O vacanţă neconvenţională în Cuba: opt atracţii istorice cubaneze jpeg

O vacanţă neconvenţională în Cuba: opt atracţii istorice cubaneze

De la c─âl─âtoria lui Cristofor Columb din 1492, p├ón─â la evenimentele de la Golful Porcilor ┼či criza rachetelor, Cuba a avut o istorie tumultoas─â, plin─â de evenimente cu ├«nsemn─âtate. C├óndva cunoscut─â drept ÔÇ×perla AntilelorÔÇŁ, Cuba ├«nc─â are de oferit turi┼čtilor numeroase experien┼úe interesante. Dintre toate pl─âcerile oferite de statul insular, am ales opt locuri cu ├«nsemn─âtate istoric─â ce pot fi vizitate:

1. Centrul vechi al Havanei

Ora┼čul Havana a fost fondat de spanioli ├«n anul 1519 ┼či a fost c├óndva cel mai mare port din regiune. Ast─âzi, centrul vechi al Havanei ├«nc─â p─âstreaz─â atmosfera trecutului:delimitat de zidurile originale ale ora┼čului ┼či pres─ârat cu cinci plazasmari ÔÇô fiecare cu propriul s─âu stil arhitectural ÔÇô centrul vechi reprezint─â o combina┼úie original─â de monumente ├«n stil baroc ┼či neoclasic, cu str─âzi ├«nguste m─ârginite de case pitore┼čti. Printre principalele atrac┼úii turistice se num─âr─â Catedrala de San Cristobal, construit─â ├«n stil baroc, una dintre cele mai vechi din Americi ┼či cea care a p─âstrat c├óndva r─âm─â┼či┼úele p─âm├ónte┼čti ale lui Cristofor Columb, ┼či Castillo de la Real Fuerza, cea mai veche cetate colonial─â ├«nc─â ├«n picioare din cele dou─â Americi. ├Äntregul centru vechi al Havanei a fost desemnat patrimoniu mondial UNESCO, ├«mpreun─â cu vechile sale instala┼úii defensive ÔÇô care includ unele dintre cele mai mari ┼či mai vechi fortifica┼úii din piatr─â, ├«nc─â existente, de pe teritoriul Americilor.

Havana jpg jpeg

2. Parque Hist├│rico Morro y Caba├▒a

Principalele atrac┼úii din acest parc istoric, care se afl─â vis-a-vis de portul vechiului ora┼č, sunt dou─â fort─âre┼úe impun─âtoare:Castelul Morro ┼či La Fortaleza de San Carlos de la Caba├▒a. Construit de spanioli ├«ncep├ónd din 1589, cu scopul de a oferi protec┼úie ├«n fa┼úa pira┼úilor, pitorescul Castel Morro g─âzduie┼čte ast─âzi c├óteva mici muzee. Vizitatorii pot explora, de asemenea, ┼či bastioanele, bar─âcile ┼či farul ├«nc─â func┼úional ┼či se pot bucura de priveli┼čtea panoramic─â asupra ora┼čului. Situat─â ├«ntr-o vale ad├ónc─â, Fort─ârea┼úa La Caba├▒a, construit─â ├«n secolul al XVIII-lea, func┼úioneaz─â aproape ca un ora┼č ├«n miniatur─â ÔÇô are chiar ┼či propriul magazin de trabucuri. Che Guevara a folosit fort─ârea┼úa ca centru de comand─â ├«n 1959, fapt comemorat ├«n una dintre expozi┼úiile organizate aici. ├Än fiecare noapte, o gard─â de onoare ├«n costume militare de secol XVIII trage o salv─â cu unul dintre tunurile fortului ├«n fa┼úa mul┼úimii adunate, care poate str├ónge p├ón─â la o mie de curio┼či.

cuba fort morro jpg  800x0 q85 crop jpg jpeg

3. Trinidad

Ascuns ├«n inima provinciei cubaneze Sancti Spiritus, ora┼čul de secol XVI Trinidad este un triumf al conserv─ârii istorice ÔÇô cercet─âtorii spun c─â labirintul s─âu de case ┼či biserici ├«n culori pastel reprezint─â unul dintre cele mai importante colec┼úii de arhitectur─â colonial─â din spa┼úiul american. Ora┼čul s-a dezvoltat ├«n vremea c├ónd industria zah─ârului era la apogeu ÔÇô industrie care a ├«nflorit ├«n zon─â de la sf├ór┼čitul secolului al XVIII-lea p├ón─â la sf├ór┼čitul secolului al XIX-lea. ├Äntregul ora┼č ÔÇô dar ┼či apropiata Vale a Fabricilor de Zah─âr ÔÇô este ├«nscris ├«n patrimoniul UNESCO;totu┼či, una dintre atrac┼úiile sale principale este Plaza Mayor, care cuprinde ┼či Palatul Cantero, construit ├«n stil neoclasic, unde poate fi vizitat muzeul de istorie a ora┼čului ┼či de unde se poate admira panorama zonei.

