Norvegia, calea nordului jpeg

Norvegia, calea nordului

Cele mai incantatoare si spectaculoase peisaje va asteapta sa le admirati pe taramul Norvegiei. Descoperiti fascinantele fiorduri norvegiene si atractiile vestite de aici!

Oslo-un oras linistit dar cosmopolit in aceladi timp, inconjurat de paduri si munti, este capitala si cea mai populata comunaa Norvegiei, aici avand loc an de an ceremonia de decernare a Premiilor Nobel pentru Pace.

Aici puteti admira Primaria(locul unde au loc decernarea si banchetul premiului Nobel pentru Pace), Kvadraturen-vechiul centru al orasului stabilit de regele Christian al IV-lea, noua cladira a Operei, Fortareata Akershus, Catedrala, Parlamentul, Teatrul National, Universitatea, Palatul Regal(Det Konggelige Slottet), cu gradinile regale (Slottsparken),  Parcul de Sculpturi Vigeland(192 de sculpturi in granit, bronz si fier, totalizand 650 de figuri ale sculptorului Gustav Vigeland, expuse in aer liber in cel mai mare parc al orasului), puteti vizita Muzeul Corabiilor Vikinge, care expune 3 corabii vikinge-Oseberg, Gokstad si Tune, Galeria Nationala, Palatul Regal, Fortareata Akershus, Cartierul Akker Brygge, sau puteti explora Peninsula Bygdøy, unde se gasesc vestitele muzee Fram(expune vestita corabie Fram cu care exploratorii Fridtjof Nansen si Roald Amundsen au explorat Arctica si Antarctica), Kon-Tiki(cu ambarcatiunile folosite de faimosul Thor Heyerdahl in expeditiile sale) si Norsk Folkemuseum(cel mai mare muzeu al satului din Norvegia, cu peste 150 de cladiri de pe intreg intinsul tarii, cea mai faimoasa fiind biserica de lemn din Gol).

StatiuneaLillehammersi-a castigat faima internationala odata cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarna din anul 1994. Situat in nordul lacului Mjosa (cel mai intins lac norvegian), Lillehammer ii incanta pe vizitatorii sai prin peisajele deosebit de frumoase vazute de pe partia de sarituri Lysgårdsbakken – simbolul orasului, dar si prin remarcabilul muzeu norvegian in aer liber Maihaugen, care expune peste 120 de constructii tipic norvegiene (sec.15–19).

FaimosulDrum al Trolilor-impresioneaza prin peisaje care va vor tine cu sufletul la gura.

Drumul Vulturilor-un alt drum palpitant cu 11 curbe in ac de par care ne va oferi si ocazia unei privelisti memorabile asupra faimosului fiord Geiranger. Geirangerfjord figureaza pe lista patrimoniului universal UNESCO drept unul dintre cele mai spectaculoase locuri de pe Terra.

Ghetarul Briksdal-cel mai impunator ghetar norvegian ce face parte din marele Jostedalsbreen (cel mai intins ghetar continental din Europa).

Muzeul Romsdal-Unul dintre cele mai mari muzee folclorice din Norvegia, intemeiat in 1912. Aici au fost aduse peste 50 de cladiri din toate zonele tarii, printre care si soproane, afumatori si o capela. LA Holmarka se afla grajdurile muzeului, cu cai, pasari, oi si iepuri. Mai puteti vedea dansuri ale formatiilor folclorice de copii.

Muzeul de arta (Bergen kunstmuseum)-Unul dintre cele mai mari muzee de arta din tarile nordice, continand arta renascentista si contemporana. aici se mai afla si cateva dintre operele artistului Edvard Munch.

Parcul Geologic Geiranger-Un parc unic, cu cascade frumoase si peisaj mirific. Contine sculpturi ce infatiseaza personaje din povesti si expozitii geologice.

In Parcul Vigelandputeti petrece nu numai o dupa-amiaza placuta in sanul naturii, dar si pentru a admira sculpturile vestite ale lui Gustav Vigeland. Puteti savura o cafea la cafeneaua din parc sau cumpara un suvenir pentru cei de acasa.

Orasul Bergen-al doilea ca marime al Norvegiei, fiind un important centru universitar si port maritim. Printre atractiile orasului se numara diversele muzee si teatre, dar si Biserica Mariakirken, Turnul Rosenkrantz sau Acvariul.Orasul reprezinta unul din principalele destinatii turistice din Norvegia si prin faptul ca de aici pleaca majoritatea croazierelor pe fiordurile nordice. Cel mai spectaculos fiord este Sognefjord, cel mai lung si mai adanc din Norvegia.

Vechiul Bergen (Gamle Bergen)-Un oras reconstruit, cu aproximativ 50 de case din lemn din secolele XVIII, XIX si inceputul secolului XX.

Orasul Vechi (Gamle Stavanger)-O portiune foarte bine conservata a istoriei norvegiene. Stradute vechi serpuitoare si case de lemn reprezentative pentru zilele cand Stavanger era capitala conservelor. Majoritatea caselor sunt proprietate privata si sunt bine intretinute.

Muzeul Tromso-Un muzeu mare cu diverse expozitii pe tematica nordului. Urmariti exponatele Sami, cele arheologice, arta religioasa si masina aurorei boreale.

Muzeul Horten Bilmuseum-Un muzeu al masinilor, ce contine o gama larga de automobile, incepand cu 1900 pana in anii 70. Se mai afla expus si unul dintre cele mai mari modele de cale ferata din Norvegia.

Castelul Akershus-Un castel medieval construit in 1299, aflat langa centrul orasului. Zidurile de piatra creeaza o atmosfera incitanta si sunteti liberi sa va plimbati pe coridoare. Exista si doua muzee pe tema istoriei militare a Norvegiei.

