Locurile despre care Jules Verne a scris şi există cu adevărat jpeg

Locurile despre care Jules Verne a scris şi există cu adevărat

E adevărat, după cum însuşi Jules Vernes a scris, că poţi zbura în jurul lumii în 80 de zile şi că te poţi scufunda 20.000 de leghe sub mări în căutarea minunilor naturii, însă uneori, minunile pe care le cauţi sunt fix sub pământul pe care calci. Salina din Turda este unul dintre aceste locuri, după cum notează Business Insider.Mărturie pentru acest fapt stau numeroasele descoperiri din ultima perioadă. Minerii mexicani au descoperit o cavernă uscată plină cu cristale înalte cât un bloc de locuinţe, iar brazilienii care au explorat  prima dată mina Poço Encantado au găsit acolo un lac a cărei clarităţi  îţi poate năuci simţul realităţii. Mama Natură face o treabă extraordinară când vine vorba de atracţii turistice subterane. Descoperiţi câteva dintre acestea în cele ce urmează: 

1. Minele de sare din Turda, România

Descoperite prin săpături cu mâna  în secolul al XIII-lea, uriaşele mine de sare de la Turda, din Transilvania, sunt acum un adevărat muzeu subteran. Totodată, acestea au devenit un centru de recreere dotat, unde putem găsi un teren de golf, panouri de baschet, o roată Ferris, chiar şi un lac subteran pe care te poţi plimba cu barca. Salina de la Turda are proprietăţi deosebit de benefice pentru cei cu alergii sau astm. Proprietăţile aerului ionizat, ale presiunii şi ale umidităţii din mine sunt foarte bune în tratarea problemelor respiratorii.   2. Camera de magmă a vulcanului Thrihnukagigur din Islanda

salina turda11 jpg jpeg
thrihnukagigur giant vault iceland jpg jpeg

3. Poço Encantado în BraziliaPoço Encantado sau Fântâna fermecată din Brazilia este un lac subteran cu o fereastră naturală deasupra. Între aprilie şi septembrie, când soarele se află la locul potrivit, apa lacului din peşteră capătă o misterioasă nuanţă de albastru. 4.  Râul subteran Puerto Princesa din FilipineAflat sub protecţia UNESCO, râul subteran Puerto Princesa este situat în insula Palawa. Parcul Naţional care îl înconjoară protejează opt tipuri diferite de pădure şi este visul oricărui pasionat de natură, adăpostind peste 800 de specii de plante.

chapada cave 1024x685 jpg jpeg

4. Râul subteran Puerto Princesa din FilipineAflat sub protecţia UNESCO, râul subteran Puerto Princesa este situat în insula Palawa. Parcul Naţional care îl înconjoară protejează opt tipuri diferite de pădure şi este visul oricărui pasionat de natură, adăpostind peste 800 de specii de plante.

underground+river 0 jpg jpeg

5. Peştera de cristale din MexicLa Cueva de los Cristales a a fost descoperită în 2000. În ciuda grandorii ei, este aproape imposibil de vizitat din pricina condiţiilor periculoase-100% umiditate şi temperaturi care ajung până la 136 de grade.

fondo jpg jpeg

6. Peşterele Waitomo din  Noua ZeelandăPeşterile în care trăiesc Arachnocampa luminosa, specia de viermi care strălucesc în întuneric, datorită unei reacţii chimice,  sunt ideale pentru o plimbare cu barca.

Waitomo Glowworm Caves tour jpg jpeg

7. Buncărul Greenbrier din White Sulphur SpringsConstruit sub salubrul Hotel Greenbrier din White Sulphur Springs, în vremea preşedintelui american Eisenhower, buncărul reprezentă un centru de relocare de urgenţă pentru Congresul Statelor Unite, în eventualitatea unui atac nuclear. Mai mult decât atât, adăpostul a rămas un secret până în 1992. Deşi a fost scos din funcţiune la puţin timp după, spaţiul a fost conceput pentru a adăposti 1.100 de oameni şi pentru a fi autonom timp de două luni. În prezent, se organizează tururi ale buncărului.

53da916adcd5888e145bd550 the greenbrier white sulphur springs white sulphur springs west virginia 104951 2 jpg jpeg

8. Biserica San Clemente şi Santa Maria della Concezione dei Cappuccini din RomaSan Clemente Basilica este o biserică din secolul al XII-lea, construită chiar lângă un templu folosit pentru slăvirea zeului soarelui, Mithras. Cei cu înclinaţii oculte pot explora osuarul Capuchin, care se află sub biserica Santa Maria della Concezione, unde oasele a 4.000 de călugări au fost folosite pentru decorarea artistică a criptei.

image

9. Grădinile subterane din Fresno, CaliforniaÎncepând din 1906 până în 1946, imigrantul sicilian Baldassare Forestiere a lucrat la casa sa subterană. Aceasta avea chiar şi o grădină şi o baltă de pescuit. 

forestiere underground jpg jpeg

10. Camerele cabinetului de război din LondraUn alt buncăr secret, ocupat de miniştri, armată şi de fostul prim-ministru Winston Churchill din 1939 până în 1945, se află în Londra. Camerele cabinetului de război, care aparţin muzeului Churchill, păstrează numeroase artefacte folosite în acea perioadă.

WG287784 942long 0 jpg jpeg