Palatele împărătesei Elisabeta a Rusiei jpeg

Palatele împărătesei Elisabeta a Rusiei

Prima ├«nf─âptuire arhitectural─â major─â a Elisabetei a fost Palatul de Var─â proiectat de Bartolommeo Francesco Rastrelli (1700-1771), fiul unui sculptor fiorentin angajat de Petru cel Mare. Rastrelli fusese numit Arhitect-┼×ef la curtea imperial─â ├«n 1736, ├«n vremea domniei Annei. Palatul de Var─â, terminat ├«n 1744, a fost construit, la fel ca multe din cl─âdirile timpurii din Sankt Petersburg, din lemn cu finisaj de stucatur─â. Cl─âdirea a fost demolat─â de ├«mp─âratul Paul al III lea  la sf├ór┼čitul anilor 1790.

Re┼čedin┼úa regal─â originar─â de la ┼óarskoe Selo a  fost construit─â de Petru I prin so┼úia sa Ecaterina ┼či a fost l─âsat─â mo┼čtenire Elisabetei prin testamentul ├«mp─âr─âtesei Ecaterina I. Elisabeta i-a cerut lui Rastrelli s─â reconstruiasc─â ┼či s─â extind─â palatul. Lucr─ârile la Palatul Ecaterina au fost ├«ncheiate ├«n 1752. Elisabeta a dorit ceva monumental ┼či Rastrelli a realizat o construc┼úie  cu un front foarte lung decorat cu cariatide masculine masive executate de sculptorul Dunker.

├Än interior se afl─â celebra Camer─â de Chihlimbar, ale c─ârei  lambriuri de chihlimbar au disp─ârut ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, c├ónd Wehrmacht-ul a ocupat palatul produc├ónd distrugeri substan┼úiale . Tavanul camerei era pictat cu imagini ale c─âror tem─â, Triumful ├«n┼úelepciunii asupra volupt─â┼úii, nu se potrivea nici cu arhitectura lui Rastrelli, nici cu via┼úa privat─â a patroanei lui. Marea Sal─â din Palat este puternic iluminat─â de 13 perechi de ferestre ┼či oglinzi.

Clipboard02 25 jpg jpeg

Imagine:Palatul de Iarn─â (Sankt Petersburg)

├Än 1754 Elisabeta i-a comandat lui Rastrelli reconstruirea Palatului de Iarn─â la o scar─â mult mai extins─â . Construc┼úia realizat─â de Rastrelli(restaurat─â dup─â incendiul din 1837) ├«nc─â mai exist─â. Are o lungime de 298 m ┼či o fa┼úad─â cu multe ornamenta┼úii  din a c─âror schem─â originar─â de culori f─âcea parte turcoazul pentru pere┼úi ┼či detaliile argintii. Minunata Scar─â a Iordanului din Palatul de Iarn─â a fost restaurat─â dup─â incendiul din 1837 astfel ├«nc├ót s─â p─âstreze exuberan┼úa origanalului lui Rastrelli.

Palatele Elisabetei au fost menite s─â demonstreze faptul c─â monarhia rus─â era egal─â cu contemporanele ei din Apusul Europei  ca bog─â┼úie, for┼ú─â ┼či stil .

Marea Sal─â a Palatului Ecaterina a fost inspirat─â de Sala Oglinzilor de la Versailles, iar gr─âdinile ┼či parcurile de la ┼óarskoe Selo au fost ┼či ele remodelate de Rastrelli ├«n manier─â francez─â. Monumentalitatea ┼či ornamenta┼úiile palatelor Elisabetei au fost menite s─â impresioneze. Dramaturgul rus Denis Fonvizin(1745-1792) a descris astfel o vizit─â la Palatul Ecaterinei:

ÔÇťM─ârturisesc sincer c─â am fost uimit de splendoarea cur┼úii ├«mp─âr─âtesei noastre. Pretutindeni str─âlucea aurul, grupurile de oameni ├«nve┼čm├ónta┼úi ├«n albastru deschis cu panglici ro┼čii, mul┼úimea de doamne frumoase ┼či, ├«n sf├ór┼čit muzica ÔÇôtoate acestea mi-au ├«nc├óntat vederea ┼či auzul, ┼či palatul mi s-a p─ârut a fi locuin┼úa unei fiin┼úe mai presus de muritoriii de pe p─âm├óntÔÇŁ.

Surs─â:

David Warnes, Chronicle of the Russian Tsars:The Reign-By-Reign Record of the Rulers of Imperial Russia, Ed.Thames &Hudson Publishers, London, 1999, pp.124-125.