Piata de peste (Fiskebrygga)-Piata se afla la sud-vest de centrul orasului. Inca se mai vinde peste aici, insa sunt si cateva restaurante cu specific marin, iar pe timpul verii este un loc placut in care puteti savura o inghetata.

Holmenkollen-O trambulina de schi aflata in partea de vest a orasului. a fost deschis ain 1892, insa de atunci a fost reconstruita de mai multe ori. Puteti urca pana in varful trambulinei, de unde aveti o vedere panoramica. Aici exista si cel mai vechi muzeu de schi din lume, deschis in 1923.

Naeroyfjord-O ramura a fiordului mai mare Sognefjord, totodata si cea mai salbatica si mai frumoasa parte. Croazierele in fiorduri au parte de un peisaj unic, cu minti cu varfurile inzapezite, cascade si ferme idilice catarate pe pantele muntilor. Neroyfjord are o lungime de 17km si cea mai ingusta sectiune are latimea de 250m.

Parcul cu sculpturi Vigeland-O mare zona verde aflata la 10 minute cu metroul din centrul orasului.Pe langa faptul ca este o zona de recreere minunata, parcul este decorat cu sute de sculpturi ale artistului norvegian Gustav Vigeland. Atmosfera este relaxata si, daca cei mici au chef sa se catere pe statui, nimeni nu le va face observatie.

Calea Ferata Flam-O calatorie incredibila cu trenul, din gara Myrdal pana in Flam, aflat in coltul cel mai ascuns al Aurlandfjord. In fiecare an, acest traseu incitant atrage calatori din toate colturile lumii. Calatoria va ofera printre cele mai spectaculoase si mai salbatice peisaje din Norvegia. De-a lungul calatoriei de 20km veti vedea rauri care formeaza defileuri adanci, cascade pe pantele muntilor inzapeziti si ferme agatate pe coastele alpine.Cascada Kjolfosseneste una din cele carese pot vedea de pe traseul caii ferate Flam.

Calea Ferata Flam este una dintre cele mai abrupte din lume. Inclinarea este 55/100 pe aproape 80% din traseu. Tunelele care se spiraleaza prin munti sunt rezultatul celei mai mari maiestrii ale ingineriei norvegiene. La poalele muntilor va puteti bucura de imaginea vaii Flam si puteti admira maiestuosul aurlandgjord, o ramura a celui mai mare fiord din lume, Sognefjord.

Muzeul Norvegian al Ghetarilorva prezinta tot ce se stie despre ghetari si modul cum acestia au sculptat peisajul, fiordurile si muntii.In Norvegia inca se mai pot vedea urmele Erei Glaciare, cand intreaga zona era acoperita de gheata. In mai multe locuri din tara exista ghetari mai mari sau mai mici. Acestia se extind peste munti si alte zone largi, in special spre nord si vest. Ghetarii reflecta doar lumina albastra, oferind un aspect magic si impresionant. Acesti ghetari isi modifica in timp dimensiunile si directia. Cel mai mare ghetar este Jostedalsbreen, cu o suprafata de 487 km2 si face parte din Parcul National Jostedalsbreen.

Floibanen-un funicular care urca pe muntele Floyen, unul dintre dealurile care inconjoara Bergen. De aici aveti o priveliste minunata a orasului. Peste 1, 2 milioane de persoane au urcat cu acest funicular in 2007, devenind o atractie majora a orasului.

Nidarosdomen-Cea mai mare biserica din nordul Europei si mandria orasului Trondheim. Catedrala Nidaros domina centrul orasului, fiind o imagine caracteristica a localitatii. In apropiere se afla Palatul episcopal, avariat in de un incendiu in anii 80 si reconstruit.

Preikestolen-Amvonul de piatra este o formatiune geologica impresionanta, care apare pe majoritatea vederilor din Stavanger. Formatiunea iese 604m in afara stancii si este aproape plata desupra. Puteti vedea formatiunea din barca, insa vederea va fi mai interesanta daca va urcati pana in varf.

Aurora Boreala-Cortinele de lumina care au fascinat dintotdeauna!Acesta este un fenomen natural ce are loc pe timpulo noptii, pe cer. Desi orasul are o locatie favorabila pentru urmarirea acestui fenomen, aurora boreala nu apare tot timpul. Fenomenul are loc mai ales intre orele 18.00 si 24.00, sau, ocazional, intre 16.00 si 02.00 si pentru a-l observa trebuie sa fie intuneric. Cea mai buna perioada pentru observarea fenomenului este intre lunile decembrie si martie.

Soarele de la miezul noptii-un spectacol de lumini si culori absolut impresionant care poate fi admirat de la mijlocul lui mai pana la inceputul lui iulie, facand din aceasta tara un taram de vis. In cele trei districte aflate in Nordul Norvegiei, intregul disc al soarelui este vizibil pe cer 24 h/zi.

Alesund-oras situat pe coasta dintre Bergen si Trondheim, in vecinatatea Cararii Trolilor si a celebrului fiord Geiranger, loc notat de UNESCO in lista celor mai prestigioase si importante locuri pentru a fi vizitate.Orasul este unul dintre cele mai importante porturi ale Norvegiei si se distinge prin stilul Art Nouveau al cladirilor sale.

Trondheim-unul dintre orasele principale ale Norvegiei, avand o bogata activitate culturala si universitara. Simbolul orasului este reprezentat de Catedrala Nidaros, una dintre cele mai mari din Scandinavia si loc al procesiunilor de incoronare. Se spune ca orasul a fost fondat in anul 997 de catre Regele viking Olav Tryggvason, fiind folosit ca resedinta regala, pentru ca ulterior sa devina chiar capitala Norvegiei (pana in 1217).

sursa:www.nordic.ro