Locurile despre care Jules Verne a scris ┼či exist─â cu adev─ârat jpeg

Locurile despre care Jules Verne a scris ┼či exist─â cu adev─ârat

E adev─ârat, dup─â cum ├«nsu┼či Jules Vernes a scris, c─â po┼úi zbura ├«n jurul lumii ├«n 80 de zile ┼či c─â te po┼úi scufunda 20.000 de leghe sub m─âri ├«n c─âutarea minunilor naturii, ├«ns─â uneori, minunile pe care le cau┼úi sunt fix sub p─âm├óntul pe care calci. Salina din Turda este unul dintre aceste locuri, dup─â cum noteaz─â Business Insider.M─ârturie pentru acest fapt stau numeroasele descoperiri din ultima perioad─â. Minerii mexicani au descoperit o cavern─â uscat─â plin─â cu cristale ├«nalte c├ót un bloc de locuin┼úe, iar brazilienii care au explorat  prima dat─â mina Po├žo Encantado au g─âsit acolo un lac a c─ârei clarit─â┼úi  ├«┼úi poate n─âuci sim┼úul realit─â┼úii. Mama Natur─â face o treab─â extraordinar─â c├ónd vine vorba de atrac┼úii turistice subterane. Descoperi┼úi c├óteva dintre acestea ├«n cele ce urmeaz─â: 

1. Minele de sare din Turda, România

Descoperite prin s─âp─âturi cu m├óna  ├«n secolul al XIII-lea, uria┼čele mine de sare de la Turda, din Transilvania, sunt acum un adev─ârat muzeu subteran. Totodat─â, acestea au devenit un centru de recreere dotat, unde putem g─âsi un teren de golf, panouri de baschet, o roat─â Ferris, chiar ┼či un lac subteran pe care te po┼úi plimba cu barca. Salina de la Turda are propriet─â┼úi deosebit de benefice pentru cei cu alergii sau astm. Propriet─â┼úile aerului ionizat, ale presiunii ┼či ale umidit─â┼úii din mine sunt foarte bune ├«n tratarea problemelor respiratorii.   2. Camera de magm─â a vulcanului Thrihnukagigur din Islanda

salina turda11 jpg jpeg
thrihnukagigur giant vault iceland jpg jpeg

3. Po├žo Encantado ├«n BraziliaPo├žo Encantado sau F├ónt├óna fermecat─â din Brazilia este un lac subteran cu o fereastr─â natural─â deasupra. ├Äntre aprilie ┼či septembrie, c├ónd soarele se afl─â la locul potrivit, apa lacului din pe┼čter─â cap─ât─â o misterioas─â nuan┼ú─â de albastru. 4.  R├óul subteran Puerto Princesa din FilipineAflat sub protec┼úia UNESCO, r├óul subteran Puerto Princesa este situat ├«n insula Palawa. Parcul Na┼úional care ├«l ├«nconjoar─â protejeaz─â opt tipuri diferite de p─âdure ┼či este visul oric─ârui pasionat de natur─â, ad─âpostind peste 800 de specii de plante.

chapada cave 1024x685 jpg jpeg

4. R├óul subteran Puerto Princesa din FilipineAflat sub protec┼úia UNESCO, r├óul subteran Puerto Princesa este situat ├«n insula Palawa. Parcul Na┼úional care ├«l ├«nconjoar─â protejeaz─â opt tipuri diferite de p─âdure ┼či este visul oric─ârui pasionat de natur─â, ad─âpostind peste 800 de specii de plante.

underground+river 0 jpg jpeg

5. Pe┼čtera de cristale din MexicLa Cueva de los Cristales a a fost descoperit─â ├«n 2000. ├Än ciuda grandorii ei, este aproape imposibil de vizitat din pricina condi┼úiilor periculoase-100% umiditate ┼či temperaturi care ajung p├ón─â la 136 de grade.

fondo jpg jpeg

6. Pe┼čterele Waitomo din  Noua Zeeland─âPe┼čterile ├«n care tr─âiesc Arachnocampa luminosa, specia de viermi care str─âlucesc ├«n ├«ntuneric, datorit─â unei reac┼úii chimice,  sunt ideale pentru o plimbare cu barca.

Waitomo Glowworm Caves tour jpg jpeg

7. Bunc─ârul Greenbrier din White Sulphur SpringsConstruit sub salubrul Hotel Greenbrier din White Sulphur Springs, ├«n vremea pre┼čedintelui american Eisenhower, bunc─ârul reprezent─â un centru de relocare de urgen┼ú─â pentru Congresul Statelor Unite, ├«n eventualitatea unui atac nuclear. Mai mult dec├ót at├ót, ad─âpostul a r─âmas un secret p├ón─â ├«n 1992. De┼či a fost scos din func┼úiune la pu┼úin timp dup─â, spa┼úiul a fost conceput pentru a ad─âposti 1.100 de oameni ┼či pentru a fi autonom timp de dou─â luni. ├Än prezent, se organizeaz─â tururi ale bunc─ârului.

53da916adcd5888e145bd550 the greenbrier white sulphur springs white sulphur springs west virginia 104951 2 jpg jpeg

8. Biserica San Clemente ┼či Santa Maria della Concezione dei Cappuccini din RomaSan Clemente Basilica este o biseric─â din secolul al XII-lea, construit─â chiar l├óng─â un templu folosit pentru sl─âvirea zeului soarelui, Mithras. Cei cu ├«nclina┼úii oculte pot explora osuarul Capuchin, care se afl─â sub biserica Santa Maria della Concezione, unde oasele a 4.000 de c─âlug─âri au fost folosite pentru decorarea artistic─â a criptei.

image

9. Gr─âdinile subterane din Fresno, California├Äncep├ónd din 1906 p├ón─â ├«n 1946, imigrantul sicilian Baldassare Forestiere a lucrat la casa sa subteran─â. Aceasta avea chiar ┼či o gr─âdin─â ┼či o balt─â de pescuit. 

forestiere underground jpg jpeg

10. Camerele cabinetului de r─âzboi din LondraUn alt bunc─âr secret, ocupat de mini┼čtri, armat─â ┼či de fostul prim-ministru Winston Churchill din 1939 p├ón─â ├«n 1945, se afl─â ├«n Londra. Camerele cabinetului de r─âzboi, care apar┼úin muzeului Churchill, p─âstreaz─â numeroase artefacte folosite ├«n acea perioad─â.

WG287784 942long 0 jpg jpeg