Catedrala Lichfield, singura catedrala medievala din Anglia cu trei spire jpeg

Catedrala Lichfield, singura catedrala medievala din Anglia cu trei spire

📁 Călătorii în istorie
Autor: Miruna Elena Popa

Catedrala este închinată Sfinților Chad şi Maria. Este construită din piatră galbenă de carieră, obținută din carierele aflate în sudul orașului Lichfield, iar pereții catedralei sunt ușor înclinati spre exterior datorită greutății tavanului şi a bolților realizate din piatră masivă. 

 Construcția a avut mult de suferit de pe urma Războiului Civil, printre pierderile cele mai semnificative fiind distrugerea vitraliilor acesteia (Capela închinată Fecioarei fiind cea în care se mai păstreaza unele bucăți de vitralii reprezentative stilului medieval Flemish), dărmarea spirei centrale şi ruinarea acoperişului. Lungimea totală a catedralei este de 113 metri, turla centrală a acesteia atinge înălțimea de 77 de metri iar celelalte două spire sunt mai mici, având înălțimea de 58 de metri.

449px LichCathedral5 jpg jpeg

Renumitele Evanghelii ce se găsesc în Catedrala Lichfield sunt cele ale Evangheliştilor Matei şi Marcu, alături de o variantă mai veche a celui după Luca. Cea din urmă este păstrată într-o versiune latină şi datează din jurul anului 730. Inițial, aceasta cuprindea doua volume însă unul dintre ele a dispărut în cadrul Războiului Civil Englez.

Incepând cu anul 1085 și continuând pe toată durata secolului al XII-lea, biserica saxonă originală din lemn a fost înlocuită cu catedrala din piatră în stil norman. La rândul ei, aceasta a fost înlocuită de cea gotică, începută în anul 1195. Catedrala gotică a fost terminată în anul 1330, odată cu construirea Capelei Fecioarei.

450px The Lichfield Angel jpg jpeg

Corul catedralei datează din anul 1200, iar transeptele din perioada anilor 1220 - 1240. Nava catedralei a fost începută în anul 1260. Camera octagonală a catedralei a fost terminată în anul 1249, fiind una dintre cele mai frumoase parți ale Catedralei Lichfield care pastrează nişte sculpturi foarte frumoase, alături de Evangheliile din Lichfield, manuscrise din secolul al VIII-lea.

In anul 2003, a fost descoperită sub nava catedralei o sculptură care îl reprezintă pe Arhanghelul Gavril şi datează din secolul al VIII-lea. Sculptura Ingerului a fost expusa pentru prima oara publicului în anul 2006 și după ce a fost examinată timp de 18 luni la Birmingham , aceasta se află din nou în incinta Catedralei Lichfield.