La plimbare prin capitala Turciei: Ankara jpeg

La plimbare prin capitala Turciei: Ankara

📁 Călătorii în istorie
Autor: Irina Alexandru

Ankara este capitala Turciei și al doilea cel mai mare oraș al țării, după Istanbul, fosta capitală a Imperiului Otoman. În urma destrămării Imperiului Otoman, Republica Turcia a fost fondată la 29 octombrie 1923, de către Mustafa Kemal Atatürk, care a devenit primul Preşedinte al Turciei moderne, iar Ankara a devenit capitala noului stat.

Experiența în capitala Turciei este unică și totuși familiară. Mergând pe străzile Ankarei ai senzația că încă te afli în București, dar în secunda imediat următoare specificul oriental te izbește. Aici regăsești Europa, Asia, biserici, dar mai ales moschei, arhitectură modernă, bazaruri, mall-uri și tot felul de comercianți la colțuri de stradă. Este un amalgam, un oraș atât de agitat ziua pe cât este de liniștit noaptea.

Indiferent de momentul zilei sau locul în care te afli, sigur vei vedea steagul Turciei fluturând. Roșul intens și semiluna sunt puse în valoare atât de lumina naturală din timpul zilei, cât și de cea artificială din toiul nopții. Acest simbol este prezent oriunde te-ai afla în Ankara, căci turcii știu cum să se mândrească cu el.

Ankara oferă vizitatorilor săi o mare varietate de produse. După ce ai vizitat capitala Turciei este imposibil să nu te întorci acasă cu geamantanul plin de suveniruri. Fie că iți faci cumpărăturile în mall-ulKızılay, în bazar sau în micile magazine de la metrou, vei găsi o gamă mare de produse, de la alimente la haine și bijuterii. Un cadou minunat pentru prietene, surori sau mame ar fi eșarfele. Culorile și materialele îți oferă un spectacol vizual! Jocul de culori sau simplitatea și eleganța unei eșarfe te pun in dificultate serios atunci când trebuie să alegi. Când ne mai gândim și la prețurile avantajoase, intre 5 și 40 lire turcești (10-80 lei), sigur vom alege o eșarfă în plus față de cât intenționam inițial.

Desigur, nu poți pleca din Turcia până nu încerci baclava, eclere, cataif și rahat cu diferite fructe și arome. Rahatul poate fi foarte ușor adus celor dragi de acasă întrucât turcii îl ambalează într-un mod foarte simpatic și ușor de transportat. Cutiile de carton frumos ambalate ascund în interiorul lor bucăți de rahat cu fistic, migdale, lămâie, nucă sau caise și pot fi achiziționate la prețuri ce variază între 4 și 30 de lire turcești (8-60 lei), in funcție de calitate și cantitate.

Click aici pentru mai multe imagini

Suficiente cumparături, să trecem la vizitat!

Cel mai important monument al orașului este, cu siguranță, Mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk-Antikabir. Edificiul ocupă o suprafață foarte mare și uimește nu doar prin dimensiuni, ci și prin stil și semnificație. Mausoleul Antikabir a fost construit în onoarea fondatorului Turciei moderne, Kemal Ataturk și adăpostește rămașițele acestuia. Mausoleul este situat pe colina Anittepe, iar drumul care conduce spre intrarea în mausoleu este unul special. Are o lungime de 160 de metri, iar pavajul te pune în dificultate. Dalele de piatră sunt așezate la înălțimi inegale, insesizabile vizual din pricina gazonului ce se strecoară printre ele și te poți împiedica foarte ușor dacă nu privești în jos în timp ce mergi. Totul are un rost. Se spune că nu poți merge către mormântul lui Kemal Ataturk privind mândru în față. Trebuie să privești în jos și să ai o atitudine solemnă, respectuoasă. Pe marginea drumului, lei și sfincși de piatră păzesc oarecum, supraveghează deplasarea către marele conducător.

Pe lângă statutul de monument, Antikabir are și funcție protocolară, întrucât fiecare oficial străin trebuie să depună în cursul vizitei sale o jerbă cu flori la mortântul fauritorului Turciei moderne și să semneze în cartea de onoare.

Moscheea Kokatepeeste cea mai mare mochee din capitală. A fost construită între 1967-1987 în stil clasic otoman, cu patru minarete. Dimensiunile, locația și faptul că este foarte frumos luminată seara au transformat-o într-un punct de reper pentru oraș. Deși pe străzile Ankarei observăm femei atât cu văl pe cap cât și fără, este indicat ca la intrarea în moschee, indiferent de confesiunea religioasă, femeile să poarte pe cap un văl, o eșarfă. O condiție esențială pentru a putea păși în interiorul moscheii este să ne descălțăm. La intrare se găsesc rafturi pe care ne putem lăsa încalțămintea. Moscheea este foarte curată și spațioasă și nu ai cum să nu pleci de acolo impresionat.

Castelul Ankarei, fortificația antică sau medievală a capitalei nu se știe când a fost construită exact, dar a fost controlată atât de romani, cât și de bizantini. Priveliștea asupra orașului este splendidă în orice moment al zilei. In timp ce urcăm, putem observa localnice ce fac și vând diferite suveniruri:brațări, cercei, coliere.

In Ankara mai putem vizita și Muzeul Etnografic, Muzeul Civilizației Anatoliene, Templul lui Augustus sau diferite parcuri. Acestea sunt doar câteva propuneri pentru turiștii Ankarei. Bucătăria turcilor este foarte variată și sigur veți putea găsi bunătățuri care să vă satisfacă papilele gustative. Ankara este o destinație atât europeană cât și orientală, care iți permite să te simți și străin și de-al locului.