Cele mai frumoase locuri construite în stânci jpeg

Cele mai frumoase locuri construite în stânci

C├ónd se vorbe┼čte de locuri sculptate din piatr─â, g├óndul ne zboar─â spre ora┼čul Petra, din Iordania. Cu toate c─â ├«┼či merit─â pe deplin faima pentru frumuse┼úe, mai exist─â numeroase locuri ├«n lume, similare, care pot fi considerate la fel de frumoase. Listverse.com a realizat un top al celor mai frumoase astfel de locuri din lume.10. St├óncile Gila

Locuin┼úele din st├ónci din New Mexico sunt asem─ân─âtoare celor din Mesa Verde, ├«n sensul ├«n care au fost folosite pentru confortul uman. Oamenii care au tr─âit aici ├«ntre 1275 ┼či 1300 ┼či care le-au construit au plecat din motive necunoscute. Cert este c─â ├«n urma lor au r─âmas 46 de camere, despre care se crede c─â au fost casele a 50 de familii, ├«n acea perioad─â. Urmele vie┼úilor lor au r─âmas, ├«n schimb, dovad─â a istoriei locului din New Mexico.

s2 15 jpg jpeg

9. Monumentul Naţional Bandelier

Aici au r─âmas casele s─âpate ├«n st├ónci ale indigenilor americani. Nu este singura lor oper─â de art─â, exist├ónd diverse locuri asem─ân─âtoare ├«n SUA. ├Än acest loc pot fi v─âzute case, locuri pentru ceremonii ┼či picturi murale.

8. Mesa Verde

s3 11 jpg jpeg

Aceast─â fost─â a┼čezare poate fi vizitat─â ├«n ┼úinutul Montezuma County, din Colorado. Este un sit imens, plin de case ┼či sate ale indigenilor. Cea mai cunoscut─â dintre st├ónci este Palace, diferit─â prin m─ârimea impun─âtoare.

s4 12 jpg jpeg

7. Mormintele liciene

├Än preajma ora┼čului Dalyan, din Turcia, o serie de morminte au fost s─âpate ├«n st├ónc─â de c─âtre locuitorii Liciei, alia┼úii locuitorilor ora┼čului Troian ├«n r─âzboiul acestora. Prin apropiere se afl─â ruinele ora┼čului antic Kaunos, care merit─â ┼či ele vizitate.

6. Lalibela

s5 8 jpg jpeg

Ora┼čul din nord-estul Etiopiei este faimos pentru bisericile sale sculptate ├«n st├ónci. Locul este considerat a fi cel mai sf├ónt sit din Etiopia. Modelul bisericilor este reprezentantiv religiei cre┼čtine ┼či Ierusalimului. Acest fapt a ajutat la datarea sculpturilor ├«n secolul al XII-lea. Sunt 13 biserici, iar ├«n jurul sitului exist─â un sistem care permite umplerea f├ónt├ónilor de l├óng─â acestea.

restul aici:adev.ro/mw7ief

s6 9 jpg jpeg