului plăcerilor interzise, pe care britanicii au dorit să l dărâme jpeg

Povestea templului plăcerilor interzise, pe care britanicii au dorit să-l dărâme

Atunci când a fost descoperit de către britanici, la începutul secolului al XIX-lea, templul indian Kandariya Mahadeva i-a șocat pe occidentali. Cei mai puritanii au cerut distrugerea imediată a statuilor erotice ce împodobeau templul, considerând că este inacceptabil ca oamenii să privească asemenea detalii carnale.

l78898 jpg jpeg

Alți oameni mai permisivi susțineau că este suficient ca acestea să fie ascunse cumva privirii. Totuși interesele economice i-au determitat pe toți acești contestatari să se rezume la afirmații ce arăta barbaria locuitorilor și să nu se atingă de temple care în acest fel s-au prezervat în mod exemplar.

Știința sexului

Despre India se poate afirma, fără exagerare, că este țara care a dezvoltat știința educației sexuale. Încă din Antichitate, cărturarii indieni au privit actul sexual ca pe o știință, aflată în strânsă legătură cu religia.

image

Dacă în cele mai multe religii din istorie, sexul era privit ca un subiect tabu, nu astfel se întâmplă și în India. Aici a fost văzut ca un lucru plăcut zeilor și ca o celebrare a creației umanității de către aceleași zeități. Această filosofie este cuprinsă și într-un text religios în esența, dar care a devenit un veritabil manual de educație sexuală general acceptat și în ziua de azi, Kama Sutra (Știința iubirii).

image

Textele filozofului Vatsyayana-autorul Kama Sutrei-nu erau singulare în India secolului VI când au apărut. Ele au devenint celebre în lume după ce au fost transcrise în chineză și aduse, pe Drumul Mătăsii, până în Europa și nordul Africii. De altfel, mențiuni asupra sexualității se regăsesc în scrierile indiene încă din perioada 1700-1400 î.Hr, în renumitele Vede, Mahabharata și Ramayana, cu mult înainte de apariția Kama Sutrei.

image

Templu Kandariya Mahadeva este considerat un exemplu al artei arhitectonice din India medievală, acesta fiind ridicat în jurul anilor 1025-1050 din poruncă regelui Vidyadhara, rege din dinastia Chandella.

Continuarea pe turismistoric.ro