Mo╚Ötenirea medieval─â: cele mai frumoase cet─â╚Ťi fortificate din Rom├ónia jpeg

Mo╚Ötenirea medieval─â: cele mai frumoase cet─â╚Ťi fortificate din Rom├ónia

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Pe teritoriul Rom├óniei exist─â numeroase cet─â╚Ťi fortificate medievale, ce constituie un patrimoniu vital. Istoria tumultuoas─â din spa╚Ťiul rom├ónesc medieval a f─âcut ca domnitorii ╚Öi conduc─âtorii s─â se ├«ngrijeasc─â de ap─ârarea ora╚Öelor cu importan╚Ť─â strategic─â. Unele renovate ╚Öi bine conservate, altele afectate ╚Öi ├«n ruine, fiecare dintre aceste cet─â╚Ťi spun istoria locului ╚Öi a unor personalit─â╚Ťi importante din istoria rom├óneasc─â. Iat─â o selec╚Ťie scurt─â a unor astfel de cet─â╚Ťi fortificate care ├«nc─â p─âstreaz─â aerul epocilor trecute ╚Öi care atrag numero╚Öi turi╚Öti, at├ót rom├óni, c├ót ╚Öi str─âini:

Cetatea Devei

DARIUS cetatea toamna cu schele 926x402 jpg jpeg

Cetatea romanic─â a Devei a fost construit─â pe un deal vulcanic ├«n secolul al XIII-lea, ├«n anul 1269. La poalele dealului se ├«ntinde ora╚Öul Deva, ├«nconjurat─â de p─âduri dese, Cetatea oferind o imagine panoramic─â spectaculoas─â a ora╚Öului. ├Än trecut, datorit─â pozi╚Ťion─ârii sale strategice, a fost ╚Ťinta unor r─âscoale, precum cea a lui Horea din 1784, c├ónd st─âp├ónii cet─â╚Ťii au opus rezisten╚Ť─â atacurilor iobagilor ╚Öi minerilor din Mun╚Ťii Apuseni. ├Än anul 1849, Cetatea Deva a fost distrus─â ├«n urma unei explozii puternice la depozitul cu muni╚Ťie, care a aruncat ├«n aer zidurile cet─â╚Ťii, transform├ónd-o ├«ntr-o ruin─â. Sub dealul cet─â╚Ťii se afl─â Palatul Magna Curia, care este ast─âzi sediul Muzeului Civiliza╚Ťiei Dacice ╚Öi Romane.

Cetatea Poenari

cetatea poenari 1 1024x685 jpg jpeg

Cetatea Poenari a fost construit─â ├«n secolul al XIV-lea, c├ónd a fost folosit─â drept una dintre re╚Öedin╚Ťele principale ale domnitorului Vlad ╚Üepe╚Ö. Aflat─â la aproximativ patru kilometri de Barajul Vidraru, Cetatea a fost amplasat─â pe v├órful Muntelui Cet─â╚Ťuia. Cei care doresc s─â viziteze cetatea trebuie s─â se ├«narmeze cu mult─â energie, c─âci trebuie s─â urce 1480 de trepte. Dar efortul va fi cu siguran╚Ť─â r─âspl─âtit:din cetate poate fi admirat─â o priveli╚Öte ├«nc├ónt─âtoare a barajului ╚Öi a Mun╚Ťilor F─âg─âra╚Ö.

CITE╚śTE MAI MULT DESPRE CETATE AICI

Cetatea Neam╚Ť

Cetatea Neam╚Ť a fost construit─â de domnitorul Petru Mu╚Öat, ├«n secolul al XIV-lea. Dar ÔÇ×epoca sa de aurÔÇŁ a fost ├«n timpul domniei lui ╚śtefan cel Mare, c├ónd era un important punct de ap─ârare, fiind bine fortificat─â, cu ziduri ├«nalte ╚Öi ╚Öan╚Ťuri ad├ónci care ├«mpiedicau inamicul de la a o cuceri. Aflat─â pe st├ónca Timu╚Ö de pe Culmii Ple╚Öului, la o altitudine de 480m ╚Öi o ├«n├ól╚Ťime de 80m fa╚Ť─â de nivelul apei Neam╚Ťului, Cetatea str─âjuia ├«n perioada medieval─â valea Moldovei ╚Öi a Siretului, precum ╚Öi drumul spre Transilvania, fiind un adev─ârat punct strategic. Aflat─â la 46 de kilometri de Piatra Neam╚Ť, ├«n apropierea ora╚Öului T├órgu Neam╚Ť, Cetatea este una dintre cele mai importante atrac╚Ťii turistice din zona Moldovei, impresion├ónd at├ót prin arhitectur─â, dar ╚Öi prin peisajele ce pot fi admirate de pe ziduri.

