Dubai si Abu Dhabi – perlele Emiratele Arabe Unite jpeg

Dubai si Abu-Dhabi – perlele Emiratele Arabe Unite

📁 Călătorii în istorie
Autor: Roxana Veliche

Turismul reprezintǎ o ramurǎ  importantǎ a economiei UAE. In Dubai, al doilea stat ca mǎrime in EAU dupǎ Abu Dhabi, veniturile din extractia de petrol reprezintǎ doar 3% din PIB, restul fiind obtinute din turism. Dubaiul este considerat  capitala cumpǎrǎturilor din Orientul Mijlociu. Aceasta este principalul motiv pentru care turistii din Orientul Mijlociu si Europa preferǎ Dubaiul. Turismul cultural cade pe locul doi. Multe din aspectele culturale ale lumii arabe sunt puse in umbrǎ de boom-ul economic.

DUBAI

 Unul dintre cele sapte emirate care formeazǎ Emiratele Arabe Unite, Dubai, este un loc al contrastelor fascinante, o combinatie care evidentiaza orasul modern si desertul atemporal, estul si vestul, vechiul si noul.

Strǎzile Dubaiului sunt curate si sigure, iar cǎlǎtorii vor fi cu sigurantǎ, fermecati de atmosfera caldǎ si prietenoasǎ a orasului. Dubai are cǎte ceva pentru fiecare, de la turistii care pleacǎ in vacantǎ pentru a se relaxa, la turistii activi care sunt in cǎutare de experiente noi si pasionante.Orasul Dubai are facilitǎti extraordinare pentru practicarea sporturilor, pentru cumpǎrǎturi, servirea mesei si pentru alte tipuri de distractii.

Pentru turisti, una din cele mai mari atractii din Dubai sunt cumpǎrǎturile. Fiind un port deschis, cu taxe de import mici si fǎrǎ impozitare, orasul oferǎ oportunitǎti extraordinare vanatorului de chilipiruri. Majoritatea marilor produse de firma sunt disponibile si de obicei sunt mai ieftine in Dubai decat in tarile de provenienta. Mari complexe de magazine sunt dispuse convenabil in tot orasul, peretii lor de marmura si aerul conditionat intampina clientul cu o racoare binevenita. Fie ca doriti sa cautati moda frantuzeasca, electronicele japoneze sau accesoriile si incaltamintea italiana, mall-urile din Dubai le au pe toate:Meena Bazar, Karama, si zona Naif sunt doar cateva exemple. Cumparaturile sunt atat recreative cat si profitabile, iar targuielile sunt un lucru comun.Imbracamintea usoara de vara este potrivita in marea majoritate a anului, dar pulovare si jachete pot fi folosite in lunile de iarna, mai ales seara si in desert. 

Locuri de interes

Orasul si-a luat numele de la paraul omonim, pe care il desparte in doua. Principalul circuit de vizitare turistica este impartit intre Bur Dubai si Deira, care se pozitioneaza de o parte si de alta a apei, facad astfel din insusi paraul o atractie turistica. Sunt numeroase posibilitatile pentru turisti de a avea parte de privelisti minunate ale orasului din apa:zgarie-norii sunt recunoscuti pentru acest lucru.

 Numeroasele atractiile din Deira includ cartierul istoric Bastakia, piete vechi, si printre micile alei, se poti explora Gold Souk si Spice Souk.

Muzeul  din Dubai este este gazduit in minunatul Al Fahidi Fort, reconstruit, si este un loc obligatoriu de vizitat pentru cei care ajung pentru prima oara in Dubai. A fost contruit in 1779, pentru a apara orasul impotriva invaziilor, a servit deopotriva drept palat si inchisoare, si colectiile muzeului includ statui in marime naturala si galerii de arta araba, ce decorau case, gradini si moschei arabe. Pe partea Bur Dubai, Heritage Village, situat in zona Shindagah, este o destinatie de familie, unde turistii pot merge si vedea diferiti mesteri la lucru, cum ar fi olari. Diving Village ofera un deosebit microcosm cultural al culturii perlelor. Suburbiile Jumeirah, locul a numeroase dintre cele mai luxoase hoteluri si complexuri, metri intregi de plaje demodificate de mana omului, si complexuri de sporturi pe apa. Tot aici se gaseste si Marea Moschee, reconstruita in 1998 si 9 domuri de mare marime si alte 45 mai mici, un loc important pe piata muncii.

Dubai are un calendar social foarte plin. Care cuprinde evenimente sportive internationale, festivaluri de divertisment, numaroase programe muzicale si culturale tinute in door cat si out door, pe cuprinsul anului. Variind de la cea mai scumpa cursa de cai din lume – The Dubai World Cup, un festival international de jazz la un festival de shopping, Dubai gazduieste si expozitii regionale insemnate, cum ar fi cea din Aprilie – Expozitia internationala de bijuterii. Dubai se poate bucura de dictintia de a fi singurul centru din lume sǎ gazduiascǎ turnee international de golf, atat in circuitul PGA  european cât si in cel arab. Vizitatorii interesati de golf pot alege din variate cluburi si circuite, fiecare de nivel de campioni si care oferǎ provocǎri diferite.

