Catedrala Lichfield, singura catedrala medievala din Anglia cu trei spire jpeg

Catedrala Lichfield, singura catedrala medievala din Anglia cu trei spire

Catedrala este ├«nchinat─â Sfin╚Ťilor Chad ┼či Maria. Este construit─â din piatr─â galben─â de carier─â, ob╚Ťinut─â din carierele aflate ├«n sudul ora╚Öului Lichfield, iar pere╚Ťii catedralei sunt u╚Öor ├«nclinati spre exterior datorit─â greut─â╚Ťii tavanului ┼či a bol╚Ťilor realizate din piatr─â masiv─â. 

 Construc╚Ťia a avut mult de suferit de pe urma R─âzboiului Civil, printre pierderile cele mai semnificative fiind distrugerea vitraliilor acesteia (Capela ├«nchinat─â Fecioarei fiind cea ├«n care se mai p─âstreaza unele buc─â╚Ťi de vitralii reprezentative stilului medieval Flemish), d─ârmarea spirei centrale ┼či ruinarea acoperi┼čului. Lungimea total─â a catedralei este de 113 metri, turla central─â a acesteia atinge ├«n─âl╚Ťimea de 77 de metri iar celelalte dou─â spire sunt mai mici, av├ónd ├«n─âl╚Ťimea de 58 de metri.

449px LichCathedral5 jpg jpeg

Renumitele Evanghelii ce se g─âsesc ├«n Catedrala Lichfield sunt cele ale Evangheli┼čtilor Matei ┼či Marcu, al─âturi de o variant─â mai veche a celui dup─â Luca. Cea din urm─â este p─âstrat─â ├«ntr-o versiune latin─â ┼či dateaz─â din jurul anului 730. Ini╚Ťial, aceasta cuprindea doua volume ├«ns─â unul dintre ele a disp─ârut ├«n cadrul R─âzboiului Civil Englez.

Incepând cu anul 1085 și continuând pe toată durata secolului al XII-lea, biserica saxonă originală din lemn a fost înlocuită cu catedrala din piatră în stil norman. La rândul ei, aceasta a fost înlocuită de cea gotică, începută în anul 1195. Catedrala gotică a fost terminată în anul 1330, odată cu construirea Capelei Fecioarei.

450px The Lichfield Angel jpg jpeg

Corul catedralei dateaz─â din anul 1200, iar transeptele din perioada anilor 1220 - 1240. Nava catedralei a fost ├«nceput─â ├«n anul 1260. Camera octagonal─â a catedralei a fost terminat─â ├«n anul 1249, fiind una dintre cele mai frumoase par╚Ťi ale Catedralei Lichfield care pastreaz─â ni┼čte sculpturi foarte frumoase, al─âturi de Evangheliile din Lichfield, manuscrise din secolul al VIII-lea.

In anul 2003, a fost descoperit─â sub nava catedralei o sculptur─â care ├«l reprezint─â pe Arhanghelul Gavril ┼či dateaz─â din secolul al VIII-lea. Sculptura Ingerului a fost expusa pentru prima oara publicului ├«n anul 2006 ╚Öi dup─â ce a fost examinat─â timp de 18 luni la Birmingham , aceasta se afl─â din nou ├«n incinta Catedralei Lichfield.