La Amsterdam nu eşti atât de liber pe cât te aştepţi   FOTO/VIDEO jpeg

La Amsterdam nu eşti atât de liber pe cât te aştepţi - FOTO/VIDEO

📁 Călătorii în istorie
Autor: Iulian Sîmbeteanu

În oraşul olandez mergi dacă vrei sa faci shopping la preturi peste medie, sa te cazezi în locuri neconvenţionale sau sa iei o porţie zdravănă de cultură.

Contrar aşteptărilor, Amsterdam nu este chiar un oraş al pierzaniei şi al libertăţii totale, lucru susţinut de multi dintre turiştii care ajung aici.Poţi să te cazezi în case plutitoare

Iconfoto jpeg

Click aici pentru mai multe pozeÎn oraş, dat fiind faptul ca este principalul centru turistic al Olandei, vei găsi o mulţime de hoteluri, mai pretenţioase sau mai ca pentru buzunarul turistului mediu. În general condiţiile de cazare sunt foarte bune, mai ales la hotelurile care fac parte din lanţuri internaţionale.

Însă pentru ca în weekend este destul de greu sa găseşti un loc liber fără rezervare, cel mai bine este sa iţi îndrepţi atenţia şi spre cazările neconvenţionale. O alternativă în acest sens ar fi căsuţele plutitoare de pe diferitele canale ale oraşului. Comparativ cu hotelurile preţurile vor fi mai mici, însă şi condiţiile vor fi ceva mai rudimentare.

O altă alternativă ar fi hostelurile, pe care le găseşti la orice pas, în special în centru. Majoritatea au camere mici, de până la 6 paturi, cu baie proprie, însă ai foarte mare grija la scări, sunt destul de abrupte.Distracţia în Amsterdam are ore de stingereDacă ţi-ai plănuit o excursie cu prietenii în care să vă faceţi de cap de dimineaţa până noaptea târziu, cel mai bine e sa nu vă faceţi speranţe prea mari.Deşi este cunoscut ca un oraş fără limite, olandezii sunt conştienţi că omul trebuie să mai şi doarmă. Astfel magazinele, cafenelele, barurile se închid cel târziu la ora unu noaptea, iar cluburile au „program de voie" doar până pe la patru, patru jumate.

Singurule locuri în care te mai poţi distra după această oră sunt cluburile de afterhours, care stau deschise până pe la ora şapte dimineaţa.La Amsterdam găseşti cele mai multe picturi ale lui Van GoghCând vine vorba de ce poţi sa faci în Amsterdam treaba stă cam aşa: să vizitezi muzee, sa cumperi bulbi de lalele din piaţa de flori, să admiri fetele din vitrine în Cartierul Roşu (foto dreapta), să faci un tur al oraşului cu vaporul, şi să intri în cel puţin o cafenea.Pentru muzee cel mai indicat este să iţi iei Amsterdam Card sau Museumkaart. Primul iţi va oferi reduceri la muzee, cafenele şi unele magazine, precum şi transport gratuit cu tramvaiul, iar cel de-al doilea iţi asigură accesul redus în peste 400 de muzee din întreaga Olandă.

image

Cele mai numeroase tablouri ale lui Van Gogh le vei găsi aici, alături de cele ale lui Rembrandt. Un alt punct important pentru turişti este casa memorială Anne Frank.

Shopping în saboţi de lemnDacă ajungi la Amsterdam un must în ceea ce priveşte cumpărăturile este o plimbare până la piaţa de flori. Catalogată ca fiind una dintre cele mai mari din Europa, iţi va fi imposibil să pleci de acolo fără cel puţin un bulb de lalea. 

image

Cât despre suveniruri, cu siguranţă nu te vei întoarce acasă fără o pereche de saboţi olandezi, fie ei şi în miniatura pentru atârnat la chei.Tot pentru shopping mai puteţi merge în Dam Square, în centrul oraşului sau la Magna Plaza, în spatele Dam Square, însă pentru cel din urma loc va trebui sa scoateţi şi cardul de credit din portofel, pentru ca preturile de aici sunt peste medie.