iStock 000016502554Small jpg jpeg

4. Comandancia de la Plata, Gran Parque Nacional Sierra Maestra

Coco┼úat pe v├órful unui munte, mai mereu ├«nv─âluit ├«n cea┼ú─â, edificiul a fost centrul rebelilor lui Fidel Castro, stabilit aici ├«n 1958, c├ónd lupta ├«mpotriva guvernului lui Batista. Pentru a ajunge aici, c─âl─âtorul trebuie s─â urce timp de patru ore prin p─âdure;dar efortul este r─âspl─âtit:tab─âra a r─âmas aprope la fel cum a l─âsat-o Fidel. Principala atrac┼úie din zon─â este, probabil, Casa de Fidel (casa lui Fidel), care are nu mai pu┼úin de ┼čapte c─âi de ie┼čire secrete. Exist─â ┼či un muzeu, o cl─âdire radio de unde erau transmise mesajele rebelilor, cabanele rebelilor ┼či un spital fondat de Che Guevara.

72654261 jpg jpeg

5. Playa Gir├│n, Matanzas

De┼či majoritatea lumii asociaz─â Golful Porcilor cu opera┼úiunea CIA de invadare a Cubei ├«n 1961, cubanezii v─âd aceast─â zon─â, cunoscut─â drept Playa Gir├│n, ca un loc perfect de vacan┼ú─â, ideal pentru relaxare. Un mic muzeu organizat aici ofer─â expozi┼úii detaliate despre cum a decurs opera┼úiunea americanilor din 1961. Dar majoritatea turi┼čtilor, odat─â ajun┼či pe plajele ├«nsorite ┼či pline de oameni entuzia┼čti, prefer─â activit─â┼úile mai u┼čoare, precum scufund─ârile ┼či ├«notul.

image

6. La Finca Vig├şa, San Francisco de Paula

La Finca Vig├şa a fost reziden┼úa cubanez─â a lui Ernest Hemingway, pentru mai bine de 20 de ani. Aici a scris o parte din romanele sale clasice, inclusiv cele mai cunoscute opere ale sale, ÔÇ×Pentru cine bat clopoteleÔÇŁ ┼či ÔÇ×B─âtr├ónul ┼či mareaÔÇŁ. Acum este un muzeu care ├«nc─â p─âstreaz─â mobila original─â a scriitorului, opera sa ┼či 9.000 dintre c─âr┼úile sale ┼či alte obiecte personale. Acesta era unul dintre cele mai bune locuri pentru a scrie:o cas─â primitoare, cu aer umed din Caraibe, cu o priveli┼čte a ora┼čului, o curte u┼čor ├«n pant─â ┼či copaci cu umbr─â ├«mbietoare.

4fbec0aa90956 preview 620 jpg jpeg

7. Monumentul lui Ernesto Che Guevara, Santa Clara

Aici a fost ├«nmorm├óntat Ernesto Che Guevara, ├«n 1997, dup─â ce r─âm─â┼či┼úele sale au fost descoperite ├«ntr-un loc secret din Bolivia. Edificiul const─â ├«ntr-o statuie mare de bronz, reprezent├óndu-l pe Che Guevara, un muzeu ┼či un mausoleu. Locul e vizitat de mii de tineri studen┼úi din Cuba, dar ┼či de turi┼čti.

8386642679 8c30e7f503 c jpg jpeg

8. Casa Velázquez (Museo de Ambiente Historico Cubano), Santiago de Cuba

Construit─â la ├«nceputul secolului al XVI-lea, pentru a servi drept re┼čedin┼ú─â oficial─â a primului guvernator al insulei, conquistadorul spaniol Diego Vel├ízquez, este cea mai veche cas─â ├«nc─â intact─â din Cuba, dar ┼či una dintre cele mai vechi din spa┼úiul american. Casa, care a fost extraordinar de bine conservat─â, g─âzduie┼čte ast─âzi Museo de Ambiente Historico Cubano, un muzeu al decora┼úiunilor ┼či mobilierului, din secolul al XVI-lea p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.

museo de ambiente historico copia jpg jpeg