simeon stalpnicul png

Cetatea de Scaun a Sucevei

cetatea de scaun a sucevei by catalin dumitrescu jpg jpeg

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construit─â de domnitorul Petru I Mu╚Öat ╚Öi ast─âzi se afl─â la marginea estic─â a ora╚Öului Suceava. Fiind localizat─â pe un pinten terminal al unui platou ├«nalt, de aici se supraveghea ├«ntreaga vale a Sucevei, ├«ncadr├ónd astfel Cetatea ├«n sistemul de fortifica╚Ťii medievale construite ├«n Moldova la sf├ór╚Öitul secolului XIV, atunci c├ónd pericolul otoman a ap─ârut ╚Öi  apoi s-a intensificat. Sistemul de fortifica╚Ťii cuprindea cur╚Ťi domne╚Öti, m─ân─âstiri fortificate cu ziduri ├«nalte sau cet─â╚Ťi amplasate strategic, toate cu scop de ap─ârare, ├«nt─ârite cu ziduri de piatr─â ╚Öi ╚Öan╚Ťuri ad├ónci. Cetatea de Scaun a Sucevei a fost fortificat─â ├«n secolul al XV-lea de ╚śtefan cel Mare ╚Öi ├«n secolul al XVII-lea a fost distrus─â de Dumitra╚Öcu Cantacuzino.

Cetatea Alba Carolina

cetatea alba carolina  jpeg jpeg

Cetatea Alba Carolina este o fort─ârea╚Ť─â cu bastionae, construit─â la ├«nceputul secolului XVIII-lea pe Dealul Citadelei din Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina nu este numai simbolul ora╚Öului, ci al ├«ntregii rom├ónii, c─âci pe aproximativ 110 de hectare este cuprins─â o istorie de 2000 de ani. Cetatea a fost construit─â ├«ntre 1716 ╚Öi 1735, dup─â planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, ╚Öi impresioneaz─â prin opulen╚Ťa arhitectural─â (cetatea e ├«mpodobit─â cu numeroase fresce, statui, por╚Ťi de acces ╚Ö.a.). Din cele ╚Öase por╚Ťi s-au mai p─âstrat doar trei ├«n forma ini╚Ťial─â (Por╚Ťile I, III ╚Öi IV), iar din Poarta II mai exist─â numai st├ólpii. Cea mai important─â cale de acces este Poarta III, care este decorat─â cu numeroase scene de lupt─â, arme, steaguri, trofee, blazoane ╚Öi statui. Aici are loc, ├«n fiecare zi la ora 12, schimbul de gard─â. ├Änainte de a fi construit─â de habsburgi cu rol de fortifica╚Ťie strategic─â ├«mpotriva atacurilor otomane, pe locul cet─â╚Ťii au existat alte dou─â a╚Öez─âri importante, care dau o valoare nepre╚Ťuit─â Cet─â╚Ťii:Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) ╚Öi Cetatea Medieval─â B─âlgrad (secolele XVI-XVII).

Cetatea Aiudului

Photo 3 jpg jpeg

├Än centrul ora╚Öului Aiud se afl─â una dintre cele mai vechi cet─â╚Ťi urbane transilv─ânene. La ├«nceput, ├«n secolul al XIV-lea, cetatea era o biseric─â fortificat─â;apoi, ├«n secolele XVI-XVII, s-a definit forma actual─â a construc╚Ťiei, odat─â cu extinderea zidurilor. ├Än interiorul cet─â╚Ťii sunt amplasate dou─â edificii de cult ╚Öi patru construc╚Ťii de secole XVIII-XIX apar╚Ťin├ónd religiei reformate. Cea mai important─â construc╚Ťie este biserica ridicat─â ├«n secolul al XV-lea ├«n stil gotic transilv─ânean. Cetatea avea ziduri late de 1, 2 metri ╚Öi 9 turnuri ale breslelor din ora╚Ö:turnul m─âcelarilor, turnul croitorilor, turnul cizmarilor, turnul bl─ânarilor, turnul dogarilor, turnul olarilor, turnul kalendas, turnul l─âc─âtu╚Öilor-fierarilor ╚Öi turnul por╚Ťii. ├Än interior se afl─â ╚Öi Palatul Voievodal care g─âzduie╚Öte Muzeul de Istorie.

