Fortăreaţa medievală din spatele stâncii jpeg

Fortăreaţa medievală din spatele stâncii

Pe coasta de est a Peloponesului, ├«n spatele unei st├ónci, se ascunde o minunat─â fort─ârea┼ú─â medieval─â, de odat─â era port comercial al Greciei Antice. Monemvasia p─âstreaz─â departe de ochii lumii zidurile str─âvechi ┼či bisericile bizantine, iar numele ├«l mo┼čtene┼čte din trecut, c├ónd cuvintele mone ┼či emvasia ├«nsemnau ÔÇ× o singur─â intrareÔÇŁ.

bis 0 jpg jpeg

├Än anul 375, Grecia a fost zguduit─â de un puternic cutremur, ceea ce a dus la separarea regiunii unde era localizat or─â┼čelul. Fort─ârea┼úa a fost construit─â pe uria┼ča st├ónc─â ├«n 583, c├ónd locuitorii se luptau cu invazia slav─â. P├ón─â ├«n Evul Mediu, cetatea a devenit un important centru de comer┼ú, care avea ┼či un mare avantaj:era extrem de bine p─âzit─â. Chiar dac─â era pozi┼úionat departe, ┼či p─ârea a nu reprezenta o ┼úint─â pentru atacurile str─âine, istoria Monemvasiei este una plin─â:ora┼čul a rezistat cu greu invaziei arabe ┼či celei normande din anii 1100.

oras jpg jpeg

Monemvasia a f─âcut parte din Imperiul Bizantin pentru 200 de ani, din acea perioad─â r─âm├ónd dovezi bisericile cu arhitectura superb─â, specific─â Evului Mediu.  Locul putea ad─âposti ├«n jur de 40, 000 de oameni, iar ├«n timpurile str─âvechi se spune c─â acolo se ascundeau pira┼úii. Imporan┼úa sa a ├«nceput s─â scad─â ├«ncep├ónd cu a doua jum─âtate a secolului al XVIII-lea. Imperiul otoman a condus Monemvasia p├ón─â ├«n 1821, c├ónd Grecia a pornit r─âzboiul de independen┼ú─â. Ast─âzi, ora┼čul chiar are o singur─â intrare:un pod de leg─âtur─â, construit ├«n 1971.