Odihnǎ si recreere

Dubai este o destinatie, de-a lungul anului, atractiva, care ofera nenumarate posibilitati pentru odihna si recreatie, fie cǎ este vorba despre o plimbare cu familia ĩn parc, o zi aventuroasa ĩn apele golfului arab, sau un sezon ĩn nenumǎratele saloane spa. Plaje:unele din plajele din Dubai, sunt atasate unor hoteluri, unde, pentru un mic onorariu, poti petrece ziua pe plajele folfului arab.

Pescuitul:golful atrage numeroase soiuri de peste, si diferite companii locale ofera excursii zilnice la cele mai bune locuri de pescuit, aproximativ la 12 km in larg. 

Religia islamica este religia oficiala in EAU. Un numǎr mare de moschei sunt construite in tot orasul. Alte religii sunt respectate, iar ĩn Dubai sunt si douǎ biserici crestine:Sfânta Maria (romano-catolicǎ) si Sfânta Treime (inter-denominationalǎ).

DUBAI BOOM.

Economia orasului creste cu aproape 16% anual, de doua ori mai mult decat cea a Chinei. Oamenii de afaceri si companiile multinationale, de la Microsoft la Goldman Sachs, se imbulzesc sa intre in regiune – vin pe urmele celor circa 6 milioane de turisti care viziteaza anual Dubaiul. Cu mai multe malluri la suta de mii de locuitori decat orice tara din lume – nu mai amintim de Dubai World Cup, cea mai spectaculoasa dintre cursele de cai din zona –, Dubaiul se transforma cu repeziciune intr-o destinatie care imbina, in mod straniu, trasaturile Las Vegas-ului cu cele ale Hong Kong-ului. „Seicul Mo“, cum il numesc adesea, admirativ, expatii, guverneaza totul in parte ca un CEO modern si in parte ca un conducator arab traditional, fiind uneori print-negustor si alteori showman. Intr-o regiune in care totul e legat de politica, trasatura care caracterizeaza Dubaiul – si e secretul prosperitatii sale – e ca e aproape complet apolitic. Aici, triumful globalizarii e aproape total. Economic vorbind, inspira o serie de imitatori din intreaga lume araba. Se dezvolta proiecte fabuloase de real estate si de infrastructura in incercarea de a ademeni turistii, comerciantii si investitorii – toate „pe linia“ modelului Dubai.

Abu-Dhabi

Abu-Dhabi este cel mai modern oras din lume. Este centrul guvrenamental si al afacerilor din Emirate, sediul companiilor de petrol a Emiratelor si al ambasdelor diferitelor state. Arhitectura moderna a cladirilor si a zgarie-norilor e cea mai rafinata din Estul Mijlociu.

Bogatia petroliera a orasului a fost in mod ințelept folositǎ pentru a incuraja un mediu de comert sanatos, in afara celei a petrolului. Promovarea turismului si numeroasele proiecte legate de acest domeniu au ridicat orasul la nivelul Singaporelui in regiune. Largi gradini, bulevarde verzi luminate, prezenta unor lanturi de hoteluri de lux, imense mall-uri, centre culturale promit o experienta unica turistilor de-a lungul intregului an.

Este cel mai mare Emirat si capitala federala a EAU. Lungile sale coaste de-a lungul marii – de la baza peninsulii Qatar in vest pana la granitele emiratului Dubai in nord au fost odata cele mai bune ape pentru pescuitul de perle. Abu-Dhubai a fost primul emirat care a exportat petrol din Umm Shaif in 1962. Pe uscat, se invecineaza la sud cu oazele de la Liwa, unde undele din cele mai mari dune de nisip pot fi gasite, si la est cu stravechea oaza Al Ain.

Mostenirea Desertului:Emiratul a fost locuit inca din mileniul 3 i.Hr., dar Abu-Dhabi de astazi s-a nascut in a doua jumatate a secolului XVIII, cand a fost intemeiat de tribul lui Bani Yas, in 1761.La inceputul secolului XX, economia emiartului era centrata pe pecuitul de perle, cirezi de camile, oaze. Descoperirea petrolui in 1958, si inceperea exporului in 1962 a produs un brusc avant al economiei, si a pus bazele societatii moderne de astazi.

Traditii. Progresiva viziune a orasului e temperata de o legatura adanca cu traditiilr, cu un respect deosebit ce inca le este acordat, si culturii de asemenea;si strecurate printre cladirile moderne sunt mici locauri, mostenite sa spuna povestea trecutului mai departe.

Prioritate s-a dat nu numai viitorului, dezvoltarii viitoare, cat si redescoperirii trecutului prin arheologie, restaurarea cladirilor, muzeelor, etc. Muzicantii traditionali, caligrafiisi artisti sunt incurajati sa-si dezvolte talentele.