Cetatea Mediaș

orasul medias 5 jpg jpeg

Cetatea Media╚Ö a fost contruit─â ├«ntre anii 1490/1534, ├«n urma unui decret emis de c─âtre Matei Corvin ├«n 1486. Fortifica╚Ťiile ├«nsumeaz─â o lungime total─â de 2360 de metri, cu o grosime de 0, 8m ╚Öi o ├«n─âl╚Ťime de aproximativ 7m. Existau trei por╚Ťi principale de acces ├«n cetate, toate ├«nt─ârite cu turnuri de ap─ârare:Poarta Steingasser (nord), Poarta Zeckesch (est) ╚Öi Poarta Forkesch (sud). Cetatea a fost fortificat─â suplimentar ├«n anii urm─âtori, apogeul fiind atins ├«n secolul al XVIII-lea, c├ónd avea 19 turnuri (printre care Turnul Clopotelor, Turnul ╚ścolii, Turnul Funarilor, Turnul Croitorilor ╚Öi Turnul Mariei) ╚Öi bastioane ╚Öi s-au construit ├«nc─â patru por╚Ťi secundare de acces. ├Än prezent, din fort─ârea╚Ť─â au r─âmas 2 por╚Ťi principale ╚Öi una secundar─â, 6 turnuri ╚Öi bastioane, iar intrarea ├«n castel se realizeaz─â printr-un gang boltit.

Complexul Feudal de la Făgăraș

cetatea fagaras jpg jpeg

Complexul Feudal de la F─âg─âra╚Ö, a c─ârui construc╚Ťie a ├«nceput la sf├ór╚Öitul secolului al XIV-lea ╚Öi a continuat, prin ad─âug─âri succesive, p├ón─â ├«n secolul al XVII/lea, a fost precedat de o fortifica╚Ťie de lemn, ├«nconjurat─â de un ╚Öant ╚Öi un val de p─âm├ónt, dat├ónd din secolul al XII-lea. Cetatea fost contruit─â de Ladislau Apor, ├«n jurul s─âu dezvolt├óndu-se localitatea F─âg─âra╚Ö. A func╚Ťionat ca locuin╚Ť─â princiar─â a lui Vladislav Vlaicu (1364-1377) ╚Öi Mircea cel B─âtr├ón (1386-1394 ╚Öi 1397-1418). ├Än prezent, cetatea g─âzduie╚Öte un muzeu, o bibliotec─â ╚Öi cram─â.

Cetatea Râșnov

rasnov 0 jpg jpeg

Cetatea R├ó╚Önov este un ansamblu fortificat amplasat pe dealul calcaros din sudul ora╚Öului R├ó╚Önov (la 15 kilometri de Bra╚Öov), fiind unul dintre cele mai bine p─âstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri care ├«nc─â exist─â dateaz─â din secolul al XIV-lea, pe locul fortifica╚Ťiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni ├«n secolul al XIII-lea. Cetatea a fost construit─â de c─âtre locuitorii din zon─â, cu o arhitectur─â simpl─â, medieval─â, sem─ân├ónd caselor ╚Ť─âr─âne╚Öti. Are ziduri ├«nalte, de cinci metri, ╚Öi late de 1, 5 metri, iar ├«n interiorul Cet─â╚Ťii R├ó╚Önov pot fi vizitate, printre str─âdu╚Ťele ├«nguste ╚Öi pietruite, case de piastr─â ╚Öi o f├ónt├ón─â ad├ónc─â de 150 de metri, dar ╚Öi c├óteva turnuri de ap─ârare, de unde se poate admira ├«ntreaga vale ╚Öi ora╚Öul R├ó╚Önov.

Cetatea Sighișoara

Sighisoara 1 jpg jpeg

Sighi╚Öoara a fost ├«nscris─â ├«n 1999 pe lista monumentelor protejate UNESCO, afl├óndu-se ├«n patrimoniu mondial cu alte ora╚Öe europene. Cetatea ╚Öi ora╚Öul au fost fondate ├«n plin Ev Mediu. Prima atestare documentar─â a ora╚Öului Sighi╚Öioara a avut loc ├«n 1280, c├ónd ap─ârea cu denumirea de ÔÇ×Castrum SexÔÇŁ (sau Saxoburgum); abia ├«n 1435 a ap─ârut sub numele de Sighi╚Öoara (maghiar─â, Segesvar). Istoria ╚Öi vremurile nu au fost bl├ónde nici cu Cetatea Sighi╚Öoara;prima mare n─âv─âlire t─âtar─â din 1241 a surprins cetatea ├«nc─â nefortificat─â. Construirea zidului cet─â╚Ťii, cu o lungime de 950 de metri, a ├«nceput ├«n 1350. Ini╚Ťial, avea o ├«n─âl╚Ťime de patru metri, dar ├«n secolul al XV-lea a fost ├«n─âl╚Ťat cu ├«nc─â 3-4 metri. A avut 14 turnuri care apar╚Ťineau fiecare c├óte unei bresle ╚Öi 4 bastioane. Ast─âzi mai exist─â 9 turnuri ╚Öi 3 bastioane. Cetatea g─âzduie╚Öte anual Festivalul Medieval care atrage numero╚Öi turi╚Öti din ╚Ťar─â ╚Öi din str─âin